Krah najvećeg engleskog talenta 21. stoljeća: “Bio je miljama od Pogbe, a Vidića je osramotio”

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 03.05.20. | 17:05

Vjerovali su da će postati nova desetka Uniteda, fenomenalnom Srbinu je u jednoj minuti prodao tri "tunela", a danas, u najboljim igračkim godjnama, ostaje bez poslodavca…

Naravno, riječ je o Ravelu Morrisonu, 27-godišnjem veznjaku koji je svojevremeno bio čudo od djeteta i za kojeg se vjerovalo kako će jednoga dana postati glavni igrač Crvenih vragova i Gordi Albiona.

Pogađate, takav scenarij nismo doživjeli…

Morrison je dijete Uniteda. Igrao je za sve mlađe uzraste engleske reprezentacije, a kada se očekivalo da sav svoj talent prenese u seniorski nogomet i s vremenom postane prvotimac Crvenih vragova, dogodio se pomalo iznenađujući transfer – s nepunih 19 godina Morrison odlazi u West Ham za smiješnih 785 tisuća eura.

Razlog zašto je došlo do tog transfera i više je nego bizaran. Naime, Čekićari su Morrisona dovely na kultni Boylen Ground posljednjeg dana zimskog prijelaznog roka 2012. godine.  Iako je tu seonu započeo kao član prve momčadi, Morrison je bio uvjeren kako on zaslužuje početnih 11 te mu se “nije dalo” čekati da dođe njegov red da u kontinuitetu pokaže sve što “zna i umije”. Podsjećamo, tih je godina United u svojim redovima još uvijek imao kultne igrače kao što su Ryan Giggs i Paul Scholes, ali ni njihovo pristustvo u svlačionici nisu uvjerili Morrisona da Sir Alex zna što radi i da će njegovo vrijeme doći.

Osim njega, te iste godine Sir Alex je u prvoj momčadi dao priliku nekolicini mladih igrača koje je malo po malo “dozirao” a mnogi od njih danas iza sebe imaju itekako pristojne karijere (Oliver Norwood, Matty James, Joshua King, Michael Keane I Robbie Brady). United je oduvijek imao iznimno jaku akademiju koja je proizvela veliki broj izvrsnih igrača. Podsjećamo, njezin član je bio I Nenad Smiljanić, jedini Hrvat u povijesti koji je nosio dres Manchester Uniteda, a njegovu priču ste imali priliku čitati na Germanijaku:

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FGermanijak%2Fposts%2F2087377114701912&width=500" width="500" height="604" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allow="encrypted-media"></iframe>

Ipak, dva se imena ističu od ostalih, a to su ona Jessea Lingarda i Paula Pogbe, Morrisonovih suigrača iz mlađih uzrasta koji su s vremenom došli postali standardni prvotimci Crvenih vragova.

“Sjećam se kad sam ga prvi put gledao uživo. Mislio sam kako je taj dečko stvoren za velike stvari i kako ima sve potrebne osobine kako bi postao vrhunski veznjak”, piše Wayne Rooney u svojoj kolumni koju možete čitati na Sunday Timesu.

“Na jednom je treningu prodao tri “tunela” Nemanji Vidiću, a za to mu je trebalo manje od jedne minute”, prisjeća se Rooney koji je je vjerojatno zapamtio upravo tu scenu iz razloga što je tih godina stasiti Srbin bio jedan od najboljih, ako ne i najbolji središnji branič na svijetu.

“Ipak, koštao ga je njegov način života, što je jako žalosno za njega. On je u to vrijeme bio miljama bolji od Paula Pogbe i Jessea Lingarda “, dodao je najbolji strijelac u povijesti Gordi Albiona.

“On je primjer kako ne možeš pobjeći od pravila ponašanja ako želiš biti uspješan profesionalac. Primjerice, Gary Neville nije najbolji igrač svih vremena, ali je svojim radom i činjenicom  da je bio veliki profesionalac 365 dana u tjednu došao do svega što je u karijeri ostvario. Upravo ga je Sir Alex naučio da ukoliko marljivo radiš, možeš biti uspješan u bilo čemu što si zamisliš”, zaključio je Rooney.

Iako je u West Ham prešao jer je vjerovao da će tamo momentalno postati “glavni igrač”, ni taj potez u njegovoj karijeri nije se ispostaio dobrim. Čekićari su ga slali na razne posudbe pa je tako do veljače 2015. Godine, kada ga je klub odlučio otpustiti, igrao za Birmingham, QPR i Cardiff.

Neko je vrijeme bio bez kluba, mediji su pisali kako mu je potrebno neko vrijeme da se “resetira” te da najbolje od njega tek slijedi. Iako to svojim igrama nije zaslužio, u ljeto 2015. potpisuje za Lazio.

Pogađate, ni tamo se nije snašao, a Biancocelesti su ga nakon dviije godine čekanja odlučili poslati na dvije posudbe samo kako bi kraj ugovora dočekao daleko od Rima. Prvo je šest mjeseci provao ponovno u QPR-u, da bi onda u ljeto 2017. otišao u meksički Atlas.

Iako je s klubom dogovorio jednogodišnju posudbu, Meksiko mu se nije dopao pa je nagovorio čelnike kluba da mu dopuste povratak u Europu. Budući da se ni u Atlasu nije nametnuo, Meksikanci nisu imali ništa protiv da Morrison napusti njihove redove, a svoju karijeru nastavio je u švedskom Ostersundu.

Već tada je bilo jasno kako od ovog “vječitog talenta” nikada neće biti ništa:

“On je najveći propali talent kojeg sam ikada u životu trenirao”, rekao je Sam Allardayce u razgovoru za Sky Sports prije tri godine.

Naravno, svako toliko Morrion bi “zablistao”. Jedan potez, dribling, udarac, dodavanje… I Otok bi ušutio. Upravo radi takvih povremenih bljeskova na početku ove sezone priliku mu je odlučio dati i Sheffield United s kojim je potpisao jednogodišnju suradnju.

Bila je to njegova posljednja slamka spasa. Sheffield se odlučio kockati jer ulog nije velik, a povrat može biti ogroman. Krenuo je Ravel dobro, trener Wilder ga je u nekoliko navrata javno pohvalio, ali onda… Ravel se vratio na svoje. Idila nije dugo potrajala budući da je Morrison postao nezadovoljan činjenicom da ne igra, a klub ga je do kraja sezone (i njegovog ugovora u Sheffieldu) odlučio posuditi Middlesbroughu. Jonathan Woodgate, koje je danas glavni trener Boroa, vjerovao je kako može izvući iz ovog kontroverznog 27-godišnjaka najbolje od njega, ali za promjenu, ni njemu to nije pošlo za rukom.

Ove je sezone u svim natjecanjima Morrison odigrao ukupno šest utakmica,  a pritom se može povaliti sa svega jednom asistencijom i to u utakmici druge runde EFL kupa protiv Blackburna kada je njegov Sheffield slavio rezultatom 2:1. To mu neće biti dovoljno da mu Bladesi produlje ugovor pa će tako ovog ljeta, kako su ga nazvali pojedini engleski mediji, najveći engleski talent 21. stoljeća, ponovno postati slobodan igrač.

Dodajemo za kraj kako je na svojem vrhuncu Morrison vrijedio četiri milijuna eura, dok njegova tržišna vrijednost danas iznosi tek 600 tisuća eura.

Gdje će nastaviti svoju karijeru, pokazat će vrijeme, ali gotovo sigurno možemo konstatirati da je njegova karijera već sada gotova. Kakva šteta…

(foto: Reuters)

 


Tagovi

Ravel MorrisontransferiLjetni prijelazni rokAtlasSheffield United

Ostale Vijesti