LUDILO Hrvati akteri najluđeg finiša sezone – dva rivala za naslov imaju isto bodova, a u zadnjem kolu igraju međusobno

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 27.05.17. | 08:59

Ovo je utakmica koju danas treba ispratiti.

Prošlog vikenda završio je veći dio nacionalnih prvenstava diljem Europe, ali i za ovaj vikend je ostalo nekoliko poslastica. Većina vas će danas gledati finale kup natjecanja u Engleskoj, Njemačkoj i Francuskoj, ali svakako trebate skrenuti pažnju i na Mađarsku. Tamo se, naime, igra posljednje kolo lude završnice prvenstva.

>> Najzanimljivija završnica jedne europske lige: izravni dvoboj u posljednjem kolu odlučuje prvaka!

Za naslov prvaka bore se dvije momčadi, Honved i Videoton. Obje u posljednje kolo ulaze s istim brojem bodova, 62, a da stvar bude bolja pitanje prvaka će riješiti u izravnom dvoboju koji počinje u 19 sati. Kako su pravila mađarske lige takva da u slučaju istog broja bodova prednost ima momčad koja je ostvarila više pobjeda u prvenstvu, onda u zadnjih 90 minuta s prednošću ulazi Honved, Iako je Videoton pobijedio u obje međusobne utakmice, a ima i bolju gol-razliku, Honved je upisao pobjedu više (19-18) te mu je u posljednjoj utakmici na domaćem stadionu dovoljan i bod.

Bez obzira kako završila ova utakmica i cijela sezone, jedan Hrvat će se okruniti naslovom prvaka Mađarske. Naime, u Honvedu igra naš stoper Ivan Lovrić, a u Videoton je ove zime preselio napadač Mirko Marić.

„Stadion je rasprodan od prije 15 dana. Svi očekuju čudo“, najavio je utakmicu Lovrić koji je slabo poznat hrvatskoj nogometnoj javnosti jer je vrlo rano otišao u Mađarsku.

„Nikada nisam igrao u hrvatskom prvoligašu, maksimalno u drugoj HNL. U Mađarsku sam došao spletom okolnosti, vratar Sandro Tomić mi je dobar prijatelj i on me je preporučio drugoligašu Kecskemetiju na probu prije 10 godina. Tamo sam dobro odigrao, ušli smo odmah u prvu ligu i ostao sam nakon toga u Mađarskoj. Bio sam jedne godine u Singapuru, a sada sam već šestu godinu u Honvedu. Imam ugovor za još jednu sezonu, volio bih ostati i dalje. Imam mađarsku putovnicu, supruga mi je Mađarica, a i dijete mi je ovdje rođeno tako da mi je u Mađarskoj lijepo“, prisjetio se za Germanijak svojeg puta ovaj 31-godišnji stoper.

U Mađarskoj će biti još ljepše ako se Lovrić okruni naslovom prvaka.

„Bez obzira na tradiciju Honveda i 13 naslova, zadnji je ipak osvojen prije 24 godine. U ovu sezonu smo ušli s mladom momčadi, a bez obzira na to što je predsjednik kluba najavio pohod na Europu, s obzirom na sve realno je bilo da na kraju ostanemo 5-6. Sada smo u situaciji doći do naslova, a ovdje nas nazivaju i mađarskim Leicesterom. Videoton je kao u nas Dinamo Zagreb, stvarno bogat i veliki klub koji je puno uložio u momčad nasuprot nas koji imamo mladu momčad. Naš budžet je dosta manji i veliko smo iznenađenje prvenstva.“

S obzirom na to da u posljednjoj utakmici Honvedu treba bod, zanimalo nas je hoće li se momčad danas braniti.

„Napadamo, nema druge. Branit se ne možemo. Utakmica sigurno neće završiti 0:0. Bit će golova.“

Lovrić bi na utakmici mogao imati izravan dvoboj s Marićem. Ako mladi napadač Videotona bude u prvoj postavi.

„On nije puno igrao, ne u prvoj postavi. Uglavnom je ulazio s klupe, a ne vjerujem da će biti u prvoj postavi ni u današnjoj utakmici. Ali ako bude igrao, nadam se da se neće naigrati.“

Pred „utakmicu godine“ porazgovarali smo i s Marićem, drugim protagonistom velikog finala prvenstva.

„Mislim da imamo dosta dobre šanse za pobjedu, jer smo ih pobijedili već dva puta ove sezone, drugi puta s uvjerljivih 3:0. Ali, sigurno će biti teška utakmica! Hoved je dobar i očekujemo pun stadion i odličnu atmosferu. U odličnoj smo formi, u zadnja dva kola pobijedili smo renomirane protivnike i to prilično uvjerljivo. Tko god danas nastupi dat će svoj maksimum“.

Marić je u Videoton stigao sredinom veljače, a u 11 utakmica zabio je dva pogotka i upisao dvije asistencije. Zanimalo nas je kako mu je u Mađarskoj i hoće li ostati u Videotonu i sljedeće sezone ili postoji mogućnost za odlaskom u neku drugu sredinu?

„Mislim da sam se dobro snašao u Mađarskoj, ekipa me je jako dobro primila. Imamo dosta igrača s naših prostora tako da mi nije bilo teško uklopiti se. Sljedeću sezonu sigurno ostajem u Videotonu, jer se prvo želim dokazati ovdje, a tek onda ići dalje“, rekao nam je za kraj Marić.

Utakmica između Hoveda i Videotona, koja izravno odlučuje o novom mađarskom prvaku, igra se u 18 sati. Na utakmicu se možete kladiti OVDJE.

Razgovarao: Emir Fulurija

(Foto: Pixsell)


Tagovi

VideotonHonvedMirko Marić

Ostale Vijesti