Srećko NIketić/PIXSELL
Srećko NIketić/PIXSELL

“Ljubičić oduševio, Osijek kao i lani, Biuk je taj”

Vrijeme Čitanja: 6min | pon. 18.07.22. | 11:35

Germanijakov stručni analitičar Dean Klafurić analizirao je utakmice 1. kola HNL-a

Na otvaranju sezone i nije bilo iznenađenja. Možemo reći da su favoriti ostvarili očekivano i zasluženo pobijedili, jedino se u Varaždinu prije početka utakmice nudila neizvjesnost s obzirom na to da su Varaždinci povratnici u 1. HNL a Slaven je prilično promijenio roster. Uoči utakmice budile su se navijačke strasti i spominjali neki neizmireni računi iz zadnjeg kola pretprošle sezone, ali po viđenom na terenu bila je to sasvim zaslužena pobjeda Slavena.

Također, što je dobra vijest za sve ljubitelje nogometa, možemo reći da se po viđenom u prvom kolu navješćuje još jedna zanimljiva sezona jer nikome od favorita nije bilo lako, osim eventualno Hajduku koji je rutinirano pobijedio, a i rezultatski slavio najuvjerljivije.

Dinamo - Lokomotiva

Oduševili Drmić i Ljubičić

Spektakularno otvaranje sezone u Maksimiru. Prvo poluvrijeme ponudilo je neizvjesnost, rezultatske promjene, taktičke zamjene i hrabru reakciju trenera i golove! Dinamo je na početku utakmice zakomplicirao stvari poklonivši Lokosima dva gola za vodstvo i onda do zaslužene pobjede došao u zadnjim minutama utakmice. Nije lako biti “plavi 9”, što zbog povijesti i imena igrača koji su to bili. Što zbog načina igre na koji se danas najčešće igra protiv Dinama u HNL-u u Maksimiru. Drmić je pokazao “Cerinovski” osjećaj za gol i vratio Dinamo na mjesto. Izvanredna i pravovremena zamjena, donijela je Dinamu povratak u utakmicu. Ljubičić je odigrao fenomenalnu utakmicu, počeo je dobro na svojoj uobičajenoj poziciji, a nakon ulaska Drmića još jednom je oduševio na poziciji lijevog beka. Dinamo je dobio na kreativnosti, osobito u zonama središnjice i završnice, ne samo ulaskom Drmića nego i zbog Petkovića na poziciji polušpice, ali i Ivanušeca koji je s Ademijem kreirao igru u središnjici, a osobito s Ljubičićem na lijevom beku, ali što posebno treba naglasiti jer to nije njegova uobičajena pozicija, ne samo u fazi napada, nego i u fazi obrane i obje tranzicije. Ne znam jesu li u Dinamu znali za Ljubičićevu polivalentnost, ali svakako je on veliko pojačanje po svemu do sada prikazanom. Radi se o odličnom igraču. U drugom poluvremenu Lokomotiva se adaptirala na Dinamovu promjenu iz prvog poluvremena i odgovorila agresivnijom i organiziranijom igrom u fazi obrane što je Dinamo limitiralo u smislu stvaranja šansi za gol, a i izmjene se nisu pokazale tako dobrim kao one već spomenute iz prvog poluvremena. Ivanušec je promijenio poziciju gdje je u prvom poluvremenu bio jako bitan u veznoj liniji ali on ima naviku igrati na desnom krilu. Špikić ili Oršić da je ostao bi u tom smislu bili opasniji na lijevoj strani a Mišić nije bio na svojoj uobičajenoj razini tako da je Dinamo malo pao u drugom poluvremenu. Na kraju, iako u zadnjim minutama, apsolutno zaslužena pobjeda domaćina.

Osijek - Gorica

Domaćin nastavio kao i lani

Kad sam već Drmića usporedio sa Snješkom Cerinom onda za Belju mogu reći “van Bastenovski” Beljo! On je velika dobit za Osijek, ali i za naš nogomet. Beljo ustvari samo nastavlja gdje je započeo još prošle sezone u Istri. Osijek je do pobjede došao individualnim potezima Belje, dosta se mučio protiv borbene Gorice, ali velika je razlika u kvaliteti i širini rostera u korist Osijeka da bi Gorica priredila iznenađenje. Osijek je igrao kao i prošle sezone, svojim jednostavnim načinom, što prije s loptom u zonu završnice i s ranim centaršutevima iza zadnje linije protivnika. Rezultatski opet se mučio što se također nastavlja na viđeno iz prošle sezone.

Šibenik - Rijeka

Šibenik ugodno iznenadio, Rijeka ni blizu optimuma

Šibenik je ugodno iznenadio taktički organiziranim i discipliniranim nogometom i poprilično namučio Rijeku. Nekoliko prinova pokazalo je zanimljivu kvalitetu i djelovali su puno bolje nego u proljeće. Rijeka također s novim trenerom i podosta promjena u rosteru. Dosta se govorilo o padu Rijeke u smislu kvalitete, zbog odlaska nekoliko važnih igrača i trenera Tomića, ali kako vrijeme odmiče doveli su i dovode zanimljive igrače. Teško će nadomjestiti kvalitetu u napadu, međutim vrijeme će pokazati kakvi će oni ustvari biti. To su dvije momčadi, uz Varaždin i Slaven, koje su bili i najveća enigma prije početka prvenstva. Prema prikazanom u ovoj utakmici izgleda da će Šibenik biti bolji a Rijeka će se morati jako truditi da ostvari prošlosezonske rezultate, a oni nisu bili mali, finale kupa i borba za naslov do utakmice s HD-om. Čop je bio opasan i lavovski se borio, a imao je i stativu iz teške situacije pred kraj utakmice. Marcel Čanadi je pokazao izvanredno izvođenje prekida lijevom nogom, osobito kornera i to s obje strane terena, Solomun je na zadnjem veznom donio stabilnost, iskustvo, agresivnost i doprinosi puno na balans igre Šibenika. Sve gore spomenuto, uz kvalitetu od prošle sezone (Čurić, Rak, Rogić) i još neke prinove željne dokazivanja poput Dolčeka, Skorupa i Krekovića nagovješćuje bolje dane Šibenika. Rijeka se još nije kompletirala. Halilović je ušao u završnici utakmice jer se kasnije priključio pripremama. Vjerojatno će dovoditi još kojeg igrača, šteta za ozljedu Mitrovića… Tako da Rijeka još nije i ne može biti ni blizu optimuma.

Varaždin - Slaven Belupo

Domaćini će imati problema u ovoj sezoni

Belupo me iznenadio. Mislim da su se dobro organizirali, djeluju puno bolje taktički organiziranije nego lani. Nisu doveli neka imena, ali ciljano su išli na ono što im treba. Taj sustav u rombu pokazuje da imaju širinu ulaskom s klupe i to im je u konačnici donijelo tri boda, odnosno ulazak Kocijana. Imaju vezne igrače koji na pozicijama desnog i lijevog veznog uz Marinu mogu pokriti prostore u trkačkom smislu koje takav sustav zahtjeva. Zaslužena pobjeda gostiju. Varaždin ih nije niti ugrozio. Dosta je to bilo slabo i ako je suditi po prvoj utakmici imat će dosta problema u ovoj sezoni. Nisu se pojačavali i širili roster. Zelenika je igrač utakmice unatoč porazu što dovoljno govori. Možda je mogao bolje reagirati kod gola, ali unatoč tome je igrač utakmice.

Istra - Hajduk

Hajduk je napredovao, Biuk mora biti u prvih 11

Istra u niskom bloku, možemo reći da je to bila rutinska pobjeda Hajduka. Ponovno je iznenadio Melnjak koji ima taj fantastičan ulazak na napad s kontra strane. I to čak na prvu stativu. Sasvim neuobičajeno za beka. To nije slučajnost jer je pokazao prošle sezone i pogotovo u završnici Kupa. Hajduk je bio organiziran. Naravno, u završnici se većina svodi na Livaju. Međutim, on tim pozitivnim bezobrazlukom i finesama čini razliku. Sucima je ponekada teško procijeniti situacije u kojima se on nalazi. Hajduk je napredovao od lani u organizaciji igre u prve dvije trećine gdje dominira Krovinović u kreaciji i Grgić s držanjem balansa i agresijom. Također, Biuk je potvrdio da bi trebao biti češće biti u prvih 11. Možda je i lani trebao više igrati jer se Hajduk može osloniti na njega. Mora se primijetiti veliki napredak Kalinića u igri nogom što pokazuje da igrač uz posvećenost i treninge može napredovati i u zrelijim godinama. To smo vidjeli minulo proljeće i sada protiv Istre. Domaćini imaju glavu i rep u taktičkom smislu i organiziranosti igre, ali teško će nadomjestiti Belju u napadu.

HNL, 1. kolo

Petak, 15. srpnja

Dinamo – Lokomotiva 3:2

Subota, 16. srpnja

Osijek – Gorica 2:1

Šibenik – Rijeka 0:1

Nedjelja, 17. srpnja

Varaždin - Slaven Belupo 0:1

Istra 1961 - Hajduk 0:2

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno 18+


Tagovi

Dean KlafurićHNLGNK DinamoHajdukNK OsijekHNK GoricaNK LokomotivaIstra 1961NK ŠibenikSlaven BelupoHNK RijekaNK VaraždinRobert LjubičićStipe BiukMarko LivajaMislav OršićLuka IvanušecLovre KalinićHrvatska nogometna ligaStručnaAnalizaHNL-a

Ostale Vijesti