Milan Sabic/PIXSELL
Milan Sabic/PIXSELL

Luda završnica na Poljudu: Labrović junak Rijeke, obranio Livaji penal u sudačkoj nadoknadi, vraćaju se kući s tri boda

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 05.02.23. | 19:35

Slavit će Riječani danas na putu doma, a drama na Poljudu donijela je i drugi kiks zaredom Bijelih

Sve što se nije trebalo dogoditi Splićanima s obzirom na ambicije koje imaju danas se dogodilo. Kiks za ispuniti želje kluba i navijača nije bio opcija, a ponovno se dogodio. Prošlo kolo težak poraz u Puli, a danas i doma od jadranskog rivala. Slavili su Riječani u ludoj završnici s 2:1 na Poljudu i tako utišali Hajdukove aspiracije na titulu ove godine.

Krenuo je Hajduk dosta konkretnije od Riječana i već u uvodnim minutama kreirao opasnost pred vratima gostiju. Četiri od četiri bili su udarci u okvir Splićana u prvom dijelu, a dugo je ta statistika vrijedila i u drugom dijelu. Okvir gola pogoditi za Bijele nije bio problem, već kako pronaći put iza leđa Labrovića. Probleme u igri stvarali su i vremenski uvjeti. Jak vjetar i jako niske temperature za Split utjecali su dosta na fluidnost same igre i prilike na utakmici.

Prvu veliku priliku i možda najbolju na utakmici imao je Hajduk u devetoj minuti utakmice. Krovinović je u 16-ercu gostiju primio jedan ubačaj s desne strane na prsa, tukao s 15-ak metara prizemno, ali Nediljko Labrović je sjajno obranio njegov udarac koji je išao u sam kut.

Riječani su u prvom dijelu imali sjajne prilike na samom kraju poluvremena. Velike dvije prilike imali su u 45. minuti kad je maestralno intervenirao Sentić. Prvo je obranio prizemno udarac Frigana, da bi onda zaustavio i drugi pokušaj kojeg je uputio Marin. I to je bilo sve od situacija vrijednih spomena u prvom dijelu.

Nije se uživalo u ljepoti nogometa ni u drugom dijelu, ali tad smo vidjeli golove koji su čisti plod grešaka Hajdukove obrane. Jedan od gorih trenutaka prvog dijela je i ozljeda Emira Sahitija koji se ozlijedio nakon duela s Ampemom. U duelu su bili Ampem i Sahiti, noga albanskog veznjaka/napadača/wing backa ostala je ukopana te mu se sada pruža liječnička pomoć. Sahiti će morati napustiti igru, izgledalo je to veoma ružno.

A Prince Ampem kao da je programiran za dobre partije na Poljudu, a i u ovom Jadranskom derbiju bio je glavni protagonist Rijeke na putu prema pobjedi. Doduše veliki dio posla napravio je Marin koji je iskoristio nonšalanciju Awaziema i ukrao mu loptu, potom je tukao dobro, ali Sentić je obranio. No, na sreću gostiju lopta se odbila do Ampema koji zabija za vodstvo i šok na Poljudu

Igra Bijelih u drugom dijelu bila je još gora od one u Puli, a paralo je to živce navijačima s tribina koji su nervozno čekali barem jedan konkretan pokušaj. Sve što je bilo bilježilo se tek za statistiku, sve do trenutka Marka Livaje iz penala, ali i tome je prethodio šok.

Rijeka je u 84. minuti imala kontru koju je započeo Liber i ubacio s desne strane, a Frigan ušao ispred loše pozicioniranog Mikanovića i zabio za 0:2 Rijeke na Poljudu.

Nadu da će se nešto promijeniti dao je navijačima ponovno Livaja. U 88. minuti Kalinić je bio u duelu s Galešićem, a Čulina je pokazao na bijelu točku što je potvrdila i VAR provjera. Izvođenje jedanaesterca preuzeo je na sebe Marko Livaja i pogodio za smanjenje vodstva Rijeke, a Čulina nakon gola pokazao da se igra još minimalno osam minuta nadoknade.

Samo tri minute kasnije Hajduk je imao priliku za izjednačenje. Livaja je pao u kaznenom prostoru nakon duela s Galešićem, VAR potvrdio da je situacija za jedanaesterac. Ponovno je izvođač bio Marko Livaja, a ovog puta Labrović je junak Rijeke. Pričekao je smireno da Livaja udari loptu, a onda i pogodio stranu te tako sačuvao u torbi tri boda za Rijeku s kojima putuje kući iz Splita.

U ludoj završnici tako je Hajduku ostala tek nada da može stići Dinamo nakon što nisu danas iskoristili kiks Modrih u Koprivnici da smanje bodovni minus.

Split. Stadion: Poljud. Gledatelja: 13 000. Sudac: Ante Čulina (Zagreb). Pomoćnici: Vedran Đurak (Sveti Ivan Zelina), Jerko Crnčić (Vrbovec), Toni Dadić (Zagreb). VAR: Zdenko Lovrić (Đakovo) AVAR: Marjan Tomas (Vladislavci)

Hajduk (3-5-2): Sentić - Simić, Awaziem, Melnjak - Lovrencsics, Pukštas, Grgić, Krovinović, Sahiti - Livaja, Mlakar

Rijeka (4-2-3-1): Labrović - Smolčić, Galešić, Dilaver, Vukčević - Hodža, Selahi - Ampem, Janković, Marin – Frigan

Strijelci: 0:1 Prince Ampem (65.), 0:2 Matija Frigan (84.), 1:2 Marko Livaja (90. - 11m)

Žuti kartoni: Frigan, Janković (Rijeka)

Crveni kartoni: /



Tagovi

HajdukHNK RijekaHNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti