Dragan Župan Facebook
Dragan Župan Facebook

Legenda HNL-a i sin zaigrali zajedno u istoj utakmici: „Ovo je najljepše što se jednom igraču može dogoditi“

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 05.09.23. | 15:00

Dragan Župan apsolutna je legenda hrvatskog nogometa i ugašenog NK Zadra, a Šime Župan njegov 18-godišnji sin koji je tek na početku svoje seniorske karijere. Proteklog vikenda zaigrali su u natjecateljskoj utakmici u 4. NL središte Rijeka, a za Germanijak.hr otkrili su dojmove nakon iste.

U svijetu nogometa postoji podosta poznatih primjera očeva i sinova koji su ostavrili respektabilne nogometne karijere. Najrecentniji primjer je Erling Haaland koji je krenuo stopama svojeg oca Alfiea Haalanda, legende Nottingham Foresta, Leeds Uniteda i Manchester Cityja! Otac i sin Schmeichel zlatnim su se slovima upisali u povijest danskog, ali i premierligaškog nogometa. Cesare i Paolo Maldini upadaju u kategoriju najvećih braniča svih vremena, ali i igrača koji su nosili crveno-crni dres milanskog velikana.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+) 

Takvih primjera ima dosta, no priličan je raritet da otac i sin zaigraju u istoj nogometnoj utakmici. Na razini elitnih nogometaša, to se dogodilo u svega nekoliko navrata. Rivaldo je u smiraj svoje karijere zaigrao utakmicu sa svojim sinom Rivaldinhom u niželigaškom Mogi Mirimu. Legenda Švedske i brojnih europskih klubova, Henrik Larsson s 39 na leđima zaigrao je natjecateljsku utakmicu sa svojim 15-godišnjim sinom Jordanom Larssonom za švedskog četvrtoligaša Hogaborgs, a mladi Jordan je čak i zabio na toj utakmici.

Možda najpoznatiji primjer oca i sina nogometaša koji su zajedno zaigrali stiže s Islanda. Doduše, njih dvojica nikada nisu zapravo zaigrala zajedno. U prijateljskoj utakmici između Islanda i Estonije 1996., Arnor Gudjohnsen je izašao iz igre, a umjesto njega na teren je ušao Eidur Gudjohnsen.

Jednom primjeru oca i sina koji su zaigrali u istom dresu svjedočili smo prije dvije godine, kada su tada 38-godišnji Leon Benko, i njegov 20-godišnji sin Mauro Benko, odigrali nekoliko utakmica za NK Varteks u tadašnjoj Trećoj HNL – Sjever. Čak su u domaćem porazu od Podravca 2-3 zabili svaki po jedan pogodak.

Legenda Zadra i HNL-a zaigrala sa sinom u poznatom paškom klubu punom prekaljenih imena

Novi takav primjer stiže nam iz 4. NL središte Rijeka, odnosno petog ranga hrvatskog nogometa. U prvoj momčadi NK Novalje od prve minute utakmice zaigrali su Dragan i Šime Župan. Zadranin Dragan Župan je istinska legenda HNL-a koji je preko Hajduka i Šibenika stigao u matični NK Zadar u kojem je kroz karijeru igrao u četiri navrata. Posljednji put od 2016. do 2020., prije nego što je klub rasformiran i pokrenut njegov pravni nasljednik HNK Zadar.

Nakon što je posljednjih godina nosio dres Zagore iz Unešića, 40-godišnji Župan novu sezonu dočekao je kao član NK Novalje, sudionika 4.NL središte Rijeka. Osim Župana u Novalji igraju još neka prekaljena HNL imena poput Josipa Buljata, Igora Banovića i Jure Jerbića, a od ove sezone i Šime Župan, 18-godišnji Draganov sin!

Novalja je u prvom kolu nove sezone sa 6-1 svladala NK Dragu iz Mošćeničke Drage i zbog bolje gol razlike od OŠK-a iz Omišlja (za kojeg igraju braća Sharibni), Otočca te istarskih klubova Banjola i Umaga predvodi ligašku ljestvicu.

Jedan od junaka uvjerljive pobjede Novalje bio je Šime Župan, mlađi od loze Županovih koji je sa seniorskim nogometom počeo još prošle sezone u klubu Abeceda Sporta iz Zadra. Šime je Dragi zabio dva pogotka, prvi u 41. za 2-0 vodstvo Novalje, a drugi u 65. za 5-0.

„Osjećaj je nevjerojatan. Prezadovoljan sam kako je sve prošlo. Moj nastup s tatom, naša dobra igra i uvjerljiva pobjeda okrunjena mojim dvama pogocima“, rekao nam je u razgovoru za Germanijak mlađi Župan.

Šime Župan igrao je lijevog, a 22-godine iskusniji Dragan desnog veznog...

„Mislim da je ovo najljepše što se jednom igraču može dogoditi. Malo tko ima privilegiju okusiti igranje natjecateljske utakmice sa svojim sinom. Tu sreću, radost i zadovoljstvo. Od kad je Šime krenuo s ozbiljnim nogometom, bila mi je želja zaigrati s njim natjecateljsku utakmicu To me guralo sve ovo vrijeme, da produžim karijeru što je duže moguće. Iskreno sam presretan zbog svega“, rekao nam je Dragan Župan i nastavio:

„Nisam mu asistirao za golove, ali namjestio sam mu dvije, tri šanse. Golman ih je obranio. Bilo je jako lijepo, pobijedili smo s velikom razlikom i jako dobro krenuli u prvenstvo, a on je još k tome zabio dva gola. Sve je ispalo savršeno“.

Novalja je za peti rang hrvatskog nogometa složila sjajnu momčad. Osim četiri iskusna bivša prvoligaška igrača (Župan, Buljat, Banović, Jerbić), ali i mladog Župana, u kadru je još nekoliko perspektivnih mladića poput Stipe i Dine Čačića, Matea Rončevća, Marka Koića...

"Prva dva ulaze u viši rang. Nama su ambicije visoke. Nećemo se lagati ni sakrivati. Pucamo na prvo mjesto. Dobra smo ekipa i klapa, a vodi nas odlični trener Mario Dabo, koji je 300 posto unutra, čovjek živi za Novalju. Čim smo se upoznali, kliknuli smo i postali vrhunski prijatelji. Baš mi je drago i velika čast jer imam priliku surađivati s takvim čovjekom“, rekao je Dragan Župan i nastavio:

„Sportski direktor kluba je Ivica Datković, on mi je bio trener u Zadru dok smo igrali HNL. Pod njegovim vodstvom dobili smo jednom Hajduk na Stanovima s 1-0. Svi se u ekipi više manje znamo, doveli smo iskusne igrače iz Zadra, a tu je i ta naša mladost. Mislim da će na kraju biti sve ok“, tvrdi stariji Župan, a mladi se nadovezuje:

„Ako svaku utakmicu odigramo na razini, vjerujem da možemo osvojiti ovu ligu. To nam je cilj“.

Vratimo se na vašu raritetnu situaciju... kako ti je bilo zaigrati s ocem na terenu, je li stroži nego u svakodnevnom životu?

„Odnos na terenu nam je bio odličan, a ja sam se super osjećao kad je on bio kraj mene. Što mi je god rekao, to sam napravio. Moram ga slušati, nema druge“, rekao nam je kroz smijeh Šime.

Dragam ima 40 godina. Zanimalo nas je do kada misli aktivno igrati, posebno sada kada je ostvario svoj san i zaigrao sa sinom....

„Ja sam sada stvarno svoju veliku svoju želju, zaigrao sam sa sinom. Do kada ću igrati? Nikad se ne zna. Ako me zdravlje bude služilo i ako ću moći pratiti ovaj tempo, igrat ću. Kada vidim da više neću moći, ako neću moći pratiti ovaj tempo, ili ako me, ne dao Bog, zadesi neka ozljeda, reći ću zbog om seniorskom nogometu. Tada ću i dalje za veterane i futsal, ali još se nećemo predati. Mislim da će Novalja biti moj zadnji klub u karijeri. Htio bih ove sezone sa sinom ući u viši rang, a onda ćemo vidjeti“, rekao nam je za kraj Dragan Župan koji je sa svojim 18-godišnjim sinom Šimom ispisao jednu od ljepših priča hrvatskog nogometa novijeg doba...

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Dragan ŽupanNK NovaljaŠime ŽupanHNK ZadarNK Zadar

Ostale Vijesti