Ivo Cagalj/PIXSELL
Ivo Cagalj/PIXSELL

Lukas Grgić: "Mislim da smo mi kvalitetniji od Dinama"

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 26.03.22. | 13:48

Veznjak Hajduka u velikom intervjuu za Dalmatinski portal progovorio o svojim dojmovima Splita, kluba za koji navija ali i prvenstva koje se sprema za opaki foto-finiš u posljednjih nekoliko kola.

Lukas Grgić.

Kada ga je Hajduk predstavio ove zime, uz stihove Saše Antiće “sićam se jutra kad si preša u Hajduka”, Lukas je bio poprilična nepoznanica u nogometnim krugovima. Defenzivni veznjak koji je skupio veliki broj minuta u austrijskom LASK-u s kojim je igrao i Konferencijsku ligu, nije izgledao kao igrač koji će donijeti neku osjetnu prevagu na važnoj i deficitarnoj poziciji u Dambrauskasovom rosteru. Dogodilo se sve suprotno.

Grgić se momentalno nametnuo u prvu jedanaestoricu i pokazao kako ima dovoljno kvalitete za prvu postavu pretendenta za naslov u Hrvatskoj. Agresivnost, odlučnost, borbenost i kao veliki plus zavidno znanje u igri s loptom napravili su od anonimnog Grgića zvijezdu u usponu, pa nije za čuditi da je Lukas brzo postao tražen u svlačionici za razgovor.

U intervjuu za Dalmatinski portal koji možete pronaći ovdje, novi “rotvajler” iz veznog reda je porazgovarao o mnogim temama uz prvenstveni fokus na Hajduk.

“Dojam je jednako dobar kao i kad sam dolazio. Atmosfera je top, baš smo klapa u svlačionici. Što se tiče rezultata, oni su ok, ništa posebno, ali ne moramo glavu spuštat dolje. Imamo ispred sebe finale Kupa, u igri smo u prvenstvu. Treba nam samo pozitiva i koncentracija na prvu sljedeću utakmicu.”

Takvo što se ujedno i osjeti na terenu. Hajduk oscilira u igrama, pogotovo posljednjih mjesec dana, ali momčad ne posustaje. Upravo zato je utakmica protiv Osijeka koja dolazi na raspored idućeg vikenda u neku ruku i ključna. Hajduku pod hitno trebaju pobjede protiv rivala s vrha misle li uopće imati šane za naslov.

“Protiv Osijeka sad prvi put igram, a Rijeka je nezgodna. No, ne mogu se usporediti ta dva sastava. Osijek ima bolju organizaciju, nisu bezveze na drugom mjestu. Rade dobro, svaka im čast, ali mi smo Hajduk i idemo po tri boda. Očekujem našu vrhunsku partiju” optimističan je Grgić uoči utakmice protiv Osijeka s kojim je ove sezone igrao tri puta.

Na Poljudu su pod redateljskom palicom Jensa Gustafssona izgubili, potom u Gradskom vrtu remizirali, samo da bi litavsaki stručnjak na Poljudu zatvorio jesenski dio prvenstva uz rezultat 0:0. Ništa bolje ne ide ni protiv Rijeke. Nedavno je bura na Poljudu otpuhala Bijelima loptu i dovela ga do poraza. Tomićeve trupe su slavile uz rezultat 1:3.

“Neočekivano oprezno smo ušli u utakmicu, nisko smo stajali. To nam se na Poljudu više ne smije dogoditi. To nije bila ni želja trenera, nije nas tako pripremio ni postavio. Teško je za objasniti, tako više nikad ne želimo igrati. Prvi gol smo primili iz prekida, nisu oni ništa posebno imali, ali mi nismo bili pravi.”

Podsjetimo, ta utakmica je odigrana pred lijepo ispunjenim tribinama. Slično je bilo i protiv Dinama. Ove sezone se za Hajdukove utakmice traži karta više…

“Na zagrijavanju više osjetiš atmosferu, a čim si na terenu moraš biti u svom filmu. Nisam ono još nikad doživio, vjerojatno i neću. Za mene nema boljeg osjećaja nego kad te pune tribine guraju. Čudo. Ti s travnjaka samo gledaš i uživaš. Osjetiš emociju,. Dok sam bio dosta mlađi, bilo je i treme, sad je više neki pozitivan nemir uoči derbija, ali sve u pozitivi. Jedva čekaš istrčati na teren, osvojiti neku loptu.”

U nastavku je Lukas progovorio i o prošlosti, utakmicama Hajduka koje je gledao s tribine, pa onda i o svom prelasku na poljudski travnjak.

“Prvi kontakt je bio prošlog ljeta uoči sezone. Sportski direktor Nikoličius je baš studiozan, sve je znao o meni. Ja sam samo slušao, znao je više nego ja sam o sebi. Baš me fascinirao. Vidio sam želju koju nisam nikad osjetio. U detalje su me skenirali. To je bilo prije početka sezone pa se nastavilo. LASK me nije htio pustiti, a ja sam tražio da odem. Ali onda se desio Tobol, a mi smo se s LASK-om kvalificirali u grupnu fazu. Tako je sve odgođeno za zimu ili sljedeće ljeto, kad ću biti slobodan igrač.”

Za kraj su stigli i upiti o njegovim počecima. Lukasov nogometni put je bio jako težak, prije Konferencijske lige i kasnije HNL-a je Lukas bio zidar….

“Dakle, u Austriji kreneš na zanat za zidara sa 15 godina i to traje tri i pol godine. Tu školu sam završio, a onda ide praksa cijelu godinu. Ja sam radio kao zidar u firmi Strabag i u jednom trenutku rekao da dajem otkaz jer želim biti profesionalni nogometaš. Svi su mi se smijali, a šef mi je kazao: 'Vratit ćeš se ti nama za godinu dana'. Još dok sam tamo radio, u radnoj odjeći sam odlazio na treninge momčadi Hertha Wels. Ispali smo iz pete u šestu ligu, bilo je jako teško, ali meni se otvorila mogućnost prelaska u Wallern, u treću ligu. Tada sam donio odluku da se želim posvetiti samo nogometu. Tu sam odigrao godinu dana. Najprije lijevog beka! A čuj, nema izbora, igraš gdje trener kaže, najvažnije da nastupaš. Tijekom sezone se dogodilo da su kapetanu momčadi otišli križni ligamenti i trener mi je rekao: 'Ajde ti na zadnjeg veznog'. U trećoj ligi je tada igrao i LASK, koji se s Paschingom borio za prvo mjesto, a ja sam ih razvalio u dvije međusobne utakmice. I odmah su me uzeli. LASK je ušao u drugu ligu kroz kvalifikacije, jer tamo prvoplasirani ne ide direktno naprijed, te sam tako s njima kročio u viši rang.”

Kasnije je uslijedio ulazak u prvu ligu i novi uspon koji je uostalom LASK doveo do Konferencijske lige gdje su između ostalog, s Grgićem na terenu zaigrali i protiv Tottenhama.

Grgić je tek stigao a već usudimo se reći hit. Bijeli se spremaju za Gradski Vrt, utakmica je na rasporedu za točno tjedan dana.



Tagovi

Lukas GrgićHajdukLASK Linz

Ostale Vijesti