Kao sličice u albumu: Vlasnik Cityja kupio novi europski klub, kreće u pohod na Jupiler ligu

Vrijeme Čitanja: 2min | sri. 13.05.20. | 09:23

Pare nisu problem jer para ne... Ima!

Naime, zamjenik premijera Ujedinjenih Arapskih Emirata, ministar predsjedničkih poslova i član kraljevske obitelji u Abu Dhabiju u ponedjeljak je kupio belgijskog nogometnog drugoligaša Lommel, svoj već deveti nogometni klub.

Prije 11 godina kupio je Manchester City od tajlandskog tajkuna Thaksina Shinawatre za 220 milijuna eura, uloživši od tada u 'Građane' oko 900 milijuna eura. Prije sedam godina osnovao je New York City, a potom kupio australski Melbourne City, španjolsku Gironu, japanski klub Yokohama F. Marinos, urugvajski Montevideo City Torque, kineski Sichuan Jiuniu, te indijski Mumbai City.

Šeik Mansour je bez ikakve sumnje najbogatiji čovjek u svijetu nogometa, njegovo bogatstvo se procjenjuje na više od 30 milijardi dolara. Međutim, nije najbogatiji i u svijetu sporta.

Najbogatiji vlasnik nekog sportskog kluba je Amerikanac Steve Ballmer, vlasnik Los Angeles Clippers koji je "težak" čak 52.7 milijardi dolara, a slavu i bogatstvo stekao je kao izvršni direktor Microsofta. Clipperse je kupio 2014. za dvije milijarde dolara, a nedavno je za 400 milijuna dolara kupio staru dvoranu gradskih rivala Lakersa Forum kako bi u susjedstvu mogao izgraditi novi dom za svoj klub, a o tome ste već imali prilike čitati na Germanijaku.

Na drugom mjestu je Indijac Mukesh Dhirubhai Ambani (63) čija se osobna vrijednost procjenjuje na 44,5 milijardi dolara, a on je ujedno i najbogatiji Azijat te 17. najbogatija osoba na svijetu od ožujka ove godine. Osnivač je i nogometne Indian Super League, a jednako tako vlasnik je I Mumbai Indiansa, poznatog kriket kluba.

Slijedi Nijemac Hasso Plattner, suosnivač softverske tvrtke SAP SE, te vlasnik NHL momčadi San Jose Sharks. Prema Forbesu Plattner vrijedi 14 milijardi dolara.

U TOP 10 su i Amerikanci David Tepper i Philip Anschutz, a na kraju liste nalazi se i megapopularni Rus Roman Abramovič (53),

Tepperovo bogatstvo se procjenjuje na 12 milijardi dolara, a vlasnik je NFL momčadi Carolina Panthers i MLS momčadi Charlotte MLS koja će se početi natjecati iduće godine.

Oko 12 milijardi dolara 'teži' i vlasnik Chelsea Roman Abramovič, dok se vrijednost vlasnika Los Angeles Kingsa (NHL) i Los Angeles Galaxyja (MLS) Philipa Anschutza procjenjuje na 11,3 milijarde dolara.

(foto: Reuters)

 


Tagovi

LommelManchester CityŠeik MansourMansour bin Zayed

Ostale Vijesti