REUTERS/Ahmed Yosri
REUTERS/Ahmed Yosri

Kraljevi iz Rijada: Real sigurnom igrom pobijedio Athletic Bilbao i uzeo prvi trofej u 2022. godini (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 16.01.22. | 21:15

U pobjedi madridske momčadi sudjelovao je i naš Luka Modrić, to mu je 17. naslov s Realom!

Po treći puta u novom formatu, uz pomalo neobičan format, španjolski Super Kup je stigao do svoje završnice. Daleka Saudijska Arabija, domaćin ovog mini turnira, imala je što vidjeti za uloženi novac. Primjerice, već smo u polufinalu gledali dva izrazito zanimljiva dvoboja, onaj između Barce i Reala te finalno i okršaj Athletic Bilbaoa protiv Atletico Madrida.

Bilbao je slavio rezultatom 2:1, a Real je u pravoj drami koja je okončana tek nakon produžetaka, slavio s ukupnih 3:2 i tako ušao u finale gdje su ih dočekali neugodni Baskijci kojima je malo tko veći rival od Reala iz Madrida. Danas ipak nisu iznenadili, Real je bio bolji i zasluženo odnio pobjedu. Konačni rezultat 2:0

Utakmica je krenula uz obavezno ispitivanje snaga, premda se ekipe jako dobro poznaju iz Primere. Real je istrčao uz standardnih 4-3-3 dok se trener Marcelino držao svoje provjerene metode uz Inaki Williamsa i Sanceta kao špice u formaciji 4-4-2.

Bez obzira na činjenicu da Bilbao ima nekoliko igrača koji mogu zadržati loptu u nogama, Real je od prve minute zagospodario sredinom terena i brzo preuzeo inicijativu koja je, baš kao i u ostalim utakmicama ove sezone, ostala nekako nedorečena.

Što se tiče Bilbaoa, oni će se nakon utakmice zasigurno žaliti na sudački kriterij, točnije na spornu situaciju s početka utakmice gdje je Alaba navodno igrao rukom. Je li to dovoljno za najstrožu kaznu, prosudite sami.

Real definitivno ima kvalitetu sa Viniciusom i Rodrygom uz Benzemu koji je klasična špica, no prvih pola sata, izuzev pokušaja Casemira s jedne, i Muniaina s druge strane, nismo vidjeli puno uzbuđenja. Barem ne do posljednjih nekoliko trenutaka prvog dijela kada se pojavio Luka Modrić.

Nije da nismo navikli ali ne možemo se načuditi s koliko trikova u rukavu Luka Modrića izlazi na teren. Veteran Real Madrida dominira sredinom terena, dodaje, širi igru i prati sve što se događa ispred njega. Ponekad, ali samo ponekad, Modrić uz sportsku drskost ljubomorno sačuva loptu i puca.

Iskusio je to Manchester United davne 2012. godine, iskusili su to i Argentinci na Mundijalu u Rusiji, a od njegove “vanjske” se i dalje oporavlja Škotska. Po novome, traume od Lukinih majstorija će imati i Bilbao, bez obzira kako večerašnja utakmica španjolskog Super Kupa završila.

Luka je pred kraj prvog poluvremena u svom stilu, staloženo i precizno, načeo mrežu Atheltic Bilbaoa ostavivši Simona na krivoj nozi. Luka rijetko zabija, no kada dođe do pogotka, obično su to ljepotice za pamćenje. Ovaj današnji gol nipošto nije izuzetak.



Po tko zna koji put, Real kupi mrvice s poda i od njih stvara jelo, točnije prendnost. Atheltic je ponudio jako malo prostora, ali i to malo prostora je dovoljno da se netko od individualaca prometne u prvi plan i zabije pogodak poput ovog.

Da će se nakon utakmice više pričati o rukama nego o nogama potvrdio je Karim Benzema u pedesetoj minuti. Njegov udarac je zaustavljen rukom u šesnaestercu, sudac ovog puta ipak pokazuje na 11 metara uz žestoke proteste a Beznema ne propušta zabiti za 2:0 kako se Real ne bi morao znojiti u prodžecima kao protiv Barcelone.

Pred sam kraj susreta, Bilbao je stisnuo Real i u dva navrata došao blizu pogotka.Pet minuta prije kraja, slamka spasa za Bilbao, premda se čini da je stigla prekasno. Militao je u skoku igrao rukom, sudac je to vidio i ispravo pokazao na bijelu točku. Da ne bude drame u zadnjih pet minuta jer je Militao udaljen iz igre (drugi žuti karton) pobrinuo se Curtois obranivši udarac Garciji čime su sve nade za preokretom bile finalno ugašene.

S ovom titulom, Real se penje do 12. Super Kupa u svojoj vitrini, Barcelona je i dalje prva s 13. Zanimljivo, dobro se drži i Bilbao, no oni se nisu odvojili na trećem mjestu s četvrtom titulom. U neku ruku Real je ovo zaslužio. Izdržali su nalete mlade i poletne Barcelone, pokazali su taktičku zrelost, i najbitnije, bez pretjerane potrošnje snage stigli do trofeja. Kada se uzme u obzir da su za ovo morali putovati u daleku Saudijsku Arabiju, izuzetno je važno vratiti se u punoj spremi za nastavak sezone.

Realu je to pošlo za rukom. Uskoro opet pratimo La Ligu i veliku utrku Seville i Reala za titulu prvaka države.

Inače, pobrojali smo koliko je trofeja Luka podigao s Realom. S ovim naslovom, brojka se penje na 17. No to je već posebna priča, pogotovo kada se uzme u obzir da u prosjeku Modrić s Realom podiže pehar nakon 24 utakmice. Impresivno.

 


Tagovi

Real MadridAthletic Bilbao

Ostale Vijesti