REUTERS/Lisa Leutner
REUTERS/Lisa Leutner

Lovren za Fifa.com: "Luka je naš vođa na terenu, ja sam vođa u svlačionici prije utakmice, a tu je i Vida na kraju utakmice"

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 14.10.22. | 19:05

FIFA je za svoju službenu stranicu na kojoj se već naveliko najavljuje Mundijal razgovarala s hrvatskom zvijezdom o njegovim očekivanjima od odlaska na ovo Svjetsko prvenstvo i važnosti iskustava koje je stekao u 2018. godini

Dejan Lovren bio je ključni obrambeni igrač momčadi Zlatka Dalića na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine, gdje su njegove igre na terenu i liderske kvalitete na i izvan tereba pomogli Hrvatskoj da dođe do finala.

Dok je poraz od Francuske 2:4 bio veliko razočaranje, istinsku utjehu pružio je izljev simpatije hrvatskih navijača prema svojim idolima. Dejan Lovren nedvojbeno je bio među hvaljenima i sa 33 godine pokušat će svojim iskustvom pomoći momčadi da bude konkurentna na nadolazećem Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Bivši branič Liverpoola, trenutno u Zenitu iz St. Peterburga, možda neće imati tako istaknutu ulogu u Dalićevoj momčadi u Kataru, ali imat će fokus na prenošenje svega što je naučio tijekom zvjezdane karijere na klupskoj i međunarodnoj razini.

FIFA je za svoju službenu stranicu na kojoj se već naveliko najavljuje Mundijal razgovarala s hrvatskom zvijezdom o njegovim očekivanjima od odlaska na ovo Svjetsko prvenstvo i važnosti iskustava koje je stekao u 2018. godini.

Dejane, Katar 2022. bit će tvoje treće SP. Je li razina uzbuđenja ista kao prije prve?

„Naravno. Možda čak i veća. Kako starim i bližim se kraju svoje karijere, naučio sam još više cijeniti svaku profesionalnu utakmicu – a kamoli one na velikim natjecanjima. Gledajući unatrag na posljednje SP u Rusiji, to je nešto što nikada nećemo zaboraviti i to me tjera da vjerujem da opet možemo postići velike stvari“, kaže kapaten Zenita i jedan od senatora u svlačionici Vatrenih.

Recite nam nešto o tom Svjetskom prvenstvu 2018. Mora da je bilo gorko-slatko iskustvo biti dio najboljeg hrvatskog nogometnog sata, ali onda izgubiti finale.

„Pa da. Sve se dogodilo tako brzo. Imali smo samo tri dana da se pripremimo za utakmicu. Bili smo potpuno istrošeni, i psihički i fizički. Naš uspjeh je ušao u povijest, ali težina odgovornosti bila je na našim plećima. Mislili smo da će nam sreća pomoći u finalu, ali Francuska je bila jača i zaslužila je pobjedu. Možda je nogomet koji smo igrali bio atraktivan, ali nas na kraju nije doveo do pobjede“.

Recite nam o snazi ​​hrvatske obrane. Kako je igrati sa svojim kolegama braničima?

„Hrvatska ima iskusnu obranu – u skupini smo primili samo četiri gola. Lijepo je čuti da se naš timski rad cijeni. Kad govorim o obrani, mislim na cijelu momčad. Nogomet koji igramo je brz, atraktivan i nema previše vremena za razmišljanje. U svakom trenutku igrači moraju biti na svojim pozicijama i spremni za obranu. Inače hvalim i obranu i vratara, ali moram pohvaliti i napadače jer oni dosta rade za nas, kao i centralne vezne.“

Hrvatska ima nekoliko lidera u momčadi, uključujući i vas. Slažete li se da je to jedna od prednosti nacionalne momčadi i kako su te liderske uloge raspoređene?

„Naravno, ima nas puno. Lijepo je to čuti. Ne treba mi kapetanska traka, ali uvijek rado mogu pomoći svojoj momčadi, jer je to jako važno. Luka je naš vođa na terenu, ja sam vođa u svlačionici prije utakmice, a tu je i Vida na kraju utakmice. Jako je važno imati takav tip vođe. Ali ne računaju se samo vođe, već i ostatak momčadi koji slijedi primjer koji mi dajemo. Tako stvaramo nove kapetane. Ali u momčadi je još nekoliko igrača koji su 2018. igrali finale“.

Je li Hrvatskoj prednost to iskustvo s prošlog Svjetskog prvenstva?

„Definitivno, i to je vrlo važno. Znamo što možemo očekivati. Skupina će sigurno biti teška jer na Svjetskom prvenstvu nema lakih protivnika. Možemo reći da smo u maloj prednosti po tom pitanju, ali imamo i nove krvi – mlade igrače željne dokazivanja. Mislim da će ova kombinacija stvoriti savršenu kombinaciju“.

Za Luku Modrića ovo će vjerojatno biti posljednje SP. Možete li nam reći kakav je bio njegov utjecaj na reprezentaciju tijekom godine?

„Pa, savjetovao bih vam da nikad ne otpisujete Luku. Još 2018. također je rekao da će to biti njegovo posljednje Svjetsko prvenstvo i posljednja Liga prvaka, tako da vjerujem da ima mnogo više za ponuditi momčadi i europskom nogometu. Svi znamo o kakvom se igraču radi, ne treba ga predstavljati. Svakim danom pokazuje da od njega možemo puno naučiti jer on doista živi za nogomet. Nakon svake utakmice gleda analizu, traži svoja loša dodavanja, pokušava vidjeti što je mogao bolje. To me pogađa, a i druge igrače. Sjajno je vidjeti da i sa 36, ​​skoro 37 godina, još uvijek živi za nogomet i daje sve od sebe“.

Kao i neki drugi igrači u momčadi, prošli ste kroz akademiju zagrebačkog Dinama. Kakva su tvoja sjećanja s vremena provedenog tamo i koliki je njegov utjecaj na reprezentaciju?

„Vrlo je važno. Imao sam 14 godina kad sam stigao u Dinamo. Prihvatili su me kao da sam jedan od njih. Nije bilo lako uskladiti školu i nogomet, ali na kraju smo uspjeli sve riješiti. Dinamo mi je puno dao i uvijek ću mu biti zahvalan. Imaju nevjerojatnu akademiju koja je proizvela izvrsne igrače. Ne želim samo prepoznati Dinamo, nego i sve druge klubove. U Zadru je, primjerice, nekoliko igrača iz Hajduka, Osijeka, Rijeke. Zaista je lijepo vidjeti da imamo sjajne akademije diljem Hrvatske“.

Mislite li da su nogomet i reprezentacija važniji u Hrvatskoj nego drugdje?

„Mislim da je tako, a mi smo 1998. i 2018. otkrili koliko nam je važna reprezentacija, pogotovo u nogometu. Opet smo digli ljude na noge. Mogu reći da sam to doživio dva puta, tako da je očito vrlo posebno za nas. Imali smo i teških situacija prije 25, 30 godina zbog rata. Dakle, ovo je pravi trijumf. Kad Hrvatska igra svi su na našoj strani“.

Zlatko Dalić prvi je izbornik koji je Hrvatsku odveo u finale Svjetskog prvenstva. Koje su njegove kvalitete?

„Zlatko je tu za nas, dušom i tijelom. I za reprezentaciju. U 2018. je bio tako emotivan i to je nešto što nikada neću zaboraviti. On je dobar čovjek i zaslužuje sve što je postigao u životu. Sve što je dao na kraju mu se dobrim vratilo. Ipak, nije mu bilo lako. Bilo mu je teško i u različitim klubovima. Ali na kraju krajeva, ako se boriš za nogomet i život i ako imaš tako jaku vjeru u Boga kao on, uvijek ćeš biti nagrađen“, poručio je Lovren.

Podsjećamo, Hrvatska je na Svjetskom prvenstvu u Kataru u skupini F, a utakmice igra 23. studenoga (11 sati) protiv Maroka, 27. studenoga (17 sati) protiv Kanade te 1. prosinca protiv Belgije (16 sati po srednjoeuropskom vremenu).

Cijeli intervju na engleskom jeziku možete pronaći OVDJE. (G)


 


Tagovi

Dejan LovrenHrvatska nogometna reprezentacijaVatreniKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti