Santinijev Kortrijk radi čuda u Jupiler ligi: Belgija je šokirana našom pobjedom

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 10.02.15. | 10:03

Nedjelja je bila veliki test za igrače Kortrijka, malog belgijskog kluba koji se iznenađujuće nalazi pri samom vrhu belgijske lige. Oni su, naime, dočekali favorizirani Club Brugge te još jedom pokazali da su s razlogom jedna od najljepših priča u europskim ligama. Naime, Kortrijk je slavnog protivnika pobijedio s 2:0.

„Belgija je poprilično šokirana tim rezultatom, nisu očekivali našu pobjedu. Club Brugge nije izgubio zadnjih 30 utakmica tako da je time naša pobjeda još slađa“, rekao je za Germanijak Ivan Santini, hrvatski napadač koji je već drugu sezonu udarna napadačka igla Kortrijka. Iako se ovaj put nije upisao u listu strijelaca, Santini je dao svoj obol u velikoj pobjedi svojeg kluba. Asistirao je za vodeći gol Mattonu te odigrao još jednu dobru utakmicu. Time je ostavio svoj klub u borbi za sam vrh belgijskog prvenstva. Kortrijk je trenutno treći s 44 bodova, 3 manje od Anderlechta i 7 manje od Club Bruggea.

Ovakav položaj na tablici te dobre igre, potvrdili su Kortrijk kao najveće iznenađenje u belgijskom nogometu. Dobra atmosfera vlada u i oko kluba, a igrači igraju bez bilo kakvog pritiska.

Ni sami ne znamo koji je glavni cilju ovoj sezoni. Mislim da je uprava odavno zasitila svoje apetite. Trudimo se pobijediti svaku utakmicu pa ćemo vidjeti dokle ćemo stići“, izjavio je Santini.

A mogli bi stići do najboljeg rezultata u povijesti kluba. Do sada je taj peto mjesto u sezoni 2009./10.

„Jako smo blizu da taj rezultat popravimo. Dat ćemo sve od sebe pa što Bog da.“

Kortrijk je samo sezonu prije toga ušao u Jupiler ligu i odmah pokazao da ne misle u njoj plesati samo jedno ljeto. Klub se brzo stabilizirao, a ove sezone igra odlično i odlučio je pomrsiti račune belgijskim velikanima. Naime, Kortrijk je mali klub iz istoimenog grada s nešto više od 70 tisuća stanovnika, a do sada nemaju niti jedan naslov. No, to nije ni čudno s obzirom da klub ne raspolaže velikim novcima, a ove sezone, primjerice, nisu platili odštetu za niti jednog igrača kojeg su doveli. Svi su došli ili besplatno ili na posudbu.

„Kortijk ima mali budžet tako da si možemo priuštit samo igrače koji su bez odštete. Mislim da je tajna našeg uspjeha da smo dobra ekipa i da ima puno odličnih igrača koji su bili podcijenjeni u prijašnjim klubovima i tu su došli željni dokazivanja.“

Koliko je trenutni plasman Kortrijka izneđujući, govori podatak da je vrijednost njegovih igrača, prema Transfermarktu, uvjerljivo najmanja od svih šest klubova koji trenutno drže pozicije koje vode u Ligu za prvaka. Vrijednost njihove svlačionice je 16,3 milijuna eura, a prvi sljedeći klub je Gent čiji igrači vrijede 34,8 milijuna. Vodeći Cercle Brugge ima igrače vrijedne 52,9 milijuna, a Anderlecht čak 94,4 milijuna.

Svi ti milijuni očigledno nisu bili dovoljni da naprave bitnu razliku, a belgijski mediji hvale trenera Kortrijka Yvesa Vanderhaeghea, bivšeg veznjaka koji ima 48 nastupa za belgijsku reprezentaciju.

„On je bio prošle godine pomoćni trener, a ove godine je preuzeo ulogu glavnog trenera pa se treninzi ne razlikuju puno od prošle sezone. Trenerova najveća kvaliteta je odličan odnos s igračima. Možda je to detalj koji nam je nedostajao prošle godine da budemo još bolji“, ističe Santini.

A njemu ne nedostaje ništa za još jednu uspješnu sezonu. Lani je postigao 15 golova i završio na 5. Mjestu liste strijelaca, a u ovoj sezoni je trenutno na brojci od 9 golova.

Jako sam zadovoljan s mojom sezonom i s brojem golova, jer ove godine igram više ofenzivnog veznog, nego špicu, a i propustio sam 6 utakmica zbog ozljede.“

Dobre igre ipak nisu pobudile zanimanje za bivšeg igrača Zadra, Intera iz Zaprešića, Salzburga, Ingolstadta i Freiburga.

„Trenutno nema nikakvih zanimanja ni nagovještaja za transfer“, iskreno će Santini koji nema ništa protiv toga da ostane još neko vrijeme u Kortrijku u kojem se odlično osjeća.

„Jako sam zadovoljan životom u Kortrijku. Kortrijk je mali grad gdje svatko svakog zna,tako da baš uživamo u ovim trenucima dok bilježimo uspjehe na terenu“, zaključio je Santini.

(Foto: kvk.be)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici


Tagovi

planet HrvatskaIvan Santini

Ostale Vijesti