Davor Javorovic/PIXSELL
Davor Javorovic/PIXSELL

Mance: „S Aueom sam raskinuo svjestan da ću možda do ljeta igrati samo mali nogomet, a kao da sam pao s Marsa sam postao dio lijepe HNL priče“

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 22.02.22. | 12:01

Riječanin na privremenom radu u Gradskom vrtu prometnuo se u junaka Osijeka zabivši pogodak u šestoj minuti dodatnog vremena za nova tri boda Bijelo-plavih.

Antionio Mance je u ljeto 2019. godine stigao u Osijek iz Trenčina za 1.3 milijuna eura. Tada je to bio najveći ulazni transfer Osijeka, da bi u naredne dvije i pol godine Bijelo-plavi još veće iznose izdvojili za Ramona Miereza te Kristijana Lovrića. Po dolasku, Mance je prvo bio druga opcija u napadu pored Mirka Marića, da bi kasnije ulogu prvog napadača preuzeo prethodno spomenuti Argentinac koji je lani bio prvi topnik HNL-a.

26-godišnji Riječanin je odradio dvije posudbe otkako je stigao u Osijek. Prvo je lani igrao za mađarsku Puškak Akademiju, da bi prvi dio ove sezone proveo u njemačkom drugoligašu Aueu. Nakon samo pola godine se vratio u Gradski vrt, a budući da je ove sezone već igrao za dva kluba, postalo je jasno da ga Osijek u zimskom prijelaznom roku može poslati na posudbu (ili transferirati) u ligu gdje nacionalno prvenstvo još nije počelo. Dakle, kao prve opcije nametali su se klubovi sa sjevera Europe ili pak odlazak u Aziju, ali Mance je na kraju odlučio ostati u klubu. Protiv Hrvatskog dragovoljca bio je u 'civilki' na tribinama, da bi se sedam dana kasnije prometnuo u junaka Osijeka zabivši pogodak vrijedan tri boda u 96. minuti.

Taj pogodak izabrali smo za potez kola, a Mance je pokazao da osim sreće (bio je u pravo vrijeme na pravom mjestu) posjeduje i kvalitetu (sjajna završnica u veoma teškoj situaciji).

"Već sam se bio pomirio sa sudbinom, svjestan da ću do ljeta samostalno trenirati, pogotovo zato što nije postojala mogućnost registrirati se za treći klub. Meni je, zapravo, sve od početka u Njemačkoj krenulo pogrešnim smjerom. trener koji je inzistirao na mom dolasku dobio je otkaz poslije tri tjedna, promijenili su se i klupski čelnici, novi trener nije pričao engleski, ja nisam pričao njemački i nije bilo sreće. U zimskom prijelaznom roku odlučio sam raskinuti ugovor s klubom koji će na kraju sezone ispasti iz lige, svjestan da ću možda do ljeta igrati samo mali nogomet, daleko od momčadi. Ipak, trener Nenad Bjelica odlučio je da opet budem dio Osijekove momčadi”, ističe Antonio Mance u razgovoru za službene stranice 1. HNL, a treneru Bjelici odužio već prvom prilikom za ukazano povjerenje.

„Ništa nije sugeriralo da ću zaigrati u Puli, trener je već uveo u igru sve napadački orijentirane igrače, ali kad je Istra 1961 izjednačila nekoliko minuta prije kraja utakmice, rekli su mi da ulazim u igru. Nije se moglo bolje poklopiti, ušao sam i zabio odlučujući gol za pobjedu, koja nam puno znači u nastavku neizvjesne borbe za naslov prvaka. Trener mi je poslije utakmice čestitao, suigrači također, ne događa se to svaki dan i baš sam sretan zbog tog pogotka”, dodao je Riječanin koji se potom osvrnuo na nikad zanimljivije prvenstvo.

„Koliko sam pratio, Istra 1961 jedna je od momčadi koja igra najljepši nogomet, rasterećena rezultatskog imperativa. Liga je ove sezone jako zanimljiva, nitko unaprijed ne može računati na bodove, za svaku pobjedu se moraš namučiti i to daje dodatnu draž. Borba za naslov prvaka posebna je priča, četiri momčadi još uvijek se imaju pravo nadati tituli, Dinamo, Hajduk, Rijeka i Osijek stisnuti su unutar nekoliko bodova. Očekuje nas zanimljivo proljeće, to sigurno“, dodaje robusni napadač kojeg je svojevremeno Vahid Halilhodžić doveo u Nantes gdje je proveo jednu polusezonu. Pred Osijekom je ovog vikenda veliki derbi, u Gradski vrt stiže branitelj naslova Dinamo, a Mance je kasnim golom 'kupio' minutažu.

„Ja kao da sam pao s Marsa, neočekivano sam postao dio te lijepe HNL priče u kojoj se četiri momčadi bore za prvaka, evo da me sad pitate koliko do kraja prvenstva ima kola, ne bih vam znao odgovoriti, ha, ha, ha… Drago mi je da je Osijek ove sezone napravio veliki iskorak i da se borimo za dva trofeja. U prvenstvu pušemo za vrat vodećem Dinamu, plasirali smo se u polufinale kupa, u igri smo i to je super stvar. Kad je u pitanju derbi s Dinamom, bit će to velika utakmica, koja može puno donijeti na psihološkom planu u slučaju pobjede. Žao mi je što tribine neće biti ispunjene, ali vjerujem da ćemo svejedno imati veliku podršku naših navijača. A derbi na Poljudu… Hajduk ima jako dobru momčad, Rijeka je možda u blagom padu, ali na Poljudu je zadnjih godina ostvarivala odlične rezultate. Sve u svemu, čeka nas zanimljiv vikend”, ističe Riječanin koji je već zabio pogotke Rijeci i Hajduku, ali ne i Dinamu.

„Istina, valjda će se i to dogoditi, ne bih imao ništa protiv toga da to bude već u nedjelju, ha, ha, ha… Osim što ćemo na našoj strani imati pomoć navijača, iza Dinama će biti europska utakmica i po tom pitanju bismo trebali biti u prednosti. Međutim, naravno da je Dinamo vrlo kvalitetna momčad i za pobjedu ćemo morati pružiti svoj maksimum. Što se mene osobno tiče, čekat ću svoju priliku i nadati se da mogu pomoći momčadi. Osijek ima što reći u toj utakmici, ali i u nastavku prvenstva. Značajno smo se pojačali, imamo najboljeg trenera u ligi i to je jamstvo dobrih rezultata”, zaključio je Antonio Mance.

1. HNL, 25. kolo

Petak, 25. veljače

Slaven Belupo – Hrvatski dragovoljac (18.00)

Subota, 26. veljače

Lokomotiva – Gorica (15.00)

Hajduk – Rijeka (18.00)

Nedjelja, 27. veljače

Šibenik – Istra 1961 (15.00)

Osijek – Dinamo (18.00)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno 18+


Tagovi

Antonio ManceOsijekHNL

Ostale Vijesti