Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Lovrić, Krizmanić, Babec i Špikić ogledalo su Gorice

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 31.03.21. | 14:16

Klub koji je prije tri godine igrao u Drugoj HNL, sada ima četiri reprezentativca. Ugurao se između velike četvorke hrvatskog nogometa, u polufinalu je Kupa, na pragu je Europe, a da ste sve to rekli nekome prije nekoliko mjeseci, proglasili bi vas ludim

Kratak je put od provalije do vrha. To najbolje znaju u Gorici, klubu koji je prije tri godine u ovo vrijeme igrao Drugu HNL, a danas ima četiri hrvatska reprezentativca. Jednog u A reprezentaciji, a trojicu u mladoj koja igra na Europskom prvenstvu u Sloveniji. 

Ime Kristijana Lovrića dugo se zazivalo i povezivalo s nacionalnom vrstom, a jučerašnjim debijem napokon mu se ispunila želja. Istina, igrao je 15-minuta, mnogi su priželjkivali veću minutažu, ali vjerujemo da će jedan od najboljih topnika u HNL-u zauvijek pamtiti jučerašnji datum.

Samim time, otklonjene su sve dvojbe oko njegovog eventualnog nastupa za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, s kojom ga se povezivalo unazad mjesec dana. Točnije, nije to bila Lovrićeva želja, već ga je susjedni Savez vrebao i pitanje je kako bi cijela ova priča završila da ga Dalić ovaj put nije pozvao i dao mu priliku.

A Lovrić je to svojim nastupima kroz Prvu HNL i zaslužio. Nećemo pogriješiti ako ustvrdimo da je najbolji igrač kluba koji je najugodnije iznenađenje prvenstva. Trenutno je na 15 postignutih golova, tome je pridodao pet asistencija, što znači da je izravno sudjelovao u 20 pogodaka od 48 koliko ih je Gorica zabila. Drugim riječima, kreirao je ili zabio 42 posto golova svojeg kluba.

Kada znamo da je u aktualnoj sezoni zabilježio 24 nastupa za Goricu, dolazimo do podatka da zabija ili asistira u skoro svakoj utakmici. Njegova desnica ubojita je po svakog vratara i za sada je malo koja obrana našla rješenje za njegov udarac, iako već godinama fintira protivnike na istu shemu.

Ono što ga krasi je konstanta, jer Lovrić već treću godinu zaredom redovito zabija. U prvoj sezoni, kada ga hrvatska javnost još nije poznala i kada je iz nižih rangova tek došao među elitu, zabio je 10 pogodaka i skrenuo pozornost na sebe. Lani je sezonu završio sa 14 golova na kontu, a sada je već, 10 kola prije kraja, tu brojku prebacio.

S druge strane, boljka mu je obrana i to je naglasilo više stručnjaka koji detaljno analiziraju HNL. Lovrić je, prije svega, napadački orijentirano krilo i često zaboravlja na igrače koji se iza njegovih leđa priključuju napadu protivničkih momčadi. Međutim, Dambrauskas, a nakon njega i Oreščanin, pozabavili su se tim detaljem i Lovrić je postao svjestan da će se bez obrambenih funkcija teško probiti do bogatijih klubova.

U HNL-u će teško završiti, jer je procijenjen na 5,5 milijuna eura, a to je svota koju si trenutno može priuštiti samo Dinamo. No, Modri su dobro pokriveni na toj poziciji i o Lovriću će eventualno razmišljati tek kada i ako prodaju Oršića. Što se tiče inozemnih upita, zanimanje su pokazivali pojedini Kinezi, Rusi i Ukrajinci, bilo je navodno nekih upita i sa zapada, no jasno je kako u Gorici imena eventualnih pregovarača čuvaju za sebe.

Ugovor s klubom veže ga do ljeta 2023. godine, tek mu je 25 godina i realno je očekivati da ga nećemo još dugo gledati u HNL-u. Pogotovo sada, kad je postao reprezentativac.

Bez jednog igrača sličnih karakteristika Goričani su već ostali. Dario Špikić potpisao je ugovor s Dinamom, kojemu se priključuje početkom nove sezone, a trenutno brani boje mini Vatrenih na Europskom prvenstvu u Sloveniji. Njemu su tek 22 godine, a u Goricu je došao iz Hajduka, u kojemu nije dobio pravu priliku.

U aktualnoj sezoni broji tri pogotka i šest asistencija i zasluženo se našao na popisu izbornika Igora Bišćana.

U Sloveniji se nalazi i Hrvoje Babec, koji je naknadno dobio Bišćanov poziv. Igra na poziciji zadnjeg veznog, a pažnju je skrenuo na sebe tek u ovoj sezoni. Istina, igrao je i lani za Goricu, odigrao 25 utakmica, ali u prvi se plan bacio ove godine. Pokazao se kao vrlo jaka karika Goričana, a zanimljivo je to da je dio karijere proveo u francuskom Metzu, gdje je igrao za U-19 momčad.

Nakon toga igrao je kratko u nižoj ligi s Vihorom iz Jelisavaca, a u Gorici je od ljeta 2019. Babec, kojemu je također tek 21 godina, još je jedan dokaz da u Gorici dobro rade svoj posao.

Što tek reći za Krešimira Krizmanića, još jednog mladog reprezentativca. On će tek na ljeto proslaviti 21. rođendan, a već sad mnogi tvrde da Hrvatska nikada nije imala talentiranijeg stopera u svojoj ligi. On je dijete Gorice, u klubu je od 2012. godine, a debi je imao prije dvije sezone, kada ga je Jakirović uveo u igru u posljednjem kolu protiv Lokomotive.

Lani je za prvu momčad odigrao 11 utakmica, a ove sezone se ustalio i ne vidimo kako ga netko, osim ozlijede naravno, može izbaciti iz početnog sastava. Da stvar bude bolja, Krizmanić je polivalentni obrambeni igrač. Prirodno je stoper, ali nakon odlaska Čabraje, često igra i kao lijevi bek, gdje također dominira.

Već sad za njega dolaze ozbiljne ponude iz Francuske i Njemačke, St. Etienne je nudio dva i pol milijuna eura, ali u Gorici su samo odmahnuli rukom na tu ponudu. Vjeruje se da će upravo Krizmanić biti prodan za rekordnu svotu kluba, ali nadamo se da se to neće dogoditi već na kraju ove sezone, jer bismo mladog stopera voljeli još gledati na HNL travnjacima. Ako ovako nastavi, nema sumnje da će jednog dana obući dres seniorske nacionalne vrste.

Svi ovi igrači ogledalo su Gorice. Podsjećamo, kluba koji je prije tri godine igrao u nižem rangu. Lovrić, Krizmanić i Babec njihov su projekt. Špikić se kalio u Hajduku, Dinamovo je dijete, ali u igrača je izrastao u Gorici.

Svi oni dokaz su da se u Hrvatskoj igra dobar nogomet, baš kao što je i Gorica primjer dobro organiziranog kluba. Ugurala se između velike četvorke hrvatskog nogometa, u polufinalu je Kupa, na pragu je Europe, a da ste sve to rekli nekome prije nekoliko mjeseci, proglasili bi vas ludim.

Na kraju napomenimo kako je Gorica sinoć postala 13. hrvatski klub čiji je igrač zaigrao u kockastom dresu. Kako je napisao novinar Bernard Jurišić, prethodno su isti nosili igrači Dinama (67), Hajduka (55), Rijeke (29), Osijeka (15), Zagreba (14), Varaždina/Varteksa (13), Lokomotive (5), Intera (4), Istre (3), Splita (2) te Hrvatskog dragovoljca i Slaven Belupa (1).


Tagovi

Kristijan LovrićKrešimir KrizmanićDario ŠpikićHrvoje BabecHNK Gorica

Ostale Vijesti