Reuters
Reuters

Kanada na Mundijalu '86.: Bili su nesuđeni domaćini, stigli s četiri igrača bez kluba, ali i s dva Hrvata. Nisu zabili pogodak, ali se nisu ni osramotili

Vrijeme Čitanja: 6min | pet. 25.11.22. | 08:59

U četiri utakmice na Svjetskim prvenstvima Kanada još uvijek nije zabila pogodak na najvećoj smotri. Uz nadu da će se ta serija produžiti na najmanje pet utakmica, donosimo vam kratku priču o jedinom prethodnom nastupu Maple Lefsa na Svjetskim prvenstvima...

Svjetsko prvenstvo 1986. inicijalno je bilo dodijeljeno Kolumbiji koja je odustala od organizacije zbog previsokih troškova iste te je prvenstvo naknadno dodijeljeno Meksiku koji je prvo Svjetsko prvenstvo organizirao 16 godina ranije. Kandidat za organizaciju prvenstva, nakon se Kolumbija povukla, bili su još SAD i Kanada, dvije države koje će s Meksikom organizirati Svjetsko prvenstvo 2026. Izvršni odbor FIFA-e (Exco), koji je odlučivao o domaćinstvu, nije niti posjetio američke i kanadske stadione te je u startu odbacio mogućnost organiziranja prvenstva na teritoriju angloameričkih zemalja. Kanadski predstavnici bili su gnjevni na FIFA-u zbog te odluke tvrdeći da je njihova prezentacija bila kvalitetnija i sveobuhvatnija od meksičke, no, čini se da su 'poslovne veze' između meksičke Televisije i predsjednika FIFA-e Joaoa Havelangea učinile svoje te je Meksiku dodijeljeno domaćinstvo.

"Zbog nogometne politike osjećam nostalgiju prema politici Bliskog Istoka", ironično je komentirao tu odluku Henry Kissinger, jedan od najutjecajnijih politologa novijeg doba, državni tajnik SAD-a u doba Richarda Nixona i Geralda Forda te voditelj američke kandidature za dobivanje Svjetskog prvenstva. Predstavnik kanadske kandidature Georges Schwartz je Meksički dokument za kandidaturu, dugačak tek 10 strana (kanadski je imao 90 strana), nazvao 'smijurijom' (New York Times, 21. svibnja 1983.).

Cijela priča brzo je zaboravljena, a Meksiko je organizirao jedan od najpoznatijih Mundiala u povijesti, a kojeg je obilježio neuništivi Diego Armando Maradona, njegova 'Božja ruka' protiv Engleske u četvrtfinalu, ali još više njegov kultni pogodak Gordom Albionu, kao i jedno od najboljih finala u povijesti Svjetskih prvenstava, u kojem je (Zapadna) Njemačka nadoknadila 0:2 zaostatak za Argentinom, da bi Jorge Burruchaga donio Gaučosima drugi i za sada posljednji naslov prvaka u povijesti.

Svjetsko prvenstvo 1986. bilo je specifično i jer je bilo jedino prethodno prvenstvo na kojem je sudjelovao idući protivnik Hrvatske, reprezentacija Kanade.

Tada je Sjeverna Amerika davala samo dva predstavnika na svjetsku smotru (ukupno 24 reprezentacije na turniru). S obzirom na to da je jedno od dva mjesta bilo rezervirano za domaćine Meksikance, devet sjevernoameričkih reprezentacija borilo se u kvalifikacijama za to preostalo jedno mjesto.

U kadru Kanade tada su igrala dva Hrvata. Igor Vrablic, inače Hrvat rodom iz Bratislave, bio jedan od nositelja igre Kanade, u doba meksičkog Mundiala igrao je za belgijski Serainh, a nakon turnira postao je članom Olympiakosa. Branimir Šegota rođeni je Riječanin, svojevremeno je trebao prijeći u zagrebački Dinamo, navodno je sve bilo dogovoreno, ali Dinamo nije mogao isplatiti odštetu njegovom bivšem klubu San Diegu koji je nastupao u potpuno drugom sportu, u SAD-u popularnom - dvoranskom nogometu (Indoor Soccer League).

Kanada je na krilima Dalea Mittchela (četiri gola) i Vrablica (dva gola) osvojila skupinu prve runde kvalifikacija sa sedam bodova (tri pobjede i remi), dva više od Gvatemale koju je Kanada pobijedila na domaćem terenu s 2:1. Iz skupine 1 u drugu fazu kvalifikacija prošao je Honduras, a u skupini 3 Kostarika je iznenadila SAD i izbacila prvog favorita CONCACAF-ovih kvalifikacija.

U završnoj rundi Kanada je krenula s remijem protiv Kostarike (1:1), zatim je s 1:0 svladala Honduras u gostima, a onda je odigrala 'nulu' kod Kostarike. S obzirom na to da je u pretposljednjem kolu Honduras svladao Kostariku 3:1, u posljednjem je Kanada u St. John'su u Newfounlandu dočekala Honduras u izravnom dvoboju za Meksiko 1986. Pakos je doveo Maple Leafse u vodstvo, Betencourt je izjednačio u 49. da bi ranije-spomenuti Vrablic poentirao u 61. za pobjedu i prvi plasman Kanade na Svjetsko prvenstvo.

S te utakmice datira i jedna zanimljiva anegdota. Većina navijača Hondurasa koja je stigla u Kanadu promašila je grad u kojem s utakmica igrala. Umjesto u St. John'su u Newfunlandu završili su u St. Johnu u New Brunswicku, kanadskoj pokrajini koja se nalazi jugozapadno od Newfounlanda, te su propustili uživo pružiti podršku svojoj momčadi.

Kanađane je u Meksiko poveo engleski strateg Tony Waiters, u kadru su, osim Vrablica (belgijski Seraing), igrala još četiri 'europska' igrača. Randy Sweeney bio je član PSV-a, Collin Miller Rangersa iz Glasgowa, Ian Bridge La Chaux-de Fondsa iz Švicarske te Terry Moore Glentorana iz Sjeverne Irske. Većina igrača igrala je za američke nogometne, ali i malonogometne klubove (njih devet, uključujući i 'našeg' Šegotu), trojica su bili članovi kanadskih nogometnih klubova, a četvorica su na prvenstvo stigli - bez kluba.

Kanada je na Mundialu bila svrstana u jaku skupinu C u kojoj su još bili europski prvaci Francuzi, uvijek jaki Sovjetski savez te reprezentacija Mađarske koja je europske kvalifikacije za Mundial završila ispred reprezentacije Nizozemske koju je predvodio mladi Marco Van Basten. Kanada se za prvenstvo pripremala u američkoj saveznoj državi Coloradu simulirajući paklene uvjete koji će ih čekati u Meksiku.

Kanađani su u debiju odmah imali vatreno krštenje, prvaka Europe, reprezentaciju Francuske s Michelom Platinijem, Jean-Pierre Papinom, Jeanom Tiganom i drugim europskim zvijezdama... Kanađani su na otvaranju utakmice šokirali Francuze, krenuli su furiozno na gol Joela Batsa, Francuzi su čak izbijali loptu s crte... No, Tricolori su se brzo konsolidirali i počeli stvarati šanse. U prvom dijelu golova nije bilo, a Paul Dolan, kanadski golman koji je mijenjao nominalnu 'jedinicu' Tina Lettierija, i u nastavku je neprikosnoveno čuvao svoja vrata i izluđivao Francuze. No, Kanađanima je počelo ponestajati snage. Tricolori su se u nastavku propisno ispromašivali, a onda je u 79. minuti Papin nekako uspio zgurati loptu u mrežu. Kanada je u debiju na Svjetskoj smotri oduševila dojmom, a na kraju izgubila s 0:1. Prilično slično dvoboju protiv Belgije, zar ne?

Vrablic je protiv Francuske odigrao svih 90 minuta, a Šegota je u igru ušao u 81., dvije minute nakon što je pao jedini pogodak na utakmici.

U drugom kolu Kanada je igrala protiv Mađarske koju je u prvom kolu Sovjetski savez deklasirao sa 6:0. Mnogi su očekivali da će Kanada, koja se iskazala dojmom protiv Francuske, u drugom kolu nadvisiti demoraliziranu 'Tešku konjicu'. Međutim, Mađari su već u drugoj minuti matirali Tina Lettierija, koji se vratio na vrata umjesto protiv Francuske sjajnog Dolana. Na stadionu Revolucion u Irapuatu igrala se izjednačena utakmica, Šegota je u nastavku (ušao u igru u 53.) imao veliku prigodu za izjednačenje, ali je pucao glavom preko gola, da bi Lajos Detari u 75. iz kontranapada pogodio za konačnih Mađarska – Kanada 2:0. Kanada je protiv Mađarske odigrala najlošiju utakmicu na turniru i ostala bez šanse za drugim krugom.

Francuzi i Sovjeti već su i prije posljednjeg kola izborili osminu finala, samo je bilo pitanje koja će reprezentacija u drugi krug s prvog, a koja s drugog mjesta. Mađari su, doduše, mogli proći dalje kao najbolja trećeplasirana momčad, no Francuzi nisu imali problema s Lakom konjicom te su 3:0 pobjedom izborili osminu finala.

Kanada nije imala šanse za prolaz, ali se, kao predstavnik anglosaksonske Amerike, hrabro suprotstavila omraženim Sovjetima koji su trebali pobjedu za prvo mjesto. Kanađani su u prvom poluvremenu bili bolja i opasnija momčad, no, kao i protiv Francuske, u nastavku utakmice su pali. Oleg Blohin zabio je prvi u 58., a Aleksanedr Zavarov drugi u 74.

Kanada je svoj prvi Mundial završila na posljednjem mjestu s nula bodova i gol-razlikom 0:5. Jedina reprezentacija koja uz Kanadu nije osvojila bod bio je Irak, no Azijati su zabili jedan pogodak uz četiri primljena.

Tada su svi hvalili Kanađane zbog hrabre igre protiv europskih prvaka Francuza (osvojili broncu) te jakih Sovjeta (izgubili u osmini finala od četvrte Belgije), ali su turnir završili bez bodova i golova. Nakon prve utakmice tekućeg prvenstva Kanađane svi hvale zbog dojma protiv Belgije kojoj nisu uspjeli zabiti gol, niti osvojiti bod.

Sve u svemu, ne bismo se žalili da i nakon Katara 2022., Kanađanima svi plješću zbog dojma i igre, ali da turnir završe bez boda i postignutog gola...



Tagovi

kanadska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti