Eric Galliard/Action Images
Eric Galliard/Action Images

Kovačevo remek djelo…

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 22.02.21. | 12:20

Monacova momčad još je dosta krhka i lako lomljiva, međutim kod novog šefa naučila je zaključati svoju mrežu, a istovremeno ostati opasna prema naprijed...

Niko Kovač je priča dana u francuskom nogometu, njegova sinoćnja pobjeda protiv moćnog PSG-a 2:0 na Parku prinčeva još će se dugo prepričavati u Kneževini, a francuski mediji danas seciraju njegov uspjeh na dugo i široko.

Ugledni L'Equipe piše kako je zaokret na sustav s trojicom braniča, koji se u posjedu mijenja u 4-4-2, kojeg je uveo u siječnju uravnotežio monegašku momčad, a sinoćnja utakmica je svijetla točka u ne tako bajnoj novijoj klupskoj povijesti. Lyon je kaznio Kovačeve mladiće 1:4, jer je bivši hrvatski izbornik inzistirao na visoko podignutoj zadnjoj liniji. Zato su ostavljali jako puno prostora u obrani i bili su kažnjeni. Kovač i njegovi naučili su lekciju i sad više ne dolaze na megdan najboljima tako naivno otvoreni.

Naučena lekcija jasno se dala očitovati jučer, Kovač je svoj uobičajeni sustav malo prilagodio situaciji i postavio se opreznije, razlog tome je bila utakmica Barcelone i PSG-a prošli utorak, vidjevši što PSG-ovi napadači mogu na širokom prostoru, odlučio se postaviti nešto zatvorenije. Svojim igračima cijeli tjedan ukazivao je kako se trebaju ponašati u obrani, a glavni fokus bio je na zaustavljanju Kyliana Mbappea.

U fazi obrane, Monaco je igrao u vrlo kompaktnom sustavu 4-5-1, a veznu liniju pojačao je Kevin Volland na lijevoj strani ostavivši tako Wissama Ben Yeddera usamljenog u napadu. Međutim, njemački napadač je bio ključ u ovom dijelu priče jer je svojim presingom jako puno pomagao obrani i odigrao je savršeno točno ono što je trener od njega tražio učvrstivši dodatno svoju stranu terena.

No ključan potez bilo je uvođenje Axela Disasija u zadnji red s Maripanom i Badiashileom. Ceh je platio Djibril Sidibe koji je u zadnjih nekoliko utakmica dosta griješio, ali uvođenjem Disasija Kovač je dobio profil igrača čije karakteristike su bile sjajne za zaustavljanje jednog od najboljih na svijetu. Treba dodati kako je imao veliku pomoć od Rubena Aguilara na desnoj strani...

Igrači su bili svjesni kako igraju protiv ponajbolje svjetske momčadi, ali vjerovali su u plan svog trenera, piše najugledniji francuski sportski list.

„Igrali smo kao momčad, sa strašću i ispravnim pristupom. Znali smo da će nam PSG sakriti loptu, ali imali smo plan za to,“ objasnio je Kovač, čiji su napadač iskoristili svoje prilike i osigurali mu velika tri boda.

„Sjajno smo se branili, PSG nam je teško probijao linije jer smo se vrhunski pokrivali i izmjenjivali pozicije,“ podvukao je.

Monaco je iskoristio rijetke pogreške suparnika, a to nije bio čest slučaj ove sezone jer je riječ o relativno mladoj i neiskusnoj momčadi, no jučer im se sve poklopilo kao u snu. Ovo nije najspektakularnija pobjeda u Monacovoj povijesti, ali će svakako promijeniti perspektivu najboljih u ligi na Kovačevu momčad.


Tagovi

Niko Kovač

Ostale Vijesti