REUTERS/Daniele Mascolo
REUTERS/Daniele Mascolo

Leãov slalom vas je na nešto podsjetio? Nego, gdje ste bili prije 15 godina kad je Walcott sve sam pripremio za Adebayora?

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 19.04.23. | 10:11

„Njemu, njemu dajte pljesak“, poznata je rečenica Drage Ćosića po kojoj mnogi pamte epski ogled Arsenala i Liverpoola u Ligi prvaka, a ono kako se Portugalac prošetao po terenu prije pogotka kojeg je lako u mrežu pospremio Giroud neodoljivo podsjeća na legendarni trk danas 34-godišnjeg Walcotta koji bi u završnoj fazi svoje karijere, s klubom u kojem je ponikao, na kraju sezone mogao ispasti iz Premier lige.

Iako je priča sezone u talijanskom nogometu nevjerojatni Hviča Kvarachelia koji je, uz veliku pomoć partnera u zločinu Victora Osimhena, na svojim leđima iznio sezonu Napolija koji će prvi put nakon više od 30 godina čekanja osvojiti naslov prvaka Italije, naslovnice talijanskih tiskovina ovog će tjedna biti posvećene Rafaelu Leãu.

Brz poput vlaka, okretan poput balerine, nepredvidiv poput vremena - Rafael Leão je Milanov jackpot! Prije četiri godine je stigao u klub nakon samo jedne sezone provedene u Lilleu u kojem netko jako dobro zna 'nanjušiti' opasno krilo (Hazard, Pepe, Gervinho, Ikone, Thauvin…), a iako je odšteta od 30-ak milijuna eura tog ljeta 2019. djelovala malkice prevelikom, danas je mnogima jasno kako je Milan sjajno trgovao te da su za 'sitniš' dobili igrača koji na duge staze može biti prvo ime momčadi.

Leão je i u prvoj utakmici protiv Napolija bio iznimno opasan, ali su ipak svjetla reflektora nakon 'prvog poluvremena' na San Siru bila usmjerena ka Bennaceru i Diazu. No, Portugalac je u uzvratu uzeo stvar u svoje ruke te je u jeku napada Napolija povukao kontru s kojih 30-ak metara od svojeg gola, nanizao četvoricu igrača i onda sve servirao za devetku Rossonera koji zaista nije imao težak zadatak postići pogodak.

Slalom Leãa i egzekucija Girouda mnoge je podsjetila na pogodak Arsenala protiv Liverpoola prije 15 godina u četvrtfinalu Lige prvaka. Adebayor je zabio za 2:2 u 85. minuti uzvratne utakmice na Anfieldu, u tom trenutku su Topnici bili ti koji su išli u polufinale budući da je prva utakmica završila rezultatom 1:1, ali je već u sljedećem napadu prvo Gerrard bio precizan s bijele točke, da bi još u nadoknadi Babel postavio konačnih 4:2.

„Njemu, njemu dajte pljesak“, uzviknuo je Drago Ćosić onomad, a isto bi vjerojatno ponovio i jučer da smo uz njegov glas u pozadini popratili ogled Napolija i Milana. Tada se svijet divio mladom Theu Walcottu, asistentu, dok su jučer, po tko zna koji put, mnogi ostali očarani 23-godišnjim Portugalcem.

Leão je nedavno stigao do double-double učinka (11 pogodaka, 12 asistencija) u sezoni, a iako riječ o vanserijskom igraču kojeg svi u klubu 'maze i paze', činjenica da još uvijek nije potpisao novi ugovor s Rossonerima koji mu ističe za 14 mjeseci prilično brine sve one kod kojih je krv crveno-crne boje. Real Madrid, PSG ili netko treći, ponuda će ovog ljeta sigurno biti, a nije nemoguće da u Milanu budu prisiljeni iste prihvatiti budući da, ako Leao odluči ništa ne potpisati, bi ga već na mogli izgubiti za smiješan novac, odnosno na ljeto potpuno besplatno.

Kad je Walcott poput jučer Leãa oduševio nogometnu javnost, imao je tek 19 godina i koji mjesec. Nije dostigao one razine koje su mu (uvijek objektivni i realni) engleski mediji predviđali, ali je zato ostvario itekako pristojnu karijeru. Doduše, ta šetnica Anfieldom je nešto po ga mnogi najviše pamte, baš kao i po hat-tricku Vatrenima u utakmici igranoj na Maksimiru (1:4) kad je Robert Kovač razbio glavu Joe Colea. Leao je ipak nešto stariji, ali je i dalje nekonzistentan. Da je kojim slučajem u stanju ovako igrati svakog vikenda, onda cijena za njega ne bi postojala. No, budući da i dalje oscilira, njegova vrijednost po TM-u je 80 milijuna eura, što bi svakako određeni klubovi mogli bez većih problema platiti ako nekih konkretnih pomaka na relaciji Uprava – Leão ne bude u narednih par mjeseci.

Tražili su ga mnogi i prošle sezone, ali kad je Milan osvojio Scudetto, Leao je prelomio i svima poručio – ostajem! Ove sezone je Serie A izgubljena, ali su Rossoneri samo tri pobjede udaljeni od Lige prvaka. Baš kao što su, najvjerojatnije, tri pobjede udaljeni od novog ugovora s portugalskim čarobnjakom…



Tagovi

Rafael LeaoTheo WalcottEmmanuel AdebayorArsenalLiverpoolMilanNapoliLiga prvaka

Ostale Vijesti