Matija Habljak/PIXSELL
Matija Habljak/PIXSELL

Kiks Dinama na Maksimiru! Lokomotiva otkinula Plavima peti bod ove sezone, Ademi napustio igru zbog ozljede

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 20.02.22. | 19:00

Dinamo i Lokomotiva odigrali su 'nulu' u posljednjoj utakmici 24. kola čime je ionako zanimljiva 1.HNL postala još zanimljivija.

Dinamo - Lokomotiva 1:0. Lokomotiva - Dinamo 1:0. Dinamo - Lokomotiva 0:0 rezultati su ovosezonskih duela dva zagrebačka prvoligaša. Lokomotiva je Dinamu ove sezone već 'otkinula' pet bodova i na taj način dodatno zakomplicirala ionako zanimljivo prvenstvo. Dinamo je i dalje prvi, ali sa samo bodom više od Osijeka (uz utakmicu više) s kojim igra idući vikend u Osijeku. Hajduk ima tri boda manje, a Rijeka četiri (uz utakmicu više).

Kao i u prvoj utakmici na Maksimiru, koju je Dinamo pobijedio kasnim pogotkom Mislava Oršića, Lokomotiva je odigrala jako dobru i hrabru utakmicu, u prvom dijelu bila bolji suparnik na terenu i na kraju osvojila zasluženi bod s kojim su skočili na peto mjesto ljestvice.

Željko Kopić nije napravio puno promjena u odnosu na dvoboj sa Sevillom na Sanchez Pizjuanu. Izuzev prisilnih izmjena (Rasmus Lauritsen za Kevina Theophilea i Sadegh Moharrami za Stefana Ristovskog) u prvih 11 uskočio je za Sevillu kartonirani, a danas dostupni Josip Mišić koji je zamijenio umornog Arijana Ademija. Silvijo Čabraja nije mogao računati na suspendirane Hajdina Salihua, Ibrahima Aliya i Enisa Čokaja te ozlijeđene Justina de Haasa i Jakova Antona Vasilja i na teren je postao momčad u 4-4-2 formaciji s Markom Dabrom i Sandrom Kulenovićem u vrhu napada, s time da je Dabro igrao nešto povučenije.

Lokomotiva se hrabro postavila i nije se povukla u vlastiti kazneni prostor kako je to možda bilo očekivano. Dinamo je ponovno prijetio najviše preko lijeve strane na kojoj su ordinirali Mislav Oršić i Petar Bočkaj, ali oštri ubačaji Dinamovog pojačanja u početnoj fazi utakmice nisu pronašli svoju metu. Prvu veliku prigodu na utakmici imala je Lokomotiva. Mateo Marić poslao je povratnu loptu za Josipa Pivarića koji se sjurio u kazneni prostor Plavih, prošao između dva braniča i izbio sam pred Dominika Livakovića koji sjajnom reakcijom skida udarac bivšem suigraču iz reprezentacije.

Iduća prilika pripala je ponovno - Lokomotivi. Lukas Kačavenda uzeo je loptu Bartolu Franjiću na desnoj strani ubacio za Sandra Kulenovića koji puca preko gola. Dinamo je u tim trenucima djelovao neprepoznatljivo. Plavi nisu mogli spojiti nekoliko točnih dodavanja, a igralo se pretežito na polovici domaće momčadi. Posebno inspiriran bio je mladi Lukas Kačavenda koji je bio pokretač većine opasnih napada Lokomotive. U prvih pola sata Dinamo je uputio tek jedan udarac na gol Ivana Nevistića, ali isti (Mišićev) išao je visoko iznad gostujućeg gola. Lokomotiva je u istom periodu imala pet pokušaja na vrata Livakovića.

U 43. Lauritsen je na 40 metara od svojega gola zaustavio prekršajem Makra Dabru, faul je bio na rubu kartona, no Pajač je procijenio da prekršaj nije bio dovoljno intenzivan za drugi žuti danskom braniču koji je prvi put 'požutio' u ranoj fazi dvoboja. Do kraja prvog dijela Dinamo je uspio uspostaviti kontrolu nad utakmicom, no Plavi su prvo poluvrijeme završili bez izrazite prigode, ali su barem broj udaraca na vrata Nevistića podignuli na četiri.

Nakon lošeg prvog dijela Željko Kopić reagirao je već na poluvremenu i napravio tri izmjene. Kartoniranog Lauritsena zamijenio je Emir Dilaver, umjesto Petra Bočkaja ušao je Daniel Štefulj, a kapetan Arijan Ademi zamijenio je Denija Jurića, što znači da se Bruno Petković pomaknuo prema golu gostuju, a Gojak i Ademi preuzeli su ulogu dvije 'osmice'. Ulazak Ademija popraćen je skandiranjem sjeverne tribine koja je i na ovoj utakmici odala 'počast' Dinamovom kapetanu.

No, Ademi ove sezone jednostavno nema sreće s ozljedama. U 54. minuti sudario se s Josipom Mišićem koji ga je pogodio u mišić. Dinamov kapetan stisnuo je zube, ali nije mogao. U 59. Kopić je napravio posljednje dvije izmjene, Dario Špikić zamijenio je Sadegha Moharramija, a ozlijeđenog Ademija Marko Bulat. Nakon navedenih izmjena Dinamo je kreirao najbolju šansu na dotadašnjem dijelu utakmice. Štefulj je probio lijevu stranu, dodao za Amera Gojaka koji iz izgledne situacije puca kraj gola.

Ulaskom Špikića Dinamo je postao prilično opasniji, ali se igralo bez konkretnih prigoda sve do 70. minute kada je novi zicer promašila - Lokomotiva. Branimir Cipetić primio je loptu sam pred Dominikom Livakovićem, ali je vratar Dinama ponovno reagirao sjajno i sačuvao Dinamovu mrežu. U 77. minuti Marko Dabro je pravim kung-fu udarcem nokautirao Josipa Šutala, ali je, srećom, s Dinamovim braničem bilo sve u redu, a Lokomotivin napadač zaradio je zasluženi žuti karton.

Opasno pred golom Lokomotive bilo je u 81. minuti kada su pokušaji Štefulja i Buljata, no prvi pokušaj obranio je Nevistić, a drugi je završio u bloku Lokosa. Opasno je potom zaprijetio Oršić iz slobodnog udarca, ali samo za novi korner. Najveću prigodu na utakmici Dinamo je imao u 89. minuti, Bulat je ubacio, a udarac Josipa Šutala glavom Nevistić je sjajno branio.

Do kraja utakmice Dinamov pritisak nije urodio plodom i Plavi su ostali bez dva vrijedna boda. Dinamo u sljedećem kolu gostuje kod drugog Osijeka, a Lokomotiva u Kranjčevićevoj dočekuje Goricu.

Dinamo - Lokomotiva 0:0

Zagreb, Stadion Maksimir

Sudac: Igor Pajač (Zelina); VAR: Tihomir Pejn (Donji Miholjac)

Strijelci:

Žuti kartoni: Lauritsen, Štefulj (Dinamo) / Mersinaj, Marić, Dabro, Kačavenda (Lokomotiva)

Crveni kartoni: /

Dinamo (3-4-1-2): Livaković - Lauritsen (od 46. Dilaver), Šutalo, Franjić - Moharrami (od 59. Špikić), Gojak, Mišić, Bočkaj (od 46. Štefulj) - Petković - Jurić (od 46. Ademi, od 59. Bulat), Oršić

Lokomotiva (4-4-2): Nevistić - Cipetić (od 72. Vranjković), Mersinaj (od 87. Čondrić), Soldo, Miličević - Kačavenda, Marić, Maleš, Pivarić (od 72. Stojković) - Dabro (od 87. Goričan), Kulenović (od 66. Tuci)

1. HNL, 24. kolo

Petak, 18. veljače

Gorica – Slaven Belupo 0:3

Subota, 19. veljače

Hrvatski dragovoljac – Hajduk 0:3

Istra 1961 – Osijek 2-3

Nedjelja, 20. veljače

Rijeka – Šibenik 4:2

Dinamo – Lokomotiva 0:0



Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoNK LokomotivaLokomotiva ZagrebPrva HNL

Ostale Vijesti