Goran Stanzl/PIXSELL
Goran Stanzl/PIXSELL

Mamić nastavlja: „Bjelica je top trener, a Oršića sam ukrao Zokiju“

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 05.04.21. | 09:52

Gostovanje na Podcast Inkubatoru trajalo je čak pet i pol sati, a dotaknuo se i Sammira o kojem nije imao lijepe riječi.

Medijska hajka oko gostovanja Zdravka Mamića na Podcast Inkubatoru ne jenjava. Bivši izvršni dopredsjednik Dinama u prvom se dijelu razgovora fokusirao na sudsku presudu i sve ono što posljednje vrijeme punilo medijske stupce, da bi se u drugom dijelu razgovora fokusirao na velikoj većini puno zanimljiviji, nogometni dio priče.

Od Sammira, Oršića, Bjelice… Nema čega nema. Uostalom, u pet i pol sati razgovora, svima je jasno da će biti dobrog 'materijala'.

„Dinamo nije dobio 100 kuna od Sammirovih odlazaka u inozemstvo. Zvao sam ga Filho, odnosno sine, a on je ozbiljne milijune eura natukao u svojim angažmanima vani. Želim mu svu sreću svijeta, ali je jedan od najbezobraznijih tipova kad sam u pitanju ja i Dinamo. Nevjerojatno, ničim izazvan sad kad je bio u Lokomotivi, tako je ružno govorio o Dinamu da mi je to potpuno neshvatljivo. Dinamo i ja osobno smo budale jer smo mu dali svu ljubav i gostoprimstvo ovog svijeta“, kratko se osvrnuo na bivšeg hrvatskog reprezentativca koji je nedavno raskinuo ugovor s Lokomotivom te će svoj sljedeći angažman potražiti u Brazilu. Nije propustio pohvaliti viziju svojeg brata Zorana za kojeg vjeruje da je jedan od najzaslužnijih zašto danas Dinamo slovi kao jedan od klubova koji je rasadnih talenata.

„Zoran, osim što je neviđeni trener, stalno je razmišljao o budućnosti Dinama i nastojao je lansirati mlade igrače koji su ili igrali ili barem trenirali i prolazili pripreme s prvom momčadi Dinama kako bi naš klub kasnije od njih imao i dobre igrače i dobru prodaju.“

Nakon toga došlo je vrijeme gdje je pričao o Nenadu Bjelici, bivšem treneru Dinama koji je danas 'alfa i omega' Osijeka te je ozbiljan konkurent Plavima u borbi za naslov prvaka.

„Neno Bjelica je top trener. Njega ne interesira što dolazi sutra, njega interesira samo gotov igrač. Osijek dovodi igrače od 29, 30, 31 godinu, što je naravno puno bolje za rezultat. Međutim, Osijek će imati problem s Bjelicom ili bez Bjelice kad on ode. Oni su sad ozbiljan klub, s ozbiljnim trenerom, s dobrim rezultatom, ali mene zanima gdje su mladi igrači i gdje je budućnost“, rekao je bivši izvršni dopredsjednik kluba nakon čega se dotaknuo Petkovića i Oršića koji su u javnosti percipirani kao igrači za koje je Bjelica urgirao da dođu u Dinamo.

„Da jednom više to razjasnimo, Bjelica je odličan trener. Je li on napravio rezultat s Dinamom? Povijesni rezultat! To je notorna činjenica. Međutim, Dinamo ne gradi Bjelica, Dinamo ne gradi Zoran Mamić, ni Kruno Jurčić ili Vahid Halilhodžić. Oni su dio Dinamove obitelji koja je gradila klub, a bome i njih kao trenere. Netko je imao nesreću da je imao slabije igrače, a netko sreću da je imao bolje igrače. Bjelica je imao kolosalne igrače, a na to se nadodalo njegovo znanje i kompetencija.“

Zatim je krenuo o dovođenju igrača…

„Nijedan igrač u klub nije došao, a da ga ja nisam doveo. Nije ga moj djed doveo, nije ga doveo Bjelica ni nitko drugi, doveo ga je tata (aludirajući pritom na sebe, op.a.). Bjelica je preporučio Kadziora kojeg je vidio u Poljskoj, preporučio je Dilavera i Leovca koje je trenirao još dok je bio u Austriji. Ja sam uvažio njegovu sugestiju i oni su došli. Bjelica nije imao nikakve veze s dolascima Petkovića, Oršića, Theophila… Njih sam doveo ja“, podvukao je, da bi se nakon toga zadržao na Mislavu Oršiću koji je ove sezone, uz preporođenog Lovru Majera, prvo ime Dinama.

„Oršića smo doveli na način da je moj brat Zoran bio trener Al-Aina, azijskog Real Madrida, i da je tamo gledao i skautirao klubove i svoje eventualne protivnike pa je tako uočio Oršića koji je tad također igrao azijsku Ligu prvaka za Koreance. Onda mi je jedan dan rekao kako on kupuje Oršića, na što sam mu ja odgovaram da kako on to misli da on kupuje Oršića, za kojeg ističe da čudesan igrač. Pa ako je čudesan igrač onda mora doći u Dinamo, a ne u Al-Ain. 'Ali ja ga kupujem', rekao mi je, na što mu ja odgovaram kako ga on ne kupuje, nego ga kupuje Dinamo. I tako smo mi, s trenerom istog kluba, zeznuli Al-Ain da bi Oršić došao u Dinamo. Ali to se ništa ne vrednuje. Da, to je vama logično, ali sve što su braća Mamić napravili za klub to vama nije važno“, naglašava Zdravko Mamić.

Mediji su 'potencirali' da je Bjelica taj koji je doveo Oršića u Dinamo, govori voditelj Podcast Inkubatora, a sve to Mamić 'bez pardona' odbacuje.

„Ma nebitno je što je netko napisao i što je netko rekao. Bitno je što je istina. Sve igrače je doveo Dinamo. Koji Dinamo? Pa i Bjelica! Ja ne pričam da je nekoga doveo ovaj ili onaj, igrače dovodi Dinamo. Mamić, Bjelica, Vlatka Peras, ljudi koji su u upravi Dinama… Ne razumijem čemu potenciranje te priče?“

Mamić se nakon toga ponovno završno osvrnuo na Bjelicu.

„Bilo je nekih priča nakon odlaska, ali dok je on bio u klubu, mi smo fantastično surađivali, kao švicarski sat. Danas se, nažalost, ne čujemo, ali to je njegov izbor, a ne moj. Ja i dalje njega poštujem i mislim da je on dio Dinamove zlatne povijesti, a to mu nitko ne želi niti smije oduzeti. Po meni ima neke malo nepotrebne istupe, a to njegov klub, što je nekad bio Dinamo, nije zaslužio. Dinamo se sad ponaša puno 'gospodskije' prema njemu nego on prema klubu pa tako samo mislim da mu sve to nije trebalo“, zaključio je Mamić.


Tagovi

Zdravko MamićZoran MamićDinamo ZagrebPodcast InkubatorMislav OršićNenad BjelicaSammir

Ostale Vijesti