Kvaliteta je na strani Dinama, a Spartaku će dosta nedostajati Bijeli Anđeli

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 23.10.18. | 09:43

Bivši golman Dinama i Spartaka iz Trnave prokomentirao sljedećeg protivnika Plavih.

Zagrebački Dinamo ovog četvrtka pokušat će stići na korak do ispisivanja povijesti i nakon 49 godina izboriti „famozno“ prezimljavanje u Europi. Plavima je za matematičko osiguravanje nokaut faze Europske lige dovoljno četiri boda iz dvije utakmice protiv Spartaka, a Nenad Bjelica je najavio kako Dinamu već u četvrtak igra isključivo trobod…

> Odigraj Spartak – Dinamo

Prvak Slovačke je prilična nepoznanica u hrvatskoj javnosti. U klubu trenutno igra 23-godišnji napadač iz Rijeke Filip Dangubić, a kroz povijest su još samo tri Hrvata oblačila Spartakov crveno-crni dres.

Prvi je bio 28-godišnji Zagrepčanin Damjan Đoković koji se još kao klinac preselio u Nizozemsku te je s 19 godina iz rotterdamske Sparte prešao u Spartak u kojem je ostao godinu dana. Kasnije je igrao u Serie A i B, francuskoj Ligue 1, 2. Bundesligi, privremeno se vratio u Hrvatsku i odigrao dvije utakmice za Rijeku u HNL-u, dok je danas standardni prvotimac rumunjskog Cluja.

Drugi je bio Nikola Melnjak kojeg je nogometni put nakon Varteksa i Međimurja odveo u Trnavu u kojoj se nije pretjerano nadigrao, no najslavniji Hrvat koji je igrao za Spartak je Ivan Kelava, bivši vratar Dinama i mlade reprezentacije, a današnji član Intera iz Zaprešića koji je, kao posuđeni igrač iz Udinesea, u Spartaku odradio proljetni dio sezone 2014./15.

„Trnava je mali, ali lijepi gradić s 80 tisuća stanovnika, udaljen 50-ak kilometara od Bratislave. Zbog posebne arhitekture, i velikog broja crkava u gradskom centru, zovu ga 'slovačkim Rimom'. Što se samog kluba tiče, radi se o jednom od najvećih slovačkih klubova, koji je prošle sezone osvojio naslov prvaka nakon čak 45 godina čekanja“, rekao nam je u uvodu Kelava.

U sezoni 2014./15. Spartak je završio četvrti na ljestvici. Zanimalo nas je koliko se momčad promijenila u odnosu na period kada je Kelava branio u njemu?

„Koliko sam primijetio, dosta se promijenila od kada sam ja igrao u Spartaku, ostalo je je još svega nekolicina ondašnjih igrača (Luks Gressak, Erik Jirka, Martin Toth, Denis Hornik…., op.a.). Spartak je i tada igrao dosta defenzivan i discipliniran nogomet. Kada sam ja igrao baš su završavali s renovacijom stadiona koji je danas jedno jako lijepo zdanje“.

Dinamo i Spartak u četvrtak će odigrati utakmicu na stadionu nazvanom po slavnom slovačkom igraču i treneru Antonu Malatinskom, pred praznim tribinama. Spartaku je zatvoren stadion jer se UEFA-i nisu svidjele neke provokativne pjesmice njegovih navijača koji su na glasu kao najfanatičniji u Slovačkoj.

„Istina, Spartak ima zaista vjerne navijače koji su stalno uz klub, kako na domaćim utakmicama, tako i na gostovanjima. Iako dolazi iz malog grada, jedan je od klubova s najviše navijača u Slovačkoj. Navijači su velika podrška momčadi i Spartaku će sigurno faliti u četvrtak. Zovu se Bili Andeli, što na hrvatskom dakako znači Bijeli Anđeli. Znam da je i bivši igrač Liverpoola Martin Škrtel (danas igrač Fenerbahčea, op.a.) izjavio kako je veliki navijač Spartaka i kako bi volio karijeru završiti u Trnavi“.

Što možemo očekivati od utakmice u četvrtak?

„Spartak je čvrsta i ratnička momčad, ali nema široki kadar kao Dinamo, niti kvalitetu da bi mogli kvalitetno igrati na dva fronta istovremeno. Iako će Dinamu sigurno faliti Dilaver i Theophile-Catherine, Plavi imaju dovoljnu kvalitetu za kvalitetan rezultat. Individualna kvaliteta je definitivno na strani Dinama“, rekao nam je za kraj Kelava.

Razgovarao: Niko Rukavina

POVRATAK NA NASLOVNICU

(Foto: Pixsell/Reuters)


Tagovi

izdvajamoIvan Kelava

Ostale Vijesti