Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Livaja puše za vratom Lewandowskom u 2022., a visoko kotira i za Zlatnu kopačku

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 21.02.22. | 18:46

Hajdukov maestro ima impresivnu statistiku. Ove godine zabija svako 45 minuta, a utrci za Zlatnu kopačku tek je pola boda iza Erlinga Haalanda

Nedavno su navijači proslavili godinu dana od povratka Marka Livaje u Hajduk. Njegovim povratkom krenuo je i preporod Splićana koji nakon dugo vremena imaju priliku osvojit oba trofeja u Hrvatskoj. Koliko je važan faktor Livaja u tom činu govori njegova statistika, a ona je impresivna.

Prve ligePrve lige

Trenutno je najbolji strijelac HNL-a s 21 golom, a asistirao je četiri puta. U 2022. godini gledajući samo prve lige svijeta Livaja je drugi strijelac s osam golova. Ispred njega je tek Robert Lewandowski s devet pogodaka koji zabija svako 60 minuta dok je Livaji trebalo u prosjeku 45 minuta. Kad se uključe i druge lige, Livaja je tu na četvrtom mjestu, a ispred njega su još, osim poljskog stroja za golove, Aleksandar Mitrović iz Fulhama s devet pogodaka i brazilski napadač Danilo Alves iz tajlandskog Suphanburija s isto toliko.

Sve ligeSve lige

Što se tiče utrke za Zlatnu kopačku Europe 2021./22. tu uvjerljivo prednjači Robert Lewandowski. Za Zlatnu kopačku Europe ne zbrajaju se samo golovi, pravila su se modificirala, nego svaka zemlja, liga, ima i svoj koeficijent specifične težine. Tako se 28 golova Poljaka množi s koeficijentom 2 pa je na prvom mjestu s 56 bodova, a prati ga na drugom mjestu Ohi Omoijuanfo koji je iz Moldea prešao u Crvenu zvezdu s koeficijentom 42, a zabio je isto koliko i Lewandowski. Iza njih je na trećem mjestu češki napadač Patrick Schick iz Bayer Leverkusena s 20 golova i 40 bodova.

Zlatna kopačkaZlatna kopačka

Livaja se na ovom popisu nalazi na 11. mjestu, samo bod ispod desetog Erlinga Haalanda čijih 16 golova se množi s 2 pa mu je ukupno 32 boda. Hrvatskoj ligi pripada koeficijent 1.5 i to Livaji daje 31.5 bodova.

Pred Hajdukovim maestrom je još 13 utakmica, a nastavi li ovakvim tempom može se popeti još na ovoj respektabilnoj ljestvici.


Tagovi

Marko LivajaZlatna kopačka

Ostale Vijesti