SUHAIB SALEM/Action Images
SUHAIB SALEM/Action Images

Kovačić lovi svjetski tron i izjednačenje s Modrićem

Vrijeme Čitanja: 2min | sub. 12.02.22. | 09:57

Oči nogometnog svijeta danas će biti uprte u Abu Dhabi.

Chelsea i Palmeiras sutra očekuje sudar u finalu Svjetskog klupskog prvenstva nakon što su aktualni osvajači UEFA-ine Lige prvaka izbacili saudijski Al-Hilal, a branitelji naslova Cope Libertadores slavili su protiv egipatskog Al Hilala.

Ranije ispadanje A-S. Piraea, nogometnih liliputanaca s Tahitija, znači da ćemo u dvoboju za pehar klupskih prvaka svijeta očekivano gledati predstavnike Europe i Južne Amerike.

Biti će top u skladu s tradicijom Interkontinentalnog kupa, natjecanja koje su u periodu od 1960. do 2004. organizirali UEFA i CONMEBOL, da bi se potom fuziralo s FIFA-inim Svjetskim prvenstvom na kojem u proteklih 17 godina sudjeluju više kontinentalnih prvaka.

Većini je jasno da ovo nije prilika kojom se zaista stiče titula najboljeg kluba na svijetu, te da će o tome precizniji odgovor dati nadolazeće utakmice nokaut faze europske Lige prvaka. Svim sudionicima Svjetskog klupskog prvenstva nemjerljivo je bitnije osvojiti Ligu prvaka, Copu Libertadores ili neku drugu inačicu najelitnijeg klupskog natjecanja na njihovom kontinentu, ali ipak, Svjetsko klupsko prvenstvo se s pravom broji kao trofej i njegovo osvajanje predstavlja fin ‘šlag na torti’ prošlosezonskog uspjeha aktualnih kontinentalnih prvaka.

Tokom šezdesetih godina prošlog stoljeća Interkontinentalni kup pretežno su osvajali južnoamerički predstavnici. Tek kasnije je s procesom jačanja odnosno bogaćenja europskih klubova izgrađen trenutni omjer snaga u kojem se išta osim trijumfa predatavnika Starog kontinenta smatra senzacijom.

Posljednja momčad koja je pomrsila račune Europljanima bio je Corinthians koji je u finalu 2011. godine pobjedio upravo Chelsea. Bluesi su prethodne sezone kontra očekivanja osvojili Ligu prvaka pod vodstvom Roberta Di Mattea, ali Talijan je do Svjetskog klupskog prvenstva klupu prepustio Rafi Benitezu.

Njegovu momčad predvođenu Lampardom, Hazardom i društvom minimalno je porazio kultni klub iz Sao Paula. Na klupi je sjedio aktualni brazilski izbornik Tite, a pogodak odluke postigao je legendarni Peruanac Paolo Guerrero.

Palmeiras i njihov trener, Portugalac Abel Ferreira koji ih je vodio do dvije uzastopne titule u Copi Libertadores, nadaju se da mogu iznenaditi Chelsea kao i njihovi gradski rivali prije 11 godina.

Međutim, Tuchelovi momci koje će njemački trener zbog covida pratiti iz samoizolacije neosporni su favoriti. Mateo Kovačić je kao najbolji igrač na terenu predvodio Chelsea protiv Al-Hilala, a sada ima priliku po četvrti put podići ovaj pehar. Do sada ga je tri puta osvajao u eri Realove dominacije Ligom prvaka između 2016. i 2018. godine.

Kova bi se tako izjednačio s Lukom Modrićem kao najtorfejniji hrvatski nogometaš u poovijesti natjecanja. Kapetan Vatrenih je uz spomenute tri titule koje je podijelio s Kovačićem klupski prvak svijeta bio i 2014. godine.

Finale između Chelseaja i Palmeirasa počinje u 17:30 po našem vremenu.


Tagovi

Svjetsko klupsko prvenstvoChelseaPalmeiras

Ostale Vijesti