Krenuli „post korona“ transferi: Suarezova zamjena ide u Juarez, Nantes doveo reprezentativca Nigerije...

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 20.05.20. | 13:33

Tko je rekao da nećemo vidjeti niti jedan transfer ovog ljeta?

U posljednjih nešto više od dva mjeseca vidjeli smo veliki broj otkaza i raskida ugovora, mnogi klubovi su bili primorani rezati troškove na način da se odreknu najvećih zvijezda, dok su pak neki u potrazi za zelenom bojom pored svojeg financijskog izvješća otpuštali veliki broj igrača.

Podsjećamo, takva situacija viđena je u Borussiji Dortmund II i najtrofejnijem indijskom klubu Mohun Baganu, a o svemu ste već imali prilike čitati na Germanijaku:

Nadalje, vidjeli smo i veliki broj otkaza. Klubovi su se morali riješavati svojih ponajboljih igrača, a najgora situacija dogodila se slovačkom velikanu Žilini koja je zbog pandemije koronavirusa i teške financijske situacije morala proglasiti bankrot. Naravno, i o tome ste prvi imali prilike čitati upravo na Germanijaku:

Ipak, situacija se malo po malo popravlja. Vjerujemo kako ovog ljeta usitinu neće biti transfera poput onih Neymara ili Mbappea u PSG, klubovi iz HNL-a vrlo vjerojatno će se oslanjati samo na igrač za koje neće biti potrebno plaćati odštetu, ali transfera će itekako biti.

To je vidljivo i prema posljednjim zbivanjima na ljetnoj transfer tržnici. Naime, iako se u mnogim zemljama prijelazni rok otvara prvog dana srpnja, neki klubovi su već sada dogovorili pojačanja za nadolazeću sezonu.

Tako je primjerice meksički Juarez u svoje redove doveo napadača koji u Urugvaju igra kada je nedostupan Luis Suarez. Diego Rolan, bivši igrač Bordeauxa koji je posljednjih nekoliko sezona u Deportivu, za 4,5 milijuna eura otišao je put meksičke prve lige u Juarez.

Iako je njegova tržišna vrijednost dva milijuna eura, kriza je očito zaobišla Meksiko koji je itekako platio ovog napadača. Hoće li im se to isplatiti, pokazat će vrijeme, ali meksikanci su u svakom slučaju išli „all in“ u ovoj priči.

Nadalje, zanimljiva je situacija i u Ligue 1. Tamošnji prvoligaš Nantes otkupio je ugovor Mosesa Simona, reprezentativca Nigerije koji je ovu sezonu proveo u francuskom prvoligašu kao posuđeni igrač Levantea.

U ovom slučaju sve je bilo unaprijed dogovoreno ugovorom pa je tako francuski prvoligaš na ime odštete uplatio dodatnih pet milijuna eura kako bi 24-godišnji Nigerijac „za stalno“ postao njihov igrač.

Valja istaknuti kako je dva zanimljiva transfera napravio i belgijski Gent.

Prvo su dogovorili dolazak Davyja Roefa, 26-godišnjeg vratara i bivšeg U-21 reprezentativca Belgije koji je dolazi iz Anderlechta kao slobodan igrač. Cijelu svoju dosadašnju karijeru Roef je proveo pod ugovorom najtrofejnijeg belgijskog kluba, iza sebe ima i dvije posudbe, jednu u Deportivu i drugu u Beverenu.

Osim Roefa, u klub je stigao i Jordan Botaka, 26-godišnjak iz DR Konga koji je posljednje tri godine nosio dres Sint-Truidena. Za njegove usluge Gent je izdvojio 600 tisuća eura, a ovaj krilni napadač ove je sezone u Jupiler Pro ligi skupio 28 nastupa, tri pogotka i četiri asistencije.

Od Meksika, preko Belgije i Francuske, stigli smo do hladne Rusije.

Tamo je u naslovnoj ulozi Spartak koji je upravo finalizirao potpis Aleksandra Soboleva, 23-godišnjeg napadača Samare. Ovaj stasiti napadač i bivši U-21 reprezentativac Rusije ove je sezone u Premier ligi odigrao 21 utakmicu, a pritom se može pohvaliti s 10 pogodaka i pet asistencija. On je od siječnja član Spartaka, ali kao posuđeni igrač, dok bi sada njegov prelazak u redove novog kluba trebao biti potpun.

Dodajemo za kraj kako Jakob Johansson, standardni veznjak Švedske, dogovorio suradnju s IFK Goteborgom i ovog ljeta napušta Rennais kao slobodan igrač. Jednako tako, turski reprezentativac Semih Kaya, koji je svoje ime izgradio u Galatasarayju, raskinuo je ugovor s praškom Spartom te će, iako je sada slobodan igrač i još uvijek nema nikakve službene potvrde, vrlo vjerojatno svoju karijeru nastaviti u svojoj domovini.

(foto: Reuters)

 


Tagovi

Jakob JohanssonSemih KayaAleksandr SobolevJordan BotakaDavy RowfMoses SimonDiego RolanLjetni prijelazni roktransferi

Ostale Vijesti