Kinezi u Velikoj Gorici grade stadion od 35 tisuća mjesta, evo kako bi trebao izgledati

Vrijeme Čitanja: 2min | pet. 12.07.19. | 10:17

Veliki planovi kineskih ulagača za stadion u Velikoj Gorici.

Priča nas vraća na travanj kada je u Dubrovniku gostovala politička delegacija Kine. Pelješki most samo je jedan od projekata oko kojeg su se vodili razgovori tih dana, ali dosta se vremena posvetilo sportskim temama. Radi se, dakako, o potpisivanju memoranduma za suradnju oko izgradnje stadiona na Kantridi, ali i onoga u Velikoj Gorici gdje Kinezi doista imaju velike planove.

Stadion s kapacitetom od 35 tisuća mjesta centralni je dio njihove ideje. Kako bi to ostvarili, Kinezi su osnovali tvrtku Eurogate Sport Industries d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu, a za direktora imenovali Ivana Heraka, donedavnog djelatnika HNS-a i čovjeka s nogometnim pedigreom. Prije toga grad Velika Gorica oformio je radnu skupinu od deset ljudi na čijem je čelu gradonačelnik Dražen Barišić, a voditelj Nenad Črnko, predsjednik NS Zagrebačke županije, član IO HNS-a i predsjednik HNK Gorica.

Sljedeća stavka je odabir projektnog rješenja stadiona, a dosad je stigao rad karlovačkog arhitekta Mirsada Mustedanagića koji je svoj rad predstavio Kinezima i predstavnicima Velike Gorice.

Današnje Sportske novosti donose informaciju kako bi osnovni dio stadiona imao kapacitet 19,600 mjesta, a za velike priredbe proširio bi se za dodatnih 15,400 sjedalica, što bi zaokružilo kapacitet od točno 35 tisuća. Punjenje stadiona trajalo bi 15 minuta, pražnjenje pet minuta. Predviđena visina je 39 metara, a imao bi i 400 parkirnih mjesta u garaži za VIP goste. Stadion bi posjedovao rezervoare za skladištenje kiše, radi kasnijeg navodnjavanja. I što je uvijek posebno zanimljivo, trošak izgradnje varira od 52,5 milijuna eura u najjeftinijoj varijanti do 105 milijuna u najskupljoj. Sve ovisi o ponudama izvođača, materijalima koji bi se koristili itd.

Podsjetimo, Kineze je u Hrvatsku dovela CSEB-a, kineska asocijacija za jugoistočnu Europu, a posebne su zasluge njezina predsjednika Predsjedništva Marija Rendulića. Ono što ih je privuklo da ulažu u Veliku Goricu prije svega je blizina glavnog grada i zračne luke, koji se praktički nalaze u susjedstvu. Osim toga, grad je izvrsno povezan s cijelom Hrvatskom putem autocesta, a kineski ulagači izjavili su kako vide veliki potencijal u sportskim ulaganjima u Velikoj Gorici.

(foto: Germanijak)


Tagovi

HNK Goricanovi stadionStadionVelika Gorica

Ostale Vijesti