Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Majstor Ristovski, dva poništena gola, promašaj s 11 metara - za velikih plus 11 Dinama!

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 10.02.23. | 19:00

Dinamo je nadigrao Istru, minimalno pobijedio (1:0) i pobjegao najvećem rivalu iz Splita na dvoznamenkastu prednost

U dvoboju u kojemu se očekivalo puno uzbuđenja, golova i prilika, jedan je pogodak bio Dinamu dovoljan za pobjedu nad Istrom (1:0). Uz promašeni kazneni udarac i dva poništena pogotka zbog minimalnog zaleđa Špikića. Za Gonzala Garciju pobjeda nad Dinamom ostaje Sveti gral, čekat će neku drugu priliku, imat će je već za mjesec dana na Aldu Drosini. Ovo predstavljanje europske Istre Maksimiru, u kojemu je Garcia već zabilježen kao potencijalni trenerski kadnidat u budućnosti (bližoj ili daljoj), nije uspjelo. Dinamo je mogao i uvjerljivije slaviti, ali i 1:0 nosi tri boda. Za sad već velikih plus 11 pred Hajdukom! Istaknimo, osim strijelca Ristovskog, odličnu partiju mladog Martina Baturine!

Najavljivala su oba trenera napadačku, poletnu igru, za gol više. Međutim, na terenu to uopće nije izgledalo tako. Gonzalo Garcia možda je u glavi imao ideju da bi njegova momčad mogla biti opasna za Livakovića, Ante Čačić se nadao da će njegovi igrači često prijetiti Majkiću, no, u prvih 25 minuta gledali smo pravu uspavanku. Dinamo je dominirao posjedom, sve se događalo na polovici Puljana, ali samo do njihova šesnaesterca. Tamo je Istrina obrana lako rješavala potencijalne probleme, iznosila loptu dalje od svojih 16 metara. I onda, sve ispočetka.

No, na vrhuncu te 'zijevalice' stiglo je prvo veliko uzbuđenje. Bebek je dosudio kazneni udarac Dinamu. Nije ni ova akcija izgledala previše opasno, Baturina je ubacio na peterac, Ademi je bio u skoku, već se pomirio da neće uhvatiti loptu, a Hujber ga je gurnuo s leđa. Ivan Bebek pokazao je na bijelu točku, ali ipak se konzultirao s VAR sobom, jer može to po sudačkim kriterijima u HNL-u spadati u one tzv. 'lagane kaznene udarce'. Išao je i Bebek gledati snimku i potvrdio je svoju odluku. Ipak, Josip Drmić pucao je snažno, ali pogodio vratnicu. Ništa od vodstva Modrih. Sve zajedno trajalo je gotovo pet minuta, opet malo predugo.

Dinamo je pokušavao doći do šanse preko bokova, najčešće preko Špikića na desnoj strani. Ali, Istrina obrana lako se obračunava s tim ubačajima. Ali, tada je došao ubačaj s lijeve srtrane, Baturina je pronašao na drugoj strani šesnaesterca Ristovskog, koji je pucao iz voleja. Majkiću kroz ruke za vodstvo Modirh! Je li Istirn vratar mogao bolje reagirati? Možda jest, no, kako god, Ristovski se ponovno proslavio. Od četiri Dinamova gola ovog proljeća njegova su dva. Dinamo je nastavio dominirati, uz nekoliko poluprilika do odmora. Mnogo siromašnijih 45 minuta od očekivanja i najava, bez pravih poteza, osim tog gola Ristovskog. I bez velikih prilika.

Ante Čačić na poluvremenu je odmah zamijenio Drmića Petkovićem, koji je već nakon dvije minute imao veliki priliku. Ademi ga je odlično proigrao, Petković se našao sam pred Majkićem, ali je oklijevao, nije znao kako bi završio akciju. Uklizao mu je Marešić i spasio Majkića te 'upropastio' Dinamov zicer. Koju minutu kasnije Petković je opet bio u šansi, Špikićev ubačaj glavom je poslao preko grede.

Bez obzira što je Dinamo domaćin, što su Modri ipak kvalitetnija momčad i u ovakvim utakmicama rezultat najviše ovisi o njima, Istra je ostala napadački dužna. Tek jedan prodor Ercega i povratna lopta koju Hujber nije dobro prihvatio. Garcia je povukao potez, Marešića je zamijenio Lisicom, zadnju liniju s trojicom prebacio u 'četiri'. Međutim, opasniji je bio Dinamo i u samo pet minuta, VAR je poništio dva pogotka Modrima. A bile su to dvije najbolje akcije dotad na utakmici. Oba puta je Špikić, jednom strijelac, jednom asistent za Petkovića, bio za koji centimetar u zaleđu, ramenom. Zaigrala je Istra otvorenije, ali nije uspjela ozbiljnije ugroziti Livakovića, Modri, pak, nisu uspjeli zabiti još koji gol, iako ga nastavili tražiti, kao da im je VAR utjerao strah u kosti. Imali su pred kraj još dvije tri velike prilike, Petković je bio raspoloženi dodavač, nedostajalo je preciznosti u završnici. U jednoj su akciji čak trojica išli sami na gol, Ademi je nesebično dodao Baturini, ali on nije zabio. No, nije to umanjilo Baturinin doprinos ovoj pobjedi, bio je prvo ime utakmice, igrao u oba smjera.

Ali, vrijedan im je i jedan, jako vrijedan, za veliki bijeg od Hajduka, koji za dva tjedan stiže u Maksimir! Spomenimo i da je Luka Ivanušec nakon utakmice dobio dres s brojem 150 za svojih 150 nastupa u Dinamu.

DINAMO - ISTRA 1961 1:0

Zagreb. Stadion: Maksimir. Gledatelja: 2412. Sudac: Ivan Bebek (Rijeka). Pomoćnici: Rođak-Karšić (Podravske Sesvete) i Željko Bučar (Duga Resa). VAR: Duje Strukan (Split). AVAR: Alen Jakšić (Split).

DINAMO (4-2-3-1): Livaković - Ristovski, Theophile-Catherine, Perić, Ljubičić - MIšić, Ademi - Špikić, Baturina (od 90. Bulat), Ivanušec - Drmić (od 46. Petković). Trener: Ante Čačić.

ISTRA 1961 (3-4-2-1): Majkić - Marešić (od 59. Lisica), Galilea, Perković - Hujber, Petrusenko, Caseres (od 83. Duvnjak), Kadušić - Mahmoud (od 75. Matheus), Vuk (od 75. Boultam) - Erceg (od 82. Bakrar). Trener: Gonzalo Garcia.

Strijelci:1:0 - Ristovski (37., Baturina)

Žuti kartoni: Hujber, Mahmoud (Istra 1961)

Crveni kartoni:



Tagovi

GNK DinamoDario ŠpikićAnte ČačićStefan RistovskiGonzalo GarciaHNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti