Liverpool pao, Arsenalu Community Shield nakon jedanaesteraca

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 29.08.20. | 19:36

Velika injekcija samopouzdanja igračima posrnulog velikana uoči nove sezone Premiershipa.

Londonski Arsenal svladao je na Wembleyu prvake Liverpool u Community Shieldu s 5:4 u jedanaestercima, nakon što je utakmica u 90 minuta završila neodlučeno 1:1.

Mreža londonskog kluba prva se zatresla i to već u sedmoj minuti. Slobodan udarac iskosa iz situacije za dobar ubačaj izveo je najbolji igrač Premiershipa u sezoni 2019./2020. Andrew Robertson. Odlično je na drugoj stativi našao igrača koji je tu titulu ponio prethodne sezone, Virgila Van Dijka, koji nogom smješta loptu iza leđa Martineza. No ni sâm Nizozemac nije krenuo slaviti jer mu je odmah bilo jasno da je pomoćni sudac digao zastavicu i ponioštio gol.

U 12. minuti Topnici su poveli. Bukayo Saka bio je u gužvi na desno strani napada, no odlično je prebacio strani i skroz na desnom krilu dugom loptom pronašao Pierre-Emericka Aubameyanga. Fantastični Gabonac, za čiji se ostanak u klubu rukovodioci i dalje grčevito bore, osvojio je nekoliko metara, približio se rubu kaznenog prostora iskosa, te jako lijepo poslao poluvisoku loptu u sam kut daljih vrata Alissona Beckera. Majstorski potez idola navijača s Emirata.

18. skoro povećanje vodstva. Igrači prvaka izgubili su jednu loptu, ona je stigla desno opet do Sake ali dublje u šesnaestercu, on pak daje prizemnu loptu prema sredini, a Nketiah puca opasno po travi. Srećom po Redse, Alisson je u ovoj situaciji pokazao zašto je 2018. skupo plaćen i odbio je loptu van granica terena.

U 27. minuti prijeti ponovno Eddie Nketiah, i to iz slične akcije i slične pozicije iz kojih je Aubameyang zabio. No udarac 21-godišnjaka odlazi visoko preko gola.

U drugom poluvremenu Liverpool je, logično, krenuo agresivnije, a Arsenal pokušavao zaprijetiti kontrama. Firmino je pucao u 51. minuti izdaleka, no lopta je za malo prohujala kraj vratnice Martineza.

Ali u 56. minuti argentinski golman je spasio stopostotnu priliku kojom je Liverpool vrlo lako mogao izjednačiti. Opet Robertson, sa svoje pozicije iz obrane daje milimetarski točnu dugu loptu u prostor za Sadija Manea kojom on istrčava sam pred Argentinca, no on mu pravovremeno istrčava u susret, skraćuje kut i spašava svoju momčad.

Ipak, u 73. minuti pritisak prvaka je urodio plodom. Lopta je ubačena u kazneni prostor u kojem je nastala gužva, došla je do Takumija Minamina koji je ušao u igru pet minuta ranije, a on ju je iz nezgodne situacije htio kratko produžiti do Moa Salaha. Ipak, lopta se odbila od Soaresa nazad ravno pred Japanca, koji sâm pred Martinezom iz blizine zabija za 1:1.

Dolazi 81. minuta i još jedan zicer za Manea. Lopta je ubačena s lijeva sa same gol-aut linije, Arsenalova je obrana ispala pošto ju je cijelu lopta preletjela, primio ju je Senegalac, no na malom prostoru je Martinez opet pravovremeno izišao i spriječio pogodak.

86. minuta donosi rijetku dobru šansu Arsenala u drugom poluvremenu. Lijepo su Artetini igrači izradili situaciju za dobar ubačaj sa desne strane, a nakon što je on stigao, Joseph Willock, koji je ušao umjesto Sake, glavom iz dobre pozicije puca tek metar do metar i pol od vratnice Alissona.

Zadnjih pet minuta uz sudačku nadoknadu proteklo je u dominaciji i napadima Arsenala. Liverpool kao da se malo izmorio furioznim napadima tijekom većeg dijela prvog poluvremena, no izdržali su do posljednjeg sučeva zvižduka koji je označio kraj rezultatom 1:1. Pristupilo se pucanju jedanaesteraca s obzirom da u Community Shieldu nema produžetaka.

Salah je bio uvjerljiv kao prvi pucač Liverpoola. Isto se može reći za Reissa Nelsona.

U drugoj seriji su Fabinho i Ainsley Maitland-Niles također bili sigurni.

I onda dolazimo do treće serije i Ryana Brewstera koji je ušao samo minutu i pol nakon što je sudav odsvirao kraj regularnog dijela. On pogađa gredu, a Cedric Soares je precizan za Arsenal. 3:2 je za Topnike.

Potom Minamino silovito zabija po sredini. No to čini i David Luiz i dovodi Arsenal nadomak trofeja.

Curtis Jones u zadnjoj seriji zabija i održava nadu Liverpoola. Sad je loptu uzeo Pierre-Emerick Aubameyang.

On je uvjerljiv i može početi slavlje Topnika. Ukupno 16. put uzimaju Community Shield, a nakon pobjede nad Manchester Cityjem i Chelseajem u završnici FA kupa, sad je pao i Liverpool. Artetina momčad je dokazala da se, unatoč lošoj prvenstvenoj kampanji i tek osmom mjestu na kraju Premiershipa, može itekako nositi s najboljim i najskupljim momčadima na Otoku.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">BREAKING: Arsenal win the 2020 Community Shield on penalties v Liverpool at Wembley</p>&mdash; Sky Sports News (@SkySportsNews) <a href="https://twitter.com/SkySportsNews/status/1299761708140040192?ref_src=twsrc%5Etfw">August 29, 2020</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

(foto: Action Images)


Tagovi

Community ShieldArsenalLiverpoolPierre-Emerick AubameyangTakumi MinaminoMikel ArtetaJurgen Klopp

Ostale Vijesti