Katalonska tragedija: Evo koje je sve igračine Barca godinama puštala iz La Masije

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 02.09.20. | 07:51

Klasični ''generalizam poslije bitke'' ili pametovanje oko razloga zašto je Barcelona dotakla najnižu točku praktički od sredine 2000-ih.

Potpuni krah Barcelone, koji je svoj krešendo vidio sramotnim ispadanjem iz Lige prvaka porazom 2:8 protiv Bayerna, jedna je od nogometnih priča 2020.

No čini se da to nije kraj. Sva je prilika da će ovakav ishod biti konačan povod kraja ere Lea Messija u Barceloni.

Taj i takav ishod također ima svoje dugoročne uzroke. Jedan od problema jest taj što se Barcelona pretvorila u amorfan klub, udaljivši se od svog ‘’DNA’’. A njena glavna sastavnica je – čuvena La Masia.

Barca koja troši gotovo 400 milijuna eura na tri promašena pojačanja jest Barca koju njeni vlastiti navijači ne mogu prepoznati. U krajnjoj liniji, i Messi je stvoren u tom inkubatoru, bez obzira što je doveden s druge strane oceana i druge hemisfere.

Madridska Marca, kojoj nije strano naslađivati se s nevoljama Blaugrane, popisala je igrače koji su svoje prve (iole ozbiljne) nogometne korake napravili u La Masiji, a koje klub nije prepoznao, pustivši da se njihovim nogometnim talentom oslade drugi klubovi.

Naglasak je stavljen na igrače koji su pozvani od strane Luisa Enriquea i Luisa de la Fuentea za nadolazeće akcije španjolske A-reprezentacije kao i one U-21.

Naravno, nama je prvi na listi Dani Olmo. Znamo kako i kada je stigao u Maksimir, a danas je on jedan od glavnih igrača polufinalista Lige prvaka i standardan član kruga španjolskih reprezentativaca. O tome kojim je tempom napredovao, dovoljno govori činjenica da je za A vrstu debitirao još kao član Dinama.

 

 

Eric Garcia, stoper koji je sve učestaliji u rotaciji Pepa Guardiole (zaigrao u 15 urtakmica) zadnje je nogometne korake napravio u kadetskoj dobi (U-16), prije nego se pridružio Manchester Cityju. Danas još 19-godišnjak, također je pozvan od strane Luisa Enriquea u najbolju vrstu uoči izazova Lige nacija.

Inaki Pena, po mnogima veliki talent na vratima, još uvijek je u Barceloni, ali je još uvijek zabetoniran u B momčadi. Iako ima već 21 godinu.

Uz njega, Josep Martinez je napustio klub za vrijeme juniorskog uzrasta (U-19) kako bi se pridružio Las Palmasu, klubu s Kanarskog otočja, gdje je ove sezone upisao 23 nastupa. Prije nešto više od mjesec dana, dobre izvedbe su ga odvele u svlačionicu k Olmu s obzirom da ga je Leipzig prepoznao i kupio za dva i pol milijuna eura.

Marc Cucurella nedavno je, nakon jednogodišnje posudbe, potpisao za klub koji je među najljepšim pričama Primere zadnje dvije sezone, Getafe. Radi se o klasičnom lijevom veznom koji je također prošao kadetske i junirske uzraste Barce, a prije prve posudbe u Eibar odigrao je svega osam minuta.

Tako dolazimo do Thiaga Alcantare. Odlični veznjak brazilskog porijekla sad je već sedam godina u Bayernu i uoči transfera u Liverpool. Činjenica da s njim žongliraju trenutno možda dva najbolja kluba na planeti svjedoči o tome da se i ovog igrača Barca prelako riješila s obzirom da je, nakon nogometnog stasanja u La Masiji, otišao samo nakon dvije sezone u prvoj momčadi tako što ga je Pep Guardiola povukao za sobom. Otišao je za 22 milijuna eura, najviše iz razloga jer nije mogao dobiti nikakvu garanciju minuta kraj Xavija, Inieste, Busquetsa i Fabregasa.

 

 

Jedan od najintrigantnijih napadača zadnje vrijeme u cijeloj Europi, Adama Traore, također je dijete Barcinog nogometnog inkubatora. No i u njegovom slučaju nedostajalo je povjerenja u nogometne dosege igrača od strane kluba.

Munjeviti napadač najprije je u dva navrata dobio priliku u crveno-plavom dresu: u studenom 2103. u ligaškom susretu protiv Granada kad je bio klinac od 17 godina; te iste sezone u Ligi prvaka protiv Ajaxa. U ta dva izlaska na teren skupio je ukupno 17 minuta.

Naredne sezone odigrao je ukupno 79 minuta u dva meča Kupa kralja. Nedugo potom je krenuo njegov po Otoku preko Aston Ville, Middlesborugha ta u konačnici Wolverhamptona, u kojem većina fanova zna do koje razine je digao svoju igru.

Carles Alena je centralni veznjak koji je u svojoj generaciji označen možda kao najperpsektivniji igrač u La Masiji, a u zadnje četiri sezone zaigrao je u 39 utakmica. Najzapaženijom sezonom može se označiti 2017./2018. kad je odigrao 27 utakmica, od kojih je 10 započeo i zabio dva gola.

U siječnju ove godine otišao je na posudbu u Betis na šestomjesečnu posudbu s obzirom na manjak prilika u matičnom klubu. Još je 22-godišnjak, no njegova budućnost na Nou Campu u ovom se trenutku čini poprilično neizvjesnom.

 

 

(foto: Action Images)


Tagovi

Josep MartinezInaki PenaCarles AlenaMarc CucurellaEric GarciaAdama TraoreThiago AlcantaraDani OlmoBarcelonaLa Masia

Ostale Vijesti