Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL
Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Livaja show na Poljudu, nije pogodio s bijele točke, ali je 'riješio' Slaven s dva gola u nastavku

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 13.08.23. | 22:59

Hajduk je slavio s 3-0 i s vrha tablice ida na uzvrat u Grčku

Hajduk je teže od očekivanog došao do pobjede nad organiziranim Slaven Belupom i s tom spoznajom te sampouzdanjem ide u Solun na uzvrat s PAOK-om. Imali su Bijeli i neiskorišteni kazneni udarac Marka Livaje iz prvog dijela, ali se najbolji igrač Hajduka iskupio u drugom poluvremenu kada je zabio dva gola i otvorio vrata pobjede s kojom je Hajduk na vrhu nekompletne tablice Hrvatske nogometne lige. Presudile su promjene u nastavku, vidio je Ivan Leko s tribina da nema što čekati i napravio tri rošade….

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Na još jednom dobro ispunjenom Poljudu stručni stožer Hajduka odlučio se za odmaranje nekolicine igrača, tako da u prvom postavi nije bilo Fahda Moufija, Francisca Ferra, Emira Sahitija i Vadisa Odjidje-Ofoea, ali je susret bio specifičan po tome što je kaznu od pet utakmica suspenzije počeo odrađivati trener Ivan Leko kojega je mijenjao njegov pomoćnik Adnan Čustović. Novi igrači u prvom sastavu bili su Ismaël Diallo, Anthony Kalik, Ivan Dolček i Yassine Benrahou.

Trener Slaven Belupa Ricardo Moniz nije kao što je najavio mogao računati zbog ozljede na stopera-golgetera Vinka Međimoreca. Valja reći da su gosti malo kasnili na Poljud, zapeli su u gužvi, ali početak, odnosno termin utakmice nije dolazio u pitanje.

Upravo je Slaven imao prvu priliku na susretu, u petoj minuti je Ortiz pokušao iz okreta sa sedam-osam metara, ali je lopta otišla pokraj vrata. Na drugoj strani u prigodi se našao Marko Livaja, ali je njegov udarac s 12 metara pravovremeno blokirao Luka Račić.

Livaja je u 15. minuti zatresao mrežu za erupciju na Poljudu, no bilo je to ipak nakon prekršaja na Antoniju Bosecu u što se uvjerio sudac Zdenko Lovrić pogledavši snimku te nije priznao gol.

Malo nakon toga Torcida istaknula je poruku 'Sloboda Bad Blue Boysima' što nije naišlo na odobravanje svih okupljenih na stadionu. Eto navijačka skupina Hajduka iskazala je podršku protivnicima čiji navijači su u Grčkoj iza rešetaka.

Ubrzo se fokus s tribina prebacio na teren gdje je neugodni Ortiz imao šansu glavom nakon ubačaja Marka Martinage, ali je lopta za metar otišla od lijeve vratnice splitskog čuvara mreže Ivana Lučića. Livaja je u 30. minuti pokušao iz daljine iznenaditi Antuna Markovića, ali je vratar gostiju bio budan. U kontri je probao Dolček, ali je njegov pokušaj izbila obrana Slaven Belupa.

Lijepu akciju potom je odigrao Slaven Belupo, Filip Hlevnjak našao se pred vratima Bijelih, ali je Lučić izlaskom s vrata otklonio opasnost.

Hajduk je u 38. minuti imao kazneni udarac nakon Račićeva igranja rukom na ubačaj Benrahoua. Inače sigurni izvođač s bijele točke je najčešće Livaja, no ovaj put mu je Marković obranio, bacio se u svoju lijevu stranu, pročitao najboljeg igrača Hajduka i izbio u korner. Nakon kornera je još jedno Livaja pucao Livaja, ali pokraj vrata.

Malo nakon toga još jednom je u elementu bio Marković, obranio je Dolčeku čistu prigodu nakon Livajina sjajnog proigravanja.

Hajduk je u drugi dio ušao s Odjjidjom, Sahitijem i Moufijem što je očit znak da želi pobjedu. Već u prve tri minute stvorio je tri prilike, dvaput je pucao Livaja, jednom izmešu Odjidja, pa je nakon toga blokiran i Dolčekov pokušaj. Gol se osjećao u zraku, prijetili su Bijeli, baš su zapeli i uskoko zasluženo poveli.

Odjidja je s centra uputio loptu u dubinu koju je Livaja propustio kroz noge i krenuo dalje, a Dario Melnjak mu je uputio natrag i najraspoloženiji igrač Hajduka zabio je s 12 metara. Svoju klasu potvrdio je i malo kasnije kada je nakon solo akcije poslije lopte Nike Sigura zabio za nedostižnih 2-0.

U 70. je na drugoj strani zaprijetio Ante Crnac, ali obranio mu je Lučić i ti je priči bio kraj. Do kraja je još Leon Dajaku zaokružio pobjedu svojim pogotkom nakon 600 dana u služenoj utakmici.

HAJDUK - SLAVEN BELUPO 3-0 (0-0)

Split. Stadion Poljud. Gledatelja 25.689: Sudac: Zdenko Lovrić (Đakovo). Pomoćnici: Luka Pušić (Zagreb) i Kruno Šarić (Županja) Četvrti sudac: Toni Dadić (Zagreb). VAR: Fran Jović (Zagreb). AVAR: Bojan Zobenica (Velika Gorica).

Strijelci: 1-0 Livaja (54., Melnjak), 2-0 Livaja (63., Sigur) 3-0 Dajaku (88.)

Hajduk: Lučić - Sigur, Šarlija, Diallo, Melnjak (od 87. Elez) - Kalik (od 46. Odjidja-Ofoe), Krovinović (od 46. Moufi) - Dolček (od 80. Dajaku), Benrahou, Mlakar (od 46. Sahiti) - Livaja. Trener: Adnan Čustović.

Slaven Belupo: Marković - Bosec, Račić, Boras, Martinaga – Hlevnjak (od 46. Bautista), Agbekpornu, Mioč (od 81. Štrkalj) - Crnac (od 90.+2 Jagušić), Ortiz (od 62. Manaj), Hoxha. Trener: Ricardo Moniz.

Žuti kartoni: Kalik 45.+2 (Hajduk), Hoxha 25., Ortiz 43. (Slaven Belupo)

Crveni kartoni: -




Tagovi

HajdukSlaven BelupoHrvatska nogometna ligaMarko Livaja

Ostale Vijesti