Kek ga se olako odrekao, legendu je posjeo na klupu, a sad je prvi strijelac Turske

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 25.11.19. | 14:01

Slovencu se nije svidio njegov karakter pa su ga odlučili prodati nakon svega tri mjeseca, a za plavo-bijele je skupio osam nastupa i pet pogodaka. Zanimljivo, u novom klubu novi suigrači su mu nesuđeno pojačanje Dinama i nekadašnja najveća nada turskog nogometa.

Adis Jahović prava je neman pred suparničkim golom, a turska liga je mjesto gdje igra svoj najbolji nogomet u karijeri. Samo ove sezone Adis je zabio čak devet pogodaka u 12 kola što ga je svrstalo na čelo ljestvice strijelaca gdje mu društvo s jednakim brojem pogodaka pravi Papiss Cisse, nekadašnja zvijezda Newcastlea koja će ostati upamćena u nogometnom svijetu po nezaboravnom pogotku kojeg je zabio Chelseau 2013.godine.

Jahović je svoju karijeru započeo u Makedoniji Gjorče Petrov, da bi 2007. prešao u Velež iz Mostara. Nakon Veleža igrao je još za Željezničar i Sarajevo prije nego li je 2011. otišao u švicarski Wil 1900.

I u Švicarskoj se zadržao dvije godine nakon čega odlazi u ukrajinsku Vorsklu gdje je u 18 nastupa zabio šest pogodaka, a na kraju sezone su mu u klubu dali slobodne ruke u potrazi novog kluba.

Jahović se odlučio za Rijeku, klub koji je te 2014. godine bio na početku svoje transformacije iz pristojnog prvoligaša iz gornjeg dijela ljestvice u nekoga tko će ubrzo postati jedan od glavnih kandidata za osvajanje prvenstva. Trener plavo bijelih tih je godina bio Matjaž Kek, vrhunski stručnjak i jedan od najboljih trenera u povijesti HNL-a. Kek, iako je dobio klasnog igrača, nije dobio nekoga tko se karakterom uklapa u njegovu svlačionicu pa se tako Slovenac nije pretjerano bunio kada je nakon svega tri mjeseca u Rijeci za Jahovića stigla ponuda teška 400 tisuća eura koja je u konačnici poslala Makendonca u Rusiju.

Njegov nogometni put nastavio se u Krylya Sovjetov Samari, klubu koji je oduvijek volio taj tip napadača (danas njihove boje brani Dejan Radonjić) a za Ruse je u 45 nastupa u svim natjecanjima zabio 16 pogodaka.

Nakon dvije godine ruske Premier lige Jahović seli put turskog drugoligaša Goztepea, a tada i započinje njegov nogometni preporod. Odmah u prvoj sezonu Jahović zabija 21 pogodak, a njegova momčad putem playoffa osigurava odlazak u elitni razred tamošnjeg nogometa.

U prvoj ligi nastavlja puniti suparničke mreže, a posebno je impresivan bio u prvom dijelu sezone kada je u 18 nastupa zabio 14 pogodaka. Na zimu ga 1,5 milijuna eura otkupio Konyaspor, a zanimljivo je da u nekim utakmicama radi njegove efikasnosti priliku s klupe čekao veliki Samuel Etoo koji mu je tih godina bio suigrač.

Svojem 12. klubu u karijeri, Yeni Malatyasporu, priključio se ovog ljeta, a taj se potez pokazao izvrsnim za Sergena Yalcina koji je u igračkoj karijeri skupio preko 250 nastupa za Bešiktaš, a budući da je igrao na mjestu ofenzivnog veznjaka, dobro je znao kakav mu profil napadača treba kako bi njegova momčad zasjala punim sjajem.

Ove sezone Jahović je prva napadačka opcija Malatyasporea, a koliko ga „oće gol“ vidjelo se i u 7. kolu turskog prvenstva kada je u domaćoj pobjedi nad Denizlisporom (5:1) ovaj 32-godišnjak ugradio čak četiri pogotka.

 

 

Njegova momčad igra u sustavu 4-2-3-1, a Jahović igra na mjestu isturenog napadača. Ono što je zanimljivo su njegovi suigrači i igrači koji su mu najviše pogodaka „namjestili“ ove sezone, a to su Gokhan Tore, nekada najveća nada turskog nogometa koji je svojevremeno igrao za Chelsea i HSV te Thievy Bifouma, krilni napadač kongoanskog podrijetla koji se ovog ljeta spominjao kao potencijalno pojačanje Dinama.

Za kraj ističemo kako je Jahović na dobrom putu da jednog dana dođe do top 10 stranih strijelaca u povijesti turske Super lige, a ukoliko nastavi u ovom ritmu puniti suparničke mreže mogao bi se priključiti igračima kao što su Alex, Elvir Bolić, Elvir Baljić i Edin Višća.

Ugovor sa Malatyasporom ima sve do ljeta 2021. godine, njegova tržišna vrijednost u ovom trenutku iznosi 1,4 milijuna eura, a dres reprezentacije Sjeverne Makedonije oblačio je u 14 navrata, a pritom je zabio tri pogotka.

(foto: Pixsell)

 


Tagovi

Adis JahovićRijekaMatjaž KekMalatyasporTurskaSuper Lig

Ostale Vijesti