REUTERS/Susana Vera
REUTERS/Susana Vera

Kuda ide ovaj svijet? Casemiro dobio 'nemoguć' ugovor, u naredna 48 sata postat će Crveni vrag!

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 19.08.22. | 11:31

Od novca koji će sjesti na njegov račun mnogima će se zavrtjeti u glavi.

Na početku, priča je bila jasna i glasna – nema šanse. No, mic po mic, odnosno euro po euro, razmišljanje Casemira glede potencijalne selidbe iz sunčanog Madrida u kišni Manchester se promijenilo. Svjestan je Brazilac, neće više osvajati trofeje onim ritmom kao što je to bio slučaj u Kraljevskom klubu, ali nije da ide igrati za neki 'no name' klub. A novac kojeg će dobiti, samo kako bi 'ugasio vatru' u klubu koji je novu sezonu započeo očajno, kod mnogih će uzrokovati glavobolju.

Devet godina prošlo je otkako je danas 30-godišnji veznjak stigao u Real Madrid. Prvo je bio na polugodišnjoj posudbi u mladoj momčadi (Castilla), da bi onda u ljeto 2013. Real uplatio šest milijuna eura Sao Paulu kako bi Casemiro trajno preselio u španjolsku prijestolnicu. Stigao je, očekivano, na mala vrata, jer tih su godina u Realu igrali Ronaldo, Özil, Ramos, Di Maria, Pepe, Marcelo i ostatak društva, da bi onda tog ljeta u klub stigao i Bale iz Tottenhama za 101 milijun eura. Kraljevski klub je u spomenutom prijelaznom roku doveo pet igrača, Casemiro je bio najjeftiniji, a s vremenom se pokazao kao najkonzistentniji. Teško je reći najbolji, iako će mnogi i to zaključiti, ali da je u narednim godinama postao oslonac momčadi – to svakako jest.

Nije Casemiro igrač kojeg gledaju klinci diljem svijeta pa onda zaključe da je to sport kojim se žele baviti. No, da bi momčad bila uspješna, uvijek je 'jedan takav' potreban. Brazilac nije bio zainteresiran za izlaske, partijanje i ostale izvanškolske aktivnosti, njega je zanimao samo teren i njegov doprinos momčadi. A ovako trofejnog Reala unazad devet godina, da nije bilo Casemira, sigurno ne bi bilo. Usprkos Ronaldu, Modriću, Ramosu i ostalima…

Njegove brojke po odlasku iz kluba bit će sljedeće – 336 nastupa, 31 pogodak, 29 asistencija i čak 18 trofeja. Po broju nastupa za klub trenutno je na 32. mjestu, devet utakmica nedostajalo mu je da prestigne Ivana Helgueru, a sedam Gallega. Iza njega su ostali igrači na koje u Realu gledaju kao legende, a to su Pepe, Vincente del Bosque, Fernando Morientes, Hugo Sanchez, Luis Figo i Gareth Bale. Usporedba s potonjim zapravo je najbolja. U klubu su bili u identičnom periodu, s tim da je Casemiro godinu dana manje bio dio momčadi kad je bio na posudbi u Portu. Kad se podvuče crta, vidi se kako je Casemiro skupio 78 nastupa više, čak uz tu sezonu manje. To najbolje oslikava kakva je bio konstanta i zašto se svaki trener u Realu uvijek mogao osloniti na njega.

Ostao bi Casemiro još u klubu, nije da mu se pretjerano ide, ali kad je vidio novac kojeg je spremio United… Nekim stvarima se ne može reći ne. Pogotovo što će ostati u Europi, u klubu koji bi se – barem na papiru – trebao boriti za trofeje i što će opet zaigrati s Cristianom Ronaldom. Doduše, možda ne zadugo, jer ako Cristiano ne promijeni svoj stav i svoje ponašanje, uprava će razmotriti da se suradnja obostrano okonča ranije od dogovorenog, o čemu smo već i pisali.

No, vratimo se Casemiru.

Nije još potpisano niša, ali kako sad stvari stoje, sve je dogovoreno. Dobit će Real 70 milijuna eura, od kojih je 60 milijuna fiksno, a 10 kroz bonuse, dok bi brazilski veznjak s Crvenim vragovima trebao potpisati četverogodišnji ugovor (uz opciju da se suradnja produlji za dodatnih godinu dana) gdje će na tjednoj bazi zarađivati oko 300.000 eura tjedno. U prijevodu, 1,2 milijuna eura mjesečno. U prijevodu, 14,4 milijuna eura godišnje. I to sve bez bonusa!

Sulud je to novac, onakav kakav se odbiti ne može. Javljaju engleski i španjolski mediji, sve će do kraja tjedna biti riješeno i službeno objavljeno. Erik ten Hag dobit će sjajnog igrača, ali… Je li on taj koji radi razliku?

Ne treba Unitedu još jedna centralna figura, već sad ih u momčadi ima pet. Njima treba netko tko će pokrpati sve rupe i tko će ginuti kako bi drugi mogli doći do izražaja. A to u Unitedu, unazad nekoliko godina, malotko radi. Uostalom, zato i rezultati jesu takvi kakvi jesu…

Casemiro je gotova stvar, a pitanje je hoće li nizozemski strateg, bez da se nekoga prethodno proda, dobiti još neko pojačanje. Njegova želja je – nimalo iznenađujuće – krilni napadač Ajaxa Anthony, ali odšteta za njega bi trebala biti veća nego za Casemira. A kad vidi koliko njegov sunarodnjak zarađuje, što ne bi i on 'oženio' Glazera i ostatak očajnog društva i tražio isti ugovor? A još jednog takvog si čak ni United ne može baš tek tako priuštiti...

United ovog vikenda igra utakmicu protiv Liverpoola na Old Traffordu. Ako izgube, što je iznimno realno, u prva tri kola ostat će bez boda u Premier ligi. Zacementirani na dno prvenstvenog poretka. I to od strane najvećeg rivala. Casemiro, ako i dođe dotad, za utakmicu jasno neće konkurirati, ali Klopp i ostatak društva će se potruditi da mu pokažu kako će u novoj sredini imati težak posao.

Puno teži nego što misli, jer jedno je igrat s Kroosom i Modrićem, a drugo s Fredom i McTominayem. Za ovo prvo si preplaćen na trofeje, a za ovo drugo si preplaćen - novcem. A valjda je taj novac vrijedan toga...


Tagovi

CasemiroReal MadridManchester UnitedtransferiLjetni prijelazni rokLjetni prijelazni rok 2022.

Ostale Vijesti