Srecko Niketic/PIXSELL
Srecko Niketic/PIXSELL

Liga prvaka u Makarskoj: Dva hrvatska predstavnika u istoj skupini love Elitnu rundu

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 26.10.22. | 11:58

Domaćin glavne runde Lige prvaka je hrvatski prvak, Novo vrijeme iz Makarske, a u skupini se još nalaze prvak Portugala i viceprvak Europe Sporting, viceprvak Kazahstana Ayat i - viceprvak Hrvatske, Futsal Pula.

Od srijede 26. listopada do subote 29. listopada u Gradskoj dvorani u Makarskoj održat će se Grupa 2 Glavne runde Lige prvaka u futsalu. Treći put u povijesti Makarska će biti grad Lige prvaka. U prva dva navrata Novo vrijeme ugostilo je skupinu 'Puta B' u kojoj je od četiri momčadi dalje prolazio samo osvajač skupine. Makarani su 2018. osvojili grupu s kazahstanskim Aktobeom, gruzijskim Tatishvilijem i finskim Kampuksen Dynamom, a godinu kasnije s armenskim Leom, makedonskim Shkupijem i ciparskom Omonijom.

Ovaj put Makarani ugošćuju skupinu 'Puta A', u kojem se nalaze zvučniji klubovi te iz kojih dalje prolaze tri od četiri momčadi. Klub koji će gotovo sigurno osigurati mjesto među top tri momčadi skupine je prvak Portugala i viceprvak Europe Sporting iz Lisabona za kojeg igra veliki broj aktualnih svjetskih i europskih prvaka te osvajača Futsal Finalissime (turnira na kojem su sudjelovali finalisti Futsal Eura i Futsal Cope Americe).

Sporting je jedan od najvećih favorita za osvajanje naslova, momčad koja je u zadnjih šest Liga prvaka osvojila dva naslova (2019. i 2021.), a u još tri navrata igrala finale (2017., 2018. i 2022.). Prema tome, Makarani će svoj plasman u drugi krug natjecanja morati tražiti protiv neugodnog kazahstanskog Ayata te hrvatskog viceprvaka Futsal Pule.

S obzirom na to da tek četiri najbolje rangirane lige Europe imaju pravo na dva predstavnika, a zbog izbacivanja Rusije iz svih natjecanja, Hrvatska je kao peta Liga Europe dobila drugog predstavnika Lige prvaka. Toj činjenici HMNL klubovi mogu zahvaliti Olmissumu, Novom Vremenu, a prije toga Nacionalu, odnosno hrvatskim prvacima koji su u posljednjih sedam sezona svaki put izborili Elitnu rundu natjecanja. A s obzirom na to da se oba hrvatska kluba nalaze u istoj skupini, 1.HMNL će i osmu godinu za redom imati svojeg predstavnika u Elitnoj rundi natjecanja...

Skupinu će otvoriti viceprvak Europe Sporting i viceprvak Hrvatske Futsal Pula koja je u svojem debitantskom nastupu u 1.HMNL izborila finale prvenstva, a u novu sezonu ušla je vrlo dobro. U Makarskoj je Pula već osvojila Superkup, Makaranima su se revanširali za poraz u finalu prvenstva s 3:0.

"Atmosfera je stvarno odlična, pogotovo nakon pobjede u Zagrebu protiv Futsal Dinama. Puni samopouzdanja dolazimo u Makarsku i uz pravi pristup sigurno da vjerujemo u dobar rezultat. Dolazimo s ciljem prolaska među 16 najboljih u Europi, a s obzirom kakvu igru prikazujemo i s kolikim samopouzdanjem dolazimo u Makarsku imamo se pravo čemu nadati. Sigurno da je Sporting najveći favorit skupine. I ja sam mišljenja da će se između preostale tri ekipe voditi borba za preostale dvije pozicije i stvarno se nadam da i mi i Novo Vrijeme možemo izboriti plasman među 16 najboljih europskih momčadi", rekao je u razgovoru za CroFutsal kapetan Pule David Mataja.

Puljani Ligu prvaka otvaraju sa Sportingom, u četvrtak igraju s Novim vremenom, a posljednju utakmicu skupine u subotu protiv Ayata s kojim će se večeras (20.30) sučeliti Novo vrijeme. Makarani su već jednom igrali s Ayatom, ali u idućoj, Elitnoj rundi natjecanja 2019. U posljednjem kolu skupine, nakon što su obje momčadi izgubile od Sportinga i Tyumena, Makarani su nakon što su gubili 0:1 i 1:2 pobijedili s 3:2.

Sada se od hrvatskog prvaka, koji je novo prvenstvo otvorio sa sedam bodova, očekuje novi prolazak grupne faze natjecanja. Kao ključni dvoboj Makarani su okarakterizirali upravo današnji protiv kazahstanskog predstavnika.

„Treća nam je ovo Liga prvaka, uvijek je lijepo sjediti u ovom društvu. Dalje idu tri od četiri momčadi, naravno da je maksimalno zadovoljstvo kao prvak predstavljati zemlju u UEFA natjecanju. Nas sve skupa ispunjava ponosom, od UEFA-e smo prepoznati kao jako dobri domaćini, a s obzirom da u isto vrijeme Makarska obilježava Dan grada, taj tjedan će se živjeti na poseban način“, rekao je direktor Makarana Borislav Vuković, a optimističan pred natjecanje bio je i trener hrvatskog prvaka Ivan Božović.

Svi znaju da je Liga prvaka u periodu do Nove godine glavni target, na kojega smo usmjereni. Bit ćemo maksimalno motivirani, fizički i taktički spremni dočekati prvu utakmicu. Duboko vjerujem da ćemo ostvariti naš primaran cilj, plasman u elitnu rundu. Nitko tko dođe u dvoranu neće zažaliti, sigurno će uživati.“

Utakmice Lige prvaka prenosit će se na programu MaxSporta, a nama je žao jer taj događaj nije bio malo bolje popraćen u hrvatskim medijima, kao ni na kanalima krovne nogometne organizacije, pod čijim se okriljem futsal igra. Prva HMNL je peta najjača liga Europe, ako ne računamo izbačenu Rusiju, četvrta. Liga prvaka igra se u gradu hrvatskog prvaka, Hrvatska ima dva predstavnika, a na službenoj internetskoj stranici HNS-a, kao ni na ostalim digitalnim kanalima krovne nogometne organizacije, u trenutku objave ovog teksta nema nikakve obavijesti o nastupima dva hrvatska predstavnika u Makarskoj.

No, hrvatski futsal naviknuo se na takav medijski (i organizacijski) tretman, uz izuzetak pojedinih medija koji godinama sustavno prate futsal a među kojima su CroFutsal, ugašeni HNTV, Sportnet, novoosnovani portal specijaliziran za mlađe futsal kategorije Futsal.hr te ostali...

Liga prvaka u futsalu, grupa 2

Srijeda, 26. listopada

Sporting - Futsal Pula, 18.00

Ayat - Novo vrijeme, 20.30

Četvrtak, 27. listopada

Ayat - Sporting, 18.00

Novo vrijeme - Futsal Pula, 20.30

Subota, 29. listopada

Futsal Pula - Ayat, 18.00

Novo vrijeme - Sporting, 20.30


Tagovi

FutsalFutsal Liga prvakaNovo Vrijeme ApfelFutsal PulaSporting LisabonFutsal Sporting

Ostale Vijesti