Grafika: Vedran Duhaček
Grafika: Vedran Duhaček

Krstanović za Germanijak: „Zovu me neki drugi prvoligaši, igrat ću sve dok me zdravlje posluži“

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 11.04.21. | 08:05

Napadač Slaven Belupa i četvrti najbolji strijelac u povijesti 1. HNL u razgovoru za Germanijak ističe kako je još uvijek osjeća jako dobro i kako ne misli tako brzo stati s nogometom, najavio je današnji ogled protiv Osijeka, a za kraj je podvukao kako njegova bivša momčad, zagrebački Dinamo, nije baš bez šanse u uzvratu protiv Villarreala.

„Eh, da sam barem počeo malo ranije“, u nekoliko je navrata u razgovoru za hrvatske medije, baš kao i danas za Germanijak, u šali govorio Ivan Krstanović. Medijima, navijačima i cijeloj nogometnoj javnosti, popularni Popo jedan je od najsimpatičnijih ljudi iz hrvatskog nogometa, ali zasigurno isto ne razmišljaju mnogobrojni braniči i vratari kojima stasiti napadač iz Tomislavgrada godinu za godinom tjera strah u kosti.

Svoj prvi nastup u 1. HNL ostvario je u sezoni 08/09. Varteks je tog dana bio bolji od Zagreba, konačan rezultat bio je 2:1, a tu utakmicu igrale su brojne HNL ikone kao što su Josip Brezovec, Goran Mujanović, Miljenko Mumlek, Igor Prahić, Mario Lučić i Enes Novinić (Varteks) te Josip Škorić, Josip Jurendić, Mario Brkljača, Mario Čutura, Marko Karetelo i Davor Vugrinec (Zagreb).

Svoj prvi pogodak zabio je u sedmom nastupu. Današnji pomoćnik Nenada Bjelice na klupi Osijeka, Nino Bule, doveo je Inter iz Zaprešića u vodstvo u 29. minuti, a osam minuta prije kraja utakmice naš sugovornik zabio je za izjednačenje Pjesnika. U toj sezoni postigao je ukupno šest pogodaka, godinu kasnije četiri, a sve to bio je samo uvod za ono što smo gledali u sezoni 10/11. kad je s 19 postignutih pogodaka bio najbolji strijelac lige.

Danas, Ivan Krstanović četvrti je najbolji strijelac u povijesti 1. HNL. Šest klubova, 106 pogodaka i 278 nastupa trenutno je stanje stvari, iako bi se u skorijoj budućnosti sve navedeno moglo promijeniti. Preciznije, za dvije stvari smo gotovo sigurni, a ne otpisujemo ni prvonavedenu.

Od siječnja 2019. godine igrač je Farmaceuta. Prvo ga je vodio Ivica Sertić, pod kojim je zabio 11 prvenstvenih pogodaka, da bi nakon njega je na klubu sjeo Tomislav Stipić pod kojim je zabio (zasad) tri više. Fantastičan učinak za nekoga tko je 5. siječnja ove godine na rođendanskoj torti morao ugasiti 38 svjećica.

Najstariji strijelac u povijesti 1. HNL je legendarni Davor Vugrinec, a da bi ga se prestiglo, potrebno je još godinu i pol dana igranja. Jeste li spremni na takav pothvat?

„Naravno da jesam. Prije svega, Vuga je stvarno velika legenda hrvatskog nogometa, igrao sam s njim u Zagrebu i o njemu mogu sve samo najbolje reći. Ja uvijek govorim, dok me god zdravlje bude služilo, ja ću igrati. Zasad je sve dobro, ali u nogometu nikad ne znate, danas – sutra može doći do neke ozljede i prekida karijere. Ja na svu sreću nemam problema s ozljedama, dobro se osjećam i nemam nikakvih problema igrati i dalje.“

Iako više niste u onim najboljim igračkim godinama, vi i dalje djelujete spremnije od mnogih igrača koji su od vas i do 10 godina mlađi. Koja je tajna?

„Mislim da držim dosta do sebe i do svojeg tijela. Prije treninga odradim uvijek neke vježbe, neku prevenciju, ali ima nešto i u genetici. Nemam viška kila, taman kako treba za nogomet. Otkad znam za sebe, uvijek imam istu kilažu , doslovno u posljednjih 15 godina variram od 88 do 90, ni kilo gore, ni kilo dolje. Kroz cijelu karijeru nisam bio sklon ozljedama, samo sam u Dinamu imao nekih problema. Ponavljam, osjećam se stvarno jako dobro i drago mi je zbog toga.“

Screenshot hrnogomet.com/11.4.2021.Screenshot hrnogomet.com/11.4.2021.


Ugovorno ste vezani za Slaven Belupo do kraja ove sezone. Jeste li počeli razgovarati o produljenju suradnje, ima li naznaka da bismo vas i dogodine mogli gledati u Koprivnici?

„Tako je, ugovor je do kraja sezone. Vidjet ćemo, ne žuri mi se nigdje. Bilo je još nekih upita, zvali su me neki prvoligaši tako da ću na kraju sezone odlučiti što ću i kako ću dalje. U Slavenu mi je stvarno lijepo, ali rano mi je još o takvim stvarima razmišljat.“

Slaven Belupo posljednje vrijeme ima sve više mladih igrača u svojim redovima. Što se tiče napada. Iličić i Knoll sve više utakmica kreću od prve minute, a nas zanima je li vama netko posebno zapeo za oko od tih mladića koji posljednje vrijeme igraju sve češće?

„Meni se osobno sviđa mladi Iličić, mislim da je odličan igrač i da je pred njim lijepa karijera, a svakako bih spomenuo i Delića. Siguran sam da će ti dečki kroz godinu dana puno napredovati. Uostalom, oni su sve bolji i bolji iz utakmice u utakmicu te vjerujem da će jednog dana izrasti u prave, ozbiljne igrače.“

Iako ste posljednjih nekoliko utakmica započeli na klupi, dojam je kako i dalje imate ’90 minuta u nogama'?

„Evo sad sam u posljednjoj utakmici na Poljudu odradio 80 minuta, a prije toga nešto nisam bio u punom treningu jer sam imao manjih problema s leđima. Nisam sad na 100%, ali sigurno da i dalje mogu odraditi 90 minuta. Možda je razlog za to što sam dosta kasno krenuo igrati ozbiljan nogomet, tek sam s nekih 25 krenuo pa se možda još nisam 'istrošio'. Mogu i moram biti zadovoljan zbog toga.“

I mi moramo biti zadovoljni jer to znači da ćemo vas još neko vrijeme gledati na prvoligaškim terenima. No, situacija u Koprivnici nije baš 'bajkovita' jer Slaven danas ima tek dva boda više od pretposljednje Istre 1961, odnosno šest više od posljednje Lokomotive. Postoji li neki strah od te borbe za ostanak ili su u klubu svi mirni?

„Sigurno da nismo još uvijek osigurali ostanak, ali ja ni najmanje ne sumnjam da ćemo ga na kraju izboriti. Do kraja sezone ostalo je još devet kola, to je 27 bodova, ima se još za igrati... Mi imamo dobru ekipu, ni najmanje ne sumnjam u nas i vjerujem da ćemo u naredna tri – četiri kola osigurati ostanak.“

Pred vama je Osijek koji se bori za naslov prvaka i koji nema pravo na pogrešku ukoliko misle dostići Dinamo. Jeste li se ispucali protiv Hajduka ili ste ostavili nešto u rezervi za Bjeličinu momčad?

„Osijek je jedna dobra, kvalitetna ekipa i otkako je došao Bjelica stašno su se digli. Istina je da oni igraju dobro, ali ja osobno vjerujem u nas i mislim da možemo svakoga pobijediti. Uostalom, ako ja ne vjerujem, onda ne znam tko će. Mi ih sigurno možemo iznenaditi.“

Za kraj, osvrnuli smo se i na Dinamo, momčad u kojoj je naš sugovornik proveo dvije godine i u čijem je dresu postigao 24 pogotka u svim natjecanjima. Kako komentirate izvedbe Plavih u Europskoj ligi i minimalan poraz od Villarreala ovog četvrtka?

„Dinamo je pokazao karakter i da su dobra momčad. Oni mogu igrati sa svima, a to su pokazali i u četvrtak. Po meni, možda im je nedostajalo malo hrabrosti, ali i ovako sam uvjeren da Dinamo može proći dalje bez obzira na poraz u prvoj utakmici.“

Mnogi naglašavaju da je najviše od svega Dinamu nedostajao Petković koji ipak nije bio na 100% i nije bio u stanju igrati od prve minute?

„Petković jako puno znači Dinamu, o tome ne trebamo uopće pričati. Svi znamo kakav je on igrač, šteta što nije bio spreman za 90 minuta, ali ima vremena da do uzvrata i vjerujem da će biti pravi i u konačnici donijeti prevagu da Dinamo dođe do polufinala.“


Tagovi

Ivan KrstanovićSlaven BelupoDinamo Zagrebizdvajamointervjuintervju tjedna

Ostale Vijesti