Matija Habljak/PIXSELL
Matija Habljak/PIXSELL

Karoglan s Hajdukom povijest piše, a protiv Jakirovića ima i motiv više

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 15.12.23. | 08:01

Na klupi Istre 1961 doživio je je težak poraz od kolege, ali s Bijelima radi sjajan posao

Koliko simbolike ima u Derbiju između Dinama i Hajduka koji je na rasporedu u nedjelju u 17.15 u Maksimiru… Obojica trenera sezonu su počeli na klupama drugih klubova.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Mislav Karoglan, trener Hajduka, vodio je prva tri kola Istru, a smjene ga je stajao poraz od Rijeke koja je slavila 6-0 sa Sergejom Jakirovićem. Da nije bilo takvog raspleta, možda se Karoglan nikada ne bi vratio u Hajduk koji je doveo do titule jesenskog prvaka, dok je Jakirovićev odlazak u Dinamo bio drugačija priča jer su ga Modri jednostavno preoteli s Rujevice.

Sad se sastaju kao treneri Dinama i Hajduka, a strategu Bijelih, taj će poraz biti sigurno dodatni motiv za novi sraz u Maksimiru. Nije lako kad te netko 'nabije' 6-0 i dobiješ 'pedalu', no ne treba se nužno gledati ovaj dvoboj kroz rivalstvo trenera u želji za pobjedom.

Karoglan je povratak na klupu Hajduku već obilježio, jesenskim naslovom nakon 19 godina ispisao povijest. Međutim, nije ga za to puno briga jer ponavlja stalno da nije bitno na kojem si mjestu oko Božića, nego gdje ćeš biti prije dana kada se štuje sv. Ante, čime aludira da ga zanima plasman na kraju prvenstva.

Pretpostavimo da Hajduk osvoji titulu nakon dugih 19 godina, za to će 'zaslužan' biti i Jakirović jer je Karoglana 'otjerao' s klupe Istre. Da je taj susret završio nekim drugim ishodom, sadašnji strateg Bijelih možda bi bio još u Istri 1961, pa možemo zaključiti da život često ispisuje neobične priče.

A što se Derbija tiče, poznato je da je Hajduk oslabljen, nema Mihaela Žapera zbog ozljede, kartone ima Anthony Kalik, Dario Melnjak izvan stroja je do kraja sezone, duži rok neće biti ni Francisca Ferra, dok se friško ozlijedio i Ivan Dolček pa je pod upitnikom za put u Zagreb, baš kao i kapetan Lovre Kalinić koji doduše ne brani nego je pričuva, ali je i kao takav bitan za atmosferu u svlačionici.

Atmosferu koja se popravila otkako njome više ne upravlja Ivan Leko. No Leki treba dati kredit za trenutni Hajdukov položaj, pa neka je kasnije upao u krizu izgubio neke utakmice, a neki kažu i svlačionicu što god to značilo, ali ne može se i nitko ne želi poreći da je dvaput dobio Dinamo u prvenstvu ove sezone što je velikih šest bodova u omjeru s najvećim rivalom.

Znamo za Karoglanov niz u dva mandata koji se protegnuo na 17 utakmica bez poraza u prvenstvu, a ima priliku dosegnuti još jedan rekord, jer nikada Hajduk otkako je Lige 10 nije tri puta dobivao Dinamo u istom prvenstvu.

Pobjeda bi digla Bijele na plus deset bodova, uz napomenu da Dinamo ima dvije zaostale utakmice. Remi ne bi bio loš, a poraz bi zakomplicirao poredak na vrhu i Modri bi preskočili Bijele s dvije pobjede u susretima koje trebaju nadoknaditi na proljeće te hipotetski bili ispred Hajduka. Osim toga, kada je prvi put samostalno vodio Hajduk, Karoglan je remizirao na Poljudu, tako da mu motiva, kao ni njegovoj momčadi ne manjka.

Znači ulog je veliki, premda mnogi govore da derbiji ne odlučuju prvenstva, itekako znače jer se tu stvara direktna prednost.

Govore nam sugovornici da je Hajduk u psihološkoj prednosti, no vidjet ćemo kako će izgledati ljestvica kada sudac Patrik Kolarić označi završetak Derbija.



Tagovi

DerbiMislav KaroglanHajdukGNK DinamoSergej JakirovićHrvatska nogometna ligaIvan Leko

Ostale Vijesti