Igor Soban/PIXSELL
Igor Soban/PIXSELL

Legenda o Luki Modriću: Večeras se piše povijesno poglavlje!

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 24.03.21. | 08:53

Zasad je za Hrvatsku odigrao 133 utakmice. Debi je imao prije 15 godina protiv Argentine, a prvi gol u kockastom dresu zabio je iste te godine Italiji

Hrvatski reprezentativci večeras u Sloveniji otvaraju novi kvalifikacijski ciklus, u sklopu kojeg će nekoliko dana kasnije ugostiti Cipar i Maltu. Naravno, riječ je o kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru, a spomenute utakmice posebno bi u sjećanju mogle ostati Luki Modriću.

Naime, ako će ga izbornik Zlatko Dalić staviti u početni sastav u barem dvije od gore spomenutih utakmica, hrvatski kapetan postat će novi rekorder po broju nastupa u kockastom dresu. Zasad je za Hrvatsku odigrao 133 utakmice, a ispred njega nalazi se samo njegov prethodnik s kapetanskom trakom oko ruke, Darijo Srna, koji je za Hrvatsku odigrao jednu utakmicu više.

Najbolji hrvatski igrač svih vremena debi je imao na prijateljskoj utakmici protiv Argentine, igranoj u ožujku 2006. godine u Baselu. Tada je imao 20 godina, igrao je do 84. minute, a u vatru ga je gurnuo nedavno preminuli Cico Kranjčar.

Prvi pogodak za nacionalnu vrstu zabio je u kolovozu iste godine, kada je Hrvatska u Livornu svladala Italiju 2:0, a od tada je mreže protivnika parao 16 puta.

Uz nekadašnjeg vratara Stipu Pletikosu, Modrić je jedini igrač koji nosi dres reprezentacije punih 15 godina, a bio je udarni član prve postave na svim velikim natjecanjima u tom razdoblju. Točnije, na SP 2006. u Njemačkoj, Euru 2008. u Austriji, Euru 2012. u Poljskoj i Ukrajini, SP 2014. u Brazilu, Euru 2016. u Francuskoj i na Svjetskom u Rusiji 2018. godine.

Upravo je to Svjetsko prvenstvo lansiralo Modrića u sam vrh svjetskog nogometa, jer je na njemu proglašen najboljim igračem turnira, a na temelju tih igara dobio je i Zlatnu loptu, što mu je vjerojatno jedno od najvećih priznanja u karijeri.

Također, ne smijemo zanemariti ni njegove igre u Realu, gdje traje gotovo cijelo desetljeće, a to je podatak kojim se mogu pohvaliti tek rijetki stranci u dresu Kraljevskog kluba. Da stvar bude zanimljivija, što je stariji to bolje igra i unatoč tome što je u 36. godini života, Real Madrid priprema mu novi ugovor.

Koliko znači hrvatskoj reprezentaciji ne trebamo posebno naglašavati. Jednostavno, Dalićev sastav s njim i bez njega nije isti i u to smo se mogli uvjeriti već dosta puta. Modrić je motor reprezentacije, čovjek koji ima rješenje za svaku loptu i onaj kojemu se ista dodaje kada suigrači ne znaju kamo bi s njom.


Na temelju svega toga, jasno je kako će biti nositelj igre Vatrenih u i ovom kvalifikacijskom ciklusu, ali i na Euru, koji bi se ovog ljeta trebao igrati širom Europe. Izbornik Dalić nada se da će trajati i do Svjetskog prvenstva u Kataru sljedeće godine, naravno, ako se Hrvatska uopće plasira. U tom slučaju bilo bi mu to osmo veliko natjecanje u reprezentativnom dresu, što je još jedna brojka kojom se rijetki na svijetu mogu pohvaliti.

Zanimljivo, večeras će prvi puta istrčati protiv Slovenije. Zadnju utakmicu sa susjedima smo odigrali 2008. godine, u Mariboru slavili 3:2, ali Modrić tada nije bio u sastavu. Ovo mu je prilika da im se predstavi u najboljem mogućem svjetlu, ali i izjednači Srnin rekord.

A tada slijedi Cipar i utakmica u kojoj će se upisati u povijest. Doći će se na tron s kojeg će ga teško netko maknuti, jer od aktualnih igrača u top 10 tek je Ivan Perišić, koji ima 96 nastupa. Tako će Modrić ostati zapisan u povijesnim knjigama kao najbolji hrvatski igrač ikada, ali kao i onaj s najviše nastupa za hrvatsku reprezentaciju. Zaslužio je!


Tagovi

Luka ModrićDarijo SrnaHrvatska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti