Reuters
Reuters

Livaković 'pomeo' sve vratarske kategorije na Mundijalu, hoće li FIFA ispraviti nepravdu?

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 23.12.22. | 11:25

Nigdje nije zapisano da je svijet pošteno mjesto... no, pravda na kraju možda pobijedi.

Navijači svojih reprezentacija često su subjektivni kada je riječ o najboljim igračima natjecanja i turnira. Tako će najbolja postava Svjetskog prvenstva u nekom hrvatskom mediju imati više Hrvata nego najbolje postave argentinskih medija, ili recimo marokanskih koje će u istu ubaciti tri, možda čak i četiri Marokanca...

No, nekada je toliko očito da je jedan igrač najbolji u svojem polju, da nikakav 'subjektivni' kriterij ne može sputati tu činjenicu. Tako je Dominik Livaković na nedavno završenom svjetskom prvenstvu skinuo četiri jedanaesteraca u raspucavanju, a turnir je završio i kao vratar s najboljim učinkom obrana na turniru! Hrvatska jedinica imala ih je 25, a po tome mu može parirati samo vratar Poljske Wojciech Szczesny koji je upisao 23 obrane. Sczesny je, doduše, odigrao tri utakmice manje od Livakovića, a u te tri utakmice manje primio je i 'samo' dva gola manje od Livakovića koji je pak na turniru upisao dva slean sheeta (kao i Sczesny), a više od jednog gola na utakmici primio je samo protiv Argentine u polufinalu.

Na treće mjesto svrstao se Ansdries Noppert iz Nizozemske s 18 obrana, slijedi ga Huigo Lloris sa 17, zatim srpski vratar Vanja MIlinković Savić sa 16 (u tri utakmice u kojima je primio osam pogodaka). Japanc Shuichi Gonda je šesti, Mohammed Al OWais (isto tri utakmice) sedmi, a osmo mjesto dijele Yann Sommer i Mathew Ryan s 12 obrana. U top 10 uvukao se i Keylor Navas.

Pitate se koji je po broju obrana Emiliano Martinez, službeno proglašen najboljim golmanom turnira? Na 21. sa tek sedam obrana, odnosno 18 manje od Livakovića. Kada je riječ o ključnim obranama, Livaković je najbolji golman turnira, a Martinez 41. Livaković ima 78.1 posto obrana, Martinez 46.7. Kada je riječ o obranjenim udarcima u raspucavanju, Livaković je prvi, a Martinez drugi. Livaković je nadmašio argentinskog mu kolegu i u broju točnih dugih dodavanja, što se stalno isticalo kao najveća Livakovićeva boljka. Imao ih je 52.8 posto točnih, a Martzinez te 17.5. Pa vi recite da je svijet pošten...

Službeno opravdanje ove 'nepravde' je obranjeni zicer Kolu Muaneu u sudačkoj nadoknadi drugog produžetka koji je Argentini donio produžetke, a onda i naslov prvaka svijeta.

Unatoč tome, mi znamo koji igrač je najbolji vratar Svjetskog prvenstva. A zna, čini se, i FIFA koja je Livakovića uvrstila u sedam potencijalnih kandidata za nagradu najboljeg vratara godine u njenom izboru The Best.

‘‘Dominik Livaković pružio je vjerojatno najbolju izvedbu bilo kojeg vratara na Kataru 2022. u četvrtfinalnoj pobjedi Hrvatske nad Brazilom. Njegovih 11 obrana tijekom utakmice bilo je najviše što je bilo koji vratar napravio u utakmici Svjetskog prvenstva od 2014., a bio je heroj jedanaesteraca svoje nacije dok su u dramatičnom raspucavanju svladali peterostruke svjetske prvake.Osim svojih obrana kojima je usmjerio utakmicu, Livaković je stekao široko priznanje zbog svoje hrabrosti, prisutnosti i smirenog ponašanja. Također je bio ključan u zvjezdanoj godini za momčad Dinama Zagreb, s kojom je osvojio naslov prvaka petu sezonu zaredom‘‘, stoji u pojašnjenju FIFA-e.

Ostali potencijalni kandidati za prestižnu nagradu su Alisson (Liverpool, Brazil), Yassine Bounou (Sevilla, Maroko), Thibaut Courtois (Real Madrid, Belgija), Mike Maignan (Milan, Francuska), Emiliano Martinez (Aston Villa, Argentina) te Manuel Neuer (Bayern, Njemačka).

Na kraju pravda možda ipak pobijedi nepravdu...


Tagovi

Dominik LivakovićHrvatska nogometna reprezentacijaFIFA

Ostale Vijesti