Milan Sabic/PIXSELL
Milan Sabic/PIXSELL

Lekine brige oko igračkog kadra za Derbi su velike, hoće li na Dinamo u drugoj formaciji?

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 22.02.23. | 08:00

Ozljede su pokosile igrački kadar Hajduka, a liječnički bilten broji osam ozlijeđenih prvotimaca. Sve su to važna imena od ranije ozlijeđenih Lovre Kalinića i Josipa Eleza te od nedavno Sahitija, Awaziema, Prpića, Borevkovića, Kalika i Grgića. Lekina ideja je igrati s tri stopera, a trenutno su trojica od onih koje je spremao na pripremama ozlijeđeni. Za derbi je svakako bio predviđen službeni debi talentiranog stopera Luke Vuškovića, a zbog trenutne situacije je još realniji. Odluka za Leku nije nimalo lagana, a od svih trenutno ozlijeđenih da su zdravi vrlo vjerojatno bi šestorica igrala na Maksimiru u nedjelju 26. veljače od 15 sati.

Problemi s kadrom muče Ivana Leku od dolaska na klupu Hajduka. Kombinacija odlazaka, ozljeda, a i manjka kvantitete u dolascima te kvalitete podloge i intenziteta treninga doveli su trenera pred ozbiljnu dilemu uoči derbija u 23. kolu HNL-a. Osam prvotimaca propustit će derbi zbog ozljeda, a na tom popisu su Chidozie Awaziem, Dominik Prpić, Toni Borevković, Anthony Kalik, Lukas Grgić, Emir Sahiti koji su se ozlijedili ove godine te Lovre Kalinić i Josip Elez koji su u procesu rehabilitacije još od konce prošle godine. Upirati prstom tko je sve kriv za nastalu situaciju nekoliko dana prije derbija i nema baš nekog smisla, već preostaje potražiti rješenja.

Jedno od onih rješenja u kadru koje se nameće, a bilo je i projicirano svakako za ovu utakmicu, je Hajdukov dragulj Luka Vušković. Leko ne može računati na trojicu stopera s kojima je odradio pripreme, a to je i broj s kojim inzistira u svom sustavu na toj poziciji. Trenutno među zdravima ima Stefana Simića i Ferra, a na toj poziciji prinudno može odigrati i Dario Melnjak. Vušković u petak puni 16 godina, a time i dobiva pravo službenog nastupa za prvu momčad. Njegov debi se svakako očekivao, a sad je još realnije da će se i ostvariti na Maksimiru. Ono što sve najviše zanima je hoće li doći do promjene formacije koju je dosad prakticirao ili će je za derbi mijenjati.

Simić i Ferro bi na Maksimiru po svemu sudeći trebali biti sigurni u prvih 11, a preostaje još odluka hoće li treći biti Melnjak ili čak Vušković od prve minute. Ako se odluči Leko da će to biti Melnjak i ostane vjeran sustavu 3-4-2-1, onda bi poziciju na lijevoj bočnoj strani trebao zauzeti Agustin Anello, a nakon prošlih utakmica za očekivati je da bi desnu zauzeo Gergõ Lovrencsics. Pozicije 'šestica' u sredini bi pripale Marcu Fossatiju i Marku Capanu, a istureniji bi bili Filip Krovinović i Rokas Pukštas te Marko Livaja u napadu kao što smo vidjeli u posljednjoj utakmici s Goricom.


Ovaj sustav dosad nije donio željene rezultate, ogolio je sve mane momčadi koja nije spremna za dati ono najbolje od sebe u toj ideji. Većina njih imaju kvalitete koje su dolazile do izražaja u drugim formacijama, a jedna od njih je i ona na koju je Leko prebacio protiv Gorice u drugom poluvremenu. Kako je rekao, u 4-4-2 romb je prebacio jer su 'htjeli pokušati nešto na ludilo', a to je dvije utakmice zaredom dalo rezultat pobjede.

Nije ni tako igra Hajduka fluidna, a Leko je na posljednjoj konferenciji za medije priznao otvoreno da nije ljubitelj te formacije. No s obzirom na trenutno stanje mogao bi vratiti momčad u sustav koji im je do njegovog dolaska najviše ležao, a to je s četvoricom u zadnjoj liniji.

Koliko je izgledno da će se Leko odlučiti na promjenu formacije? Odgovor je vjerojatno u malom postotku da hoće, a ako dođe do toga onda bi zadnju liniju držali Lovrencsics i Melnjak na bekovima, a Simić i Ferro u sredini. Fossati bi bio na 'šestici', Pukštas bi isto bio gotovo siguran, a dvojba može biti oko Capana i Krovinovića na osmici u rombu te Krovinovića i Yassinea Benrahoua iza dvojice napadača. Potonji je u posljednje dvije utakmice ostavio solidan dojam ulazeći s klupe i asistirao u obje utakmice. Jedna pozicija u napadu je naravno Livajina, a dvojba je tek koliko je spreman Nikola Kalinić i bi li počeo on ili Jan Mlakar.


Odluka za Leku nije nimalo lagana, a od svih trenutno ozlijeđenih da su zdravi vrlo vjerojatno bi šestorica igrala na Maksimiru u nedjelju 26. veljače od 15 sati.



Tagovi

HajdukIvan LekoDerbiDinamo ZagrebHNLHrvatska nogometna ligaGNK Dinamo

Ostale Vijesti