REUTERS/David Klein
REUTERS/David Klein

Let's talk about seven: Liverpool u subotu s punom opremom napada Ligu prvaka (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 8min | sub. 28.05.22. | 08:05

Klupska utakmica sezone na rasporedu je u subotu s početkom u 21 sat.

Piše: Mislav Miličević

Gard, stav i želja.

Liverpool je sve to i puno više. Otkako je Jurgen Klopp zasjeo na klupu Redsa, preuzevši momčad u velikom padu, na Anfieldu se postepeno, bez srljanja i nepotrebne potrošnje, gradio novi, šampionski Liverpool. Nije to bio lako probabljiv proces. Mnogi zaboravljaju kako je Jurgenov Liverpool prvu sezonu okončao na osmom mjestu, što je, usporedbe radi, lošiji skor od onoga koji je ove sezone ostvario Manchester United. Pool je tada krenuo ispočetka i na zdravim temeljima izgradio ono što ima danas, a to je momčad koja može parirati Manchester Cityju. Manchester Cityju koji ne pita za cijenu.

Bilo je tu uspona i padova, ali ako pogledamo Liverpool na jednostavnom grafikonu, Klopp je od dolaska do danas uglavnom gurao svoju momčad prema naprijed. Liverpool je imao samo jedan pad na tablici ako gledamo kumulativno plasmane otkako je Nijemac preuzeo klupu. Bilo je to prošle sezone kada su završili treći, i to odmah nakon osvajanja naslova, samo da bi se ove sezone vratili na utabanu stazu i završili kao doprvaci, samo za bod kratki iza goropadnog Cityja.

No, to je Premier liga. 38 koraka, od kojih je 19 na gostujućim travnjacima. Konkurencija je nemilosrdna, City je samo tri puta gubio ove sezone a Pool uredno broji dovoljan broj bodova da postane prvak u eri prije dolaska Guardiole. S druge pak strane, u Ligi prvaka, Liverpool ima “ono nešto” što Građani nemaju. To nešto probuđeno je davne 2005.godine u Istanbulu, potom opet oživljeno u Madridu, uz samo jednu kratku crnu rupu iz 2018.godine kada je Real Madrid uz pomoć Luisa Kariusa i Garetha Balea uzeo uhati trofej usred Kijeva.

(2.15) Liverpool (3.50) Real Madrid (3.50)

Ove subote – pakleni uzvrat. Liverpool ganja sedmi, a Real nevjerojatni četrnaesti naslov prvaka Europe. Ulog je golem, sjećanja su svježa a akteri gotovo pa isti. Salaha veseli što nema Ramosa koji ga je ozljedio u tom kobnom finalu otprije četiri godine, a fali i Zinedine Zidane, čovjek je koji odveo Madriđane do europskog vrha tri puta zaredom. Ipak, to nije neka utjeha navijačima Redsa jer je u Madridu trenutno gazda Carlo Ancelotti, a svi koji su ispratili barem jednu utakmicu ovosezonskog nokauta Lige prvaka, znaju da je Real evoulirao u neku novu, neobjašnjivu i nezauzstavljivu “beštiju” kraj koje drhte i oni najjači. O Realu se ima što pisati, stoga se okrenimo Redsima i pogledajmo s kime, u kakvom raspoloženju i s kakvim rezultatima čekaju veliko finale koje se, umjesto u prvotno zakazanom Istanbulu, održava u Parizu, na Stade de Franceu.

I tu upravo leži ključ motiva za Liverpool. Kako je rekao Pep Guardiola, nije cilj pobijediti, cilj je to činiti stalno. Uz takvu maksimu Građani uredno ostavljaju konkurenciju iza sebe u prvenstvu, dok im Liga prvaka u pravilu izmiče iz prstiju u sudačkoj nadoknadi polufinala. Liverpool pak tek treba do druge titule u Premier ligi, no zato su jako blizu europskog vrha i titule najbolje momčadi starog kontinenta. Eventualnom pobjedom protiv Reala preskočili bi nogometni Mt.Everest i tako postali neprikosnoveni kraljevi, barem na godinu dana.

Isto tako, kad pričamo o raspoloženju, na Anfieldu je na meniju možda i trostruka kruna. Liga Kup su osvojili, FA također, ostaje im još prilika u Ligi prvaka i trifecta je u vitrini. Ako Pool izgubi finale u subotu, sezona će se svejedno ocijeniti uspješnom. Uprava vjeruje treneru i njegovom dugoročnom planu i za sada nema naznaka da bi eventualni posrtaj ohladio odnos. Pogotovo ako znamo što je sve prošao Real na putu prema finalu. Nakon nevjerojatnog povratka u utakmici kontra Građana, malo tko u svlačionici Carla Ancelottija sumnja u pobjedu protiv Poola.

S druge strane, Real se može bojati Jurgena Kloppa. Liverpool je u Ligi prvaka ove sezone itekako uvjerljiv, a mnogi zaboravljajaju epizodu iz okolice Valencije kada je Villarreal imao 2:0 na svojoj Ceramici samo da bi Liverpool preokrenuo zaostatak i prošao dalje.

Ove sezone većih problema do finala nije bilo. Liverpool je u skupini sa Milanom, Atleticom i Portom ostvario maksimalnih 18 bodova, i potom u zahtjevnom nokautu, gdje su ih redom čekali Inter, Benfica i Villarreal, ostvarili ulazak u finale. Slično je bilo i u prvenstvu. Pool rijetko gubi, a kada i gubi, nikada ne gubi dva puta zaredom. Pokušali smo naći neku točku u prvenstvu koju bismo nazvali krizom, ali toga kod Kloppa ove sezone gotovo da i nema. Dali smo sve od sebe da lociramo utrakmice gdje je došlo do pada i najbolje što možemo izdvojiti je situacija iz mjeseca travnja.

(2.15) Liverpool (3.50) Real Madrid (3.50)

Naime, sredinom travnja mjeseca smo jedini puta svjedočili vezanim remi ishodima za Liverpool ove sezone. Prvo smo ispratili napeti remi na Etihadu protiv Cityja koji je okončan rezultatom 2:2 a onda je i Benfica u četvrtfinalnom uzvratu odigrala 3:3 na Anfieldu. Po ovim parametrima se možda i najbolje vidi koliko je City snažan. Liverpool je ove sezone stao uhvatiti zraka svega jedanput i odmah izgubio jedan trofej. Utakmica protiv Građana se pokazala ključnom za prvenstvo, City je okončao sezonu sa samo jednim bodom više.

Da se vratimo na veliko finale, bez obzira što obje strane imaju svoju računicu i razlog zašto će slaviti u subotu, na tronu ima mjesta samo za jednu momčad. Prevedeno, cijela sezona, svi usponi i rijetki trenuci pada, sve to postaje sekundarno. Ovogodišnje finale Lige prvaka bit će odlučeno tamo i tada, od 21 sat u Parizu. Sve drugo je već sada davna prošlost. Ono što najviše veseli je mnijenje nekih stručnjaka koji smatraju kako u subotu nećemo gledati taktičko nadmudrivanje, dapače.

Kako je neki dan u razgovoru za portal Sports Keeda izjavio Ashley Westwood, bivši nogometaš, danas trener, “svi znamo kako igra Liverpool, a kako Real. Taktička iznenađenja neće biti od presudne važnosti”. To i jest u neku ruku istina. Liverpool rijetko odstupa od svoje provjerene 4-3-3 formacije. S druge strane, knjige je otvorio i Ancelotti, još prije dva tjedna je na novinskoj konferenciji otvoreno rekao kako će Real vjerojatno kombinirati između 4-3-3 i 4-4-1-1 uz jedinu pravu i veliku dilemu, a to je odabir početne jedanaestorice.

Dok se Real bavi pitanjima poput onog “treba li Rodrygo biti u prvoj postavi”, okrenimo se Liverpoolu i njihovim rješenjima. Ne mislimo tu na igrače koji su redoviti starteri na terenu, o njima se sve zna, nas zanima kako diše Liverpool po pitanju zamjena, točnije kako dišu po pitanju aktivacije susreta pri negativnom rezultat.

Jedan od onih koji su obilježili šampionsku kampanju otprije tri godine je Divock Origi koji je navodno ozljeđen, a i odlazi na kraju sezone. Belgijanac je donedavna bio Kloppovo rješenje s klupe. Može igrati špicu, može igrati i krilo, i svakako je jedina prava nepoznanica za obranu Reala ukoliko se Klopp odluči za njegove usluge ako se netko ozljedi. Divock ove sezone igra na kapaljku, zadnje pogotke je zabio davno, u FA Kupu protiv Norwicha i ranije protiv Milana u Ligi prvaka. Bez obzira na izostanak forme, svi pamte kako je srušio Barcelonu u legendarnoj kampanji iz 2019.godine kada je Klopp pop prvi put podigao ovaj vrijedan trofej. Ipak, teško da ćemo gledati Origija u finalu. 

(2.15) Liverpool (3.50) Real Madrid (3.50)

Prvo rješenje u napadu, barem do zime, bio je Roberto Firmino. Vječno u sjeni Salaha i Manea, Roberto u ulozi lažne devetke ima pune ruke posla. Tek kad ga Klopp posjedne na klupu postane jasnije koliko važnu ulogu ima u distribuciji lopte lijevo i desno na brza krila. Isto tako, Firmino je prva crta obrane, neumoran poput osice. Oduzme loptu, izgubi loptu, oduzme loptu. I tako u krug. A onda se pojavio Luis Diaz i sve prevrnuo naglavačke.

Firmino je preselio na klupu, Mane je ušao na poziciju špice, a Diaz i Salah su zauzeli lijevu, odnosno desnu stranu. I tu je možda jedini disbalans u odnosu snaga na terenu. Realovi bekovi imaju dovoljno “forze” nositi se sa udarnim snagama s krila, ostaje jedino vidjeti koliko je spreman Alaba kojeg je posljednjih tjedana mučila blaža ozljeda.

U sredini terena, velika borba neprocjenjivog iskustva i energije jednog Jordana Hendersona. Očekuje se Fabinho na poziciji zadnjeg veznog, uz Hendersona i Thiaga. I dalje nema potvrde hoće li Thiago biti spreman. Ovdje će se voditi velika borba, tko preuzme kontrolu, imat će puno više prilika i važnije, puno manje opasnih protuudara sa suprotne strane. Real tu pleše na pogon našeg genijalca Modrića i Tonija Kroosa, vidjet ćemo tko će bolje proći.

(2.15) Liverpool (3.50) Real Madrid (3.50)

Ako ćemo individualno, možda bi bilo najpoštenije istaknuti Luisa Diaza. Jest Salah kvalitetom najbolji igrač Poola, ali ako je netko u fokusu posljednjih mjeseci, to je Kolumbijac. Otkako je stigao na Anfield, Diaz je zagospodario lijevim krilom i brzo uklopio okomiti pressing kakav zahtjeva Klopp. Isto tako, Luis se ne libi pucati, stalno traži priliku, a bez toga nema ni pogodaka. Liverpool je sada dobio jedan novi balans na lijevoj i desnoj strani, a kako je Firmino preselio na klupu, Mane svojom fizičkom snagom sjajno odrađuje veliki dio posla.

Nama ostaje samo zavaliti se u naslonjač, i ispratiti duele kakve inače možemo samo sanjati. Benzema protiv Van Dijka, Salaha protiv Milataa, Modrić protiv Hendersona itd. Koncentracija kvalitete na terenu je zbilja golema.

Što se tiče ozljeda, Fabinho je namjerno propustio finiš sezone kako bi do kraja zaliječio tetivu. Kako tvrdi Klopp, bit će spreman za Pariz. Isto vrijedi i za Gomeza koji je ozljedio petu u pretposljednjem kolu, dok je jedina stvarna dilema Thiago Alcantara. Iz tabora na Anfieldu uvjeravaju da nije riječ o ozbiljnoj ozljedi, no ona je stigla u posljednjem kolu pred nekoliko dana pa je njegov oporavak za današnje finale jednostavno – trka s vremenom.


Kako smo već najavili, susret se igra na Stade de Franceu a pravdu će dijeliti Clement Turpin. Kao i prošlih godina, UEFA je pripremila popratni program, prije prvog zvižduka gledatelje će zabavljati nastup popularne Camille Cabello. Očekuje se invazija navijača na francusku prijestolnicu, i bitnije, bespoštedna borba za trofej.

(2.15) Liverpool (3.50) Real Madrid (3.50)

Motiv je obostran, ulog golem, pa nije krivo reći da je ovo stvarna i istinska utakmica sezone. Dame i gospodo, udobno se smjestite, jer ovo je najbolje što nogomet može ponuditi. Samo se nadamo da nas igrači neće u to razuvjeriti na terenu.


*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

LiverpoolReal MadridLiga prvakaLuka ModrićToni KroosLuis DiazDiogo JotaJurgen Klopp

Ostale Vijesti