Vjeran Zganec Rogulja / Pixsell
Vjeran Zganec Rogulja / Pixsell

Karoglan nastavio sjajan niz, Livaja iz jedanaesterca donio zasluženo slavlje Hajduku

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 27.10.23. | 19:57

Ključna je bila 44. minuta i kazneni udarac kojeg je splitski napadač sigurno realizirao

Hrvatska nogometna liga stigla je do 13. kola, a otvorio ga je dvoboj Slaven Belupa i Hajduka. Splićani su upisali pobjedu od 1-0 pogotkom Marka Livaje s 11 metara u 44. minuti. Kada sagledamo cijelu utakmicu, bila je to zaslužena pobjeda Bijelih, no Farmaceuti su se pokazali kao čvrsta momčad i tradicionalno težak rival Hajduku. Ovom pobjedom, svoj drugi mandat na klupi Hajduka pobjedom je započeo Mislav Karoglan, čime je nastavio niz nepobjedivosti iz prvog mandata. Nakon 11 utakmica na klupi Hajduka, Karoglan još uvijek nije poražen napustio travnjak.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Bijeli su u Koprivnicu stigli nakon teškog domaćeg poraza od Osijeka. Osim rezultata koji je bio nepovoljan, igra je bila jednako slaba, Splićani nisu nijednom šutirali u okvir gola, a ceh je platio trener Ivan Leko. Na njegovo mjesto vraćen je Mislav Karoglan, kojeg je prije 10 mjeseci zamijenio upravo Leko. U povratničkom dvoboju, Karoglan se nije odlučio na drastične promjene u početnoj postavi. Darija Melnjaka gurnuo je na krilo, dok je na poziciju beka ubacio Ismaela Dialla.

Trener domaćih Roy Ferenčina odlučio se za standardnu početnu postavu, bez ijednog iznenađenja, a uz poseban naglasak na Arbera Hoxhu koji plijeni pozornost svojim igrama, kao i Mioča te Štrkalja koji se nalaze u odličnoj formi.

Već u prvom napadu na utakmici, stoper domaćih Tomislav Božić zaradio je žuti karton. S leđa je povukao Darija Melnjaka na rubu 16-erca i zasluženo se nakon nekoliko desetaka sekundi našao u bilježnici suca Matea Ercega. Iz slobodnog udarca zaprijetio je Filip Krovinović, ali domaći vratar Ivan Sušak to je boksao.

Još bolju šansu gosti su imali već u 5. minuti. Krovinović je izveo korner, Melnjak je prebacio na drugu vratnicu, a Filip Uremović s tri metra promašio je prazan gol. Nije dobro poklopio poluvisoku loptu, koju je na udarac glavom čekao i Marko Livaja. Vrlo brzo udarac iz daljine oprobali su Emir Sahiti i Krovinović, no obojica su bili neprecizni.

Domaćin je uzvratio u 10. minuti. Za udarac se izborio i snažno odapeo s 18 metara Adrian Liber, ali Ivan Lučić je dobro obranio.

Nakon furioznog starta utakmice i pregršt uzbuđenja, nastalo je zatišje te se u idućih 20-ak minuta uglavnom igralo na sredini terena. Bilježimo tek pokušaje Krovinovića i Rokaša Pukštasa iz daljine, ali Sušak nije imao ozbiljnijeg posla. Nedugo zatim, opasno je zaprijetio Livaja nakon kombinacije Pukštasa i Sahitija, ali ni on nije natjerao domaćeg vratara na intervenciju.

Hajduk je do zasluženog vodstva stigao u 44. minuti. Livaja je iz blizine uputio udarac, a Boras je rukom blokirao loptu koja je išla prema golu. Nenamjerno, ali sasvim dovoljno da Mateo Erceg pokaže na bijelu točku. Iako je Sušak pogodio stranu, udarac Marka Livaje bio je vrlo precizan i jak te je doveo goste u prednost.

Bilo je to i posljednje uzbuđenje u prvom poluvremenu. Hajduk je na odmor otišao uz vodstvo koje je bilo itekako zasluženo. Momčad Mislava Karoglana pokazala je napadačku igru kakvu već nekoliko utakmica nismo vidjeli od Bijelih, a statistika prvog dijela pokazala je osam udaraca Splićana, od čega četiri u okvir gola. Slaven je jedinu pravu prijetnju imao preko Libera, ali nedovoljno da bi matirali Lučića.

U nastavak utakmice krenulo se bez izmjena, a na prvu priliku čekali smo svega četiri minute. Hoxha je lijepo probio po lijevoj strani i u sredini pronašao Tomislava Štrkalja, ali njegov snažan udarac s pet metara izvanredno brani Lučić. Nekoliko minuta kasnije, Krovinović je zbog prekršaja zaradio žuti karton, to mu je treći u ovoj sezoni te će zbog toga biti suspendiran za sljedeću utakmicu. Srećom po Hajduk, slijedii im domaći dvoboj protiv posljednje momčadi lige - Rudeša. Uskroo ga je Karoglan izvadio iz igre, kao da ga je želio sačuvati eventualnog drugog žutog kartona jer se vidjelo od prve minute da je Krovinović vrlo motiviran te je išao punom snagom u svaki duel.

Veliku priliku za izjednačenje, Farmaceuti su imali u 77. minuti. Božić je dočekao ubačaj na sedam metara, imao je prilično čist udarac, ali je poslao loptu visoko iznad gola.

Zanimljivu situaciju vidjeli smo u 80. minuti. Na jednu loptu uz aut liniju, a koju je branič Slaven Belupa sigurno kontrolirao, startao je Marko Livaja i zaradio javnu opomenu. Kao i Krovinoviću, tako je i Livaju ovo treći žuti karton te će "čišćenje" odraditi protiv Rudeša i biti spreman za povratak u zaostalom dvoboju protiv Osijeka, koji potom slijedi za Splićane.

Sjajnu intervenciju domaćeg vratara zabilježili smo u petoj minuti sudačke nadoknade. Bila je to polukontra Hajduka, Livaja je lijepo spustio loptu Aleksandru Trajkovskom koji se sjurio prema domaćem golu, solidno pucao u suprotni ugao, ali Sušak je izvrsnom paradom spriječio drugi pogodak u svojoj mreži.

Bila je to posljednja prilika na utakmici, a Hajduk je pobjedom prekinuo negativan niz od dva poraza. Mislav Karoglan tako je i u 11. utakmici na na klupi Hajduka ostao neporažen i na sjajan je način krenuo u svoj drugi mandat na klupi Bijelih. (ri)

Slaven Belupo - Hajduk 0-1

Koprivnica. Stadion: Ivan Kušek Apaš

Strijelci: 0-1 Livaja (44., 11m)

Glavni sudac: Mateo Erceg (Benkovac). pomoćnici: Dario Kolarević (Zagreb), Ivan Starčević (Bjelovar) i Toni Dadić (Zagreb), VAR: Ante Čuljak (Zagreb) i Anto Marić (Zagreb).

Žuti kartoni: Božić, Hoxha, Lepinjica (Slaven Belupo), Krovinović, Livaja (Hajduk)

Slaven Belupo (4-2-3-1): Sušak - Bosec, Boras, Božić, Štefulj - Lepinjica, Agbekpornu - Liber (81. Šakota), Mioč (90+2. Cascini), Hoxha - Štrkalj (81. Kamberi)

Hajduk (4-2-3-1): Lučić - Sigur, Uremović, Šarlija, Diallo - Pukštas, Žaper - Sahiti (72. Dolček, 84. Elez), Krovinović (64. Moufi), Melnjak (72. Trajkovski) - Livaja



Tagovi

Hrvatska nogometna ligaHNLNK Hajduk SplitHajdukSlaven Belupo

Ostale Vijesti