REUTERS/Ints Kalnins
REUTERS/Ints Kalnins

Kao derbi Austro-Ugarske: Na Rujevici sude Mađari, ali finale Kupa ipak Hrvati?

Vrijeme Čitanja: 2min | uto. 30.04.24. | 11:55

Određeni su suci za 33. kolo HNL-a, a prvo se saznalo tko će suditi Rijeci i Dinamu

Napokon je postalo službeno ono što se već moglo čuti u svezi stranih sudaca derbija 33. kola hrvatskog nogometnog prvenstva koji se igra na Rujevici u nedjelju 5. svibnja u 19.30 sati: nakon Nijemaca, Talijana i Rumunja stižu nam i suci iz susjedstva, iz bivše zajedničke države – Austro-Ugarske. Ili samo Ugarske, ako ćemo se pozvati na višestoljetnu zajednilčku krunu Hrvata i Mađara.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Glavni sudac nadmetanja koje bi moglo presuditi borbu za naslov bit će Tamas Bognar. Riječ je o iskusnom sucu koji znak FIFA-e ima od 2009. godine. Rođen je 18. studenoga 1978. godine. U ovoj sezoni sudio je Konferencijsku ligu te kvalifikacije Europske lige. Ima iskustva u inozemstvu. Upravo u ovoj sezoni odradio je tri utakmice u prvenstvu Saudijske Arabije te jednu u Kings Cupu.

Pomoćnici će mu biti Balazs Buzas Peter Kobor. Četvrti sudac bit će Bence Csonka, a u VAR sobi će sjediti dva Istvana, Vad i Albert.

Što se susreta s hrvatskim nogometašima tiče, Bognar je 25. veljače sudio utakmicu Saudijske pro-lige Al Shabab i Al Nassr 2-3, na trenu su bili Ivan Rakitić, Marcelo Brozović i dakako Cristiano Ronaldo, a za mađarskog suca ovo neće biti prvi kontakt s hrvatskim klupskim nogometom jer je u karijeri već sudio Hajduku i Lokomotivi. Bijelima je sudio 2013. godine u kvalifikacijama za Euroskua ligu, kada su u Gruziji poraženi od Dile Gori 0-1, a Lokosima je pravdu dijelio 2016. godine, također u kvalifikacijama za Europsku ligu, u remiju 2-2 protiv belgijskog Genka.

Na potonjoj utakmici je dosudio po jedan kazneni udarac za obje momčadi, a zanimljivo je da je nekoliko aktualnih igrača Rijeke i Dinama bilo na terenu u dresu Lokomotive tada: današnji napadač Rijeke Mirko Marić te pričuvni vratar Dinama Danijel Zagorac i veznjak Dinama Tibor Halilović.

Prijateljski nogometni savez Mađarske tako je, eto, izašao u susret HNS-u, jer pojavio se problem pronalaženja kvalitetnih sudaca za završnicu sezone u Hrvatskoj. Najbolji suci sude završnice svojih prvenstava te eurokupova, a UEFA nije sklona da u Hrvatsku dođu suci koji će suditi na Euru i mogli bi potencijalno biti delegirani za utakmice Vatrenih, poput Poljaka Szymona Marciniaka. Primjerice, Nijemac Daniel Siebert već je bio.

No, kako doznaje Germanijak, zbog navedenog je vrlo vjerojatno da će finale Hrvatskoh nogometnog kupa ipak suditi domaći suci, iako je Dinamo nedavno dao do znanja da će inzistirati na stranima, a isto je još prije izrečeno iz riječkog kuta. No, iz najviših izvora HNS-a saznali smo da će se smiriti strasti i dati povjerenje Hrvatima… (G)



Tagovi

SuciVAR suciHNK RijekaGNK DinamoRujevicaHrvatska nogometna ligaHNLTamas Bognar

Ostale Vijesti