Action Images via Reuters/Carl Recine
Action Images via Reuters/Carl Recine

Kao u brojalici: Jednom Engleska, drugi put Hrvatska, znate li čiji je sad red?

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 12.06.21. | 13:14

Odigrali su pet eliminacijskih utakmica, a uvijek je bio drugi pobjednik

Odgođeni Euro jučer su otvorili Turci i Talijani na rimskom Olimpicu. Italija je pokazala apsolutnom dominacijom tko je gazda skupine A pobjedom od 3:0 ostavivši Turke bez ikakvih šansi.

U Hrvatskoj svi željno iščekuju prvi nastup Vatrenih na Euru, a otvorit će ga na Wemblyju protiv Engleza u nedjelju od 15 sati. Ove dvije reprezentacije dosad su se susrele devet puta, od čega je pet utakmica bilo eliminacijskih. Listu je na svom Twitter profilu objavio profesor Tomislav Globan.


Prvi susret Hrvatska je s Engleskom odigrala u prijateljskom susretu još 2003. godine kada su Englezi slavili s 3:1.

Sljedeći okršaj bio je i eliminacijski. Na Euru 2004. godine drugu utakmicu na prvenstvu Vatreni su igrali protiv Engleske nakon remija sa Švicarcima. Hrvatskoj je trebala pobjeda u toj ili idućoj utakmici s Francuzima da bi osigurali nekakve šanse za daljnji plasman. Vaditi se protiv Engleza i Francuza nije bilo baš najsretnije rješenje. Englezi su u ovoj utakmici slavili s 4:2, iako je Hrvatska povela u petoj minuti golom Nike Kovača. Scholes, Rooney(2x) i Lampard ubili su snove Hrvata, a Tudor je zabio drugi gol Hrvatske na toj utakmici.

Četiri godine Hrvatska je čekala na osvetu pa je u onoj mitskoj utakmici na Wemblyju 2007. ostavila Engleze bez Eura 2008. godine, a svi se sjećaju i prve na Maksimiru, slavlja od 2:0 i krtice. Već u 14. minuti na semaforu u Londonu je stajalo 0:2 golovima Kranjčara i Olića. Uspjeli su Englezi izjednačiti preko Lamparda i Croucha do 65. minute, a onda je Mladen Petrić šokirao Wembly golom za 3:2.


Englezi taj poraz nisu oprostili Hrvatima, a osvetili su ga samo godinu kasnije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2010. na koje se Vatreni nisu plasirali. U prvoj utakmici slavili su 4:1, dok je u drugoj bilo 5:1.

Devet godina Vatreni su čekali priliku da uzvrate Englezima i dobili su je u najboljem mogućem trenutku, u polufinalu Svjetskog prvenstva 2018. godine. Vatreni su u Moskvi postali viceprvaci, a na tom putu eliminirali su Engleze nakon produžetka. Poveli su Englezi u toj utakmici golom Trippiera u petoj minut, a u produžetke nas je odveo Perišić golom u 68., da bi erupcija oduševljenja nastupila golom Mandžukića u produžecima.

Posljednji eliminacijski susret odigran je odmah nakon Svjetskog prvenstva u Ligi nacija. Bila je to prva godina novog Uefinog natjecanja u kojem se Hrvatska nije pokazala baš u najboljem svjetlu. Nakon srebra u Moskvi nekolicina stožernih igrača je odlučili otići u reprezentativnu mirovinu pa su u momčad ulazili mlađi igrači. Zapala je Vatrene skupina sa Španjolcima i Englezima, a u prvom susretu s Engleskom s su odigrali remi na Maksimiru. Drugi susret bio je u Londonu i odlučivao je o prvom mjestu u skupini. Hrvatska je povela golom Kramarića, a Englezi su u posljednjoj trećini utakmice okrenuli rezultat na 2:1 i slavili za prvo mjesto.

Kada pogledamo ovaj niz utakmica postavlja se pitanje – je li sada red na Vatrene?


Tagovi

HrvatskaEngleska nogometna reprezentacijaEngleski nogometni savez

Ostale Vijesti