Sandra Krunic/Pixsell
Sandra Krunic/Pixsell

Lov na nedodirljivog: Može li as s klupe sustići Brazilca na listi najboljih strijelaca u derbiju?

Vrijeme Čitanja: 2min | ned. 05.12.21. | 08:32

Ususret najvećem derbiju hrvatskog nogometa, gledamo što se događa na listi najboljih strijelaca

Nedodirljivi Dudu.

Ikona zagrebačkog Dinama je, barem otkako je samostalnosti, trenutno najbolji derbi strijelac u okršajima Dinama i Hajduka (i obratno). Popularni Brazilac je sedam puta tresao mrežu u derbijima, a do visoke brojke sedam je stigao upravo na samom kraju svog mandata u Dinamu, u posljednjem kolu sezone 2006./2007. kad su Plavi na Maksimiru proslavili naslov prvaka svladavši Hajduk 3:0 s tri gola našeg bivšeg reprezentativca.

14 godina kasnije, ništa se nije promijenilo, Dudu je i dalje pravi mr. Derby što god netko pisao o Soudaniju i njegovim apetitima u utakmicama protiv jakih rivala. Jedini koji se u sferi derbija približio Eduardu je Mijo Caktaš, no on je ovog ljeta napustio Hajduk pa tako sa šest golova u derbijima ne konkurira za titulu kralja derbija, i pitanje je hoće li ikada u budućnosti imati priliku preuzeti tu laskavu titulu.

Jedini koji ima realnu priliku preuzeti “krunu” ove sezone je Duje Čop, Dinamov adut s klupe koji se prikrao na treće mjesto vječne liste strijelaca u derbijima sa ukupno pet pogodaka! Bivši igrač Hajduka je posljednji put zabijao u derbiju 2014. godine kada su PLavi na Poljudu slavili rezultatom 3:2. Bijele je trenirao Tudor, Plave Mamić. Hajduk je preko Tine-Svena Sušića i Maglice poveo 2:0 samo da bi raspoloženi Čop u drugom dijelu s dva gola poravnao utakmicu do sudačke nadoknade kada je Angelo Henriquez zabio za pobjedu Dinama.

Danas se nastup Duje Čopa ne očekuje (barem ne od prve minute) premda valja obratiti pozornost na njegovu eventualnu partiju jer bi s dva pogotka podijelio tron s Dududom. Spomenimo još i Mislava Oršića, on je na četiri postignuta pogotka i odmah iza Čopa vreba titulu u nekoliko narednih susreta.

Što se Hajduka tiče, trenutni roster je prilično neiskusan kada je u pitanje zabijanje Plavima. Jedini iz prve ekipe koji pamti kako je to tresti mrežu najljućem rivalu je naravno Marko Livaja. Hajdukova desetka je u prošlogodišnjem remiju na Poljudu bio strijelac izjednačujućeg i konačnog pogotka. On je i danas glavna Hajdukova udarna igla.

Od povijesti se ne živi, no zato će možda danas netko od spomenutih zabiti pogodak i barem se malo približiti kralju derbija koji i dalje čeka boljeg od sebe kada je u pitanju okršaj zagrebačke i splitske momčadi…



Tagovi

Dinamo ZagrebEduardoHajdukMijo Caktaš

Ostale Vijesti