Ivana Ivanović/PIXSELL
Ivana Ivanović/PIXSELL

Kalinićev kraj karijere za početak nove Hajdukove ere

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 24.05.24. | 08:01

Za Bijele je subotnja utakmica u Kranjčevićevoj s Lokomotivom ujedno i oproštajna za neke dosadašnje aktere

Utakmica Lokomotiva - Hajduk ove subote s početkom u 19.10 sati (MAXSport 1) po pitanju plasmana ne znači baš ništa. Domaći su izgubili izglede za Europu, bit će peti, dok je Hajduk još odavno prokockao sve šanse za prvaka, taj će trofej dan nakon slaviti Dinamo sa svojim navijačima.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

No, ima razloga zašto pogledati dvoboj u Kranjčevićevoj za koji su navijači Bijelih mislili da će biti slavljenički i još na početku sezone mnogi kupili pretplate kako bi bili sigurni da će se naći na povijesnoj utakmici.

No, povijesna će biti po nečemu drugom, jer je vrlo vjerojatno posljednja u karijeri Nikole Kalinića, Hajdukova golgetera koji bi od idućeg tjedna trebao sjesti u fotelju sportskog direktora. Tako kažu najave, objava odlaska Mindaugasa Nikoličiusa uz klasiku 'hvala i sretno u nastavku karijere', te 'sretno, Nikola' koji zaslužuje konferenciju za medije.

Kako se kraj karijere primaknuo, sumnjamo da će Kalinić zaigrati od početka, jer i vraćen je kako bi bio 'joker', izgledno je bilo da uđe i preuzme traku od kapetana Ivana Perišića, ali se u petak oko podneva ispostavilo da Perija ne putuje u Zagreb. S njim će uskoro razgovarati, a sigurno već i jest, na potpuno drugi način. Isto vrijedi i za Marka Livaju, Josipa Brekala te ostale prvotimce, ali ono što se čini najvažnijim jest pronalaženje novog trenera, nasljednika Jure Ivankovića.

Tko zna, možda se sportski direktor i novi trener pojave zajednički na pressici idućeg tjedna, kako bi najavili početak nove Hajdukove ere, ponovnog pokušaja napada na duplu krunu i skupinu Konferencijske lige što je kao ciljeve najavio predsjednik Ivan Bilić.

A što se tiče igračke karijere u Hajduku, valja reći da je Kalinić nastupio u 123 utakmice za Bijele, postigao 54 gola i upisao 20 asistencija, većinu u mladosti, a sada će kao 36-godišnjak ostaje u klubu na novoj funkciji.

Prvi nastup imao je za Splićane kod Ivana Gudelja u remiju 1-1 kod Pule Staro Češko, sa 17 godina i 318 dana, bio je na posudbama u Istri 1961 i Šibeniku da bi onda postao golgeter najdražeg mu kluba, kasnije ostvario i transfer u Blackburn Rovers koji se do prodaje Nikole Vlašića dugo vodio kao rekordni.

Igrao je potom za Dnjipro s kojim se susreo s Hajdukom u playoffu Europske lige i dogurao sve do finala, a onda je krenuo igrati za velike klubove - Fiorentinu, Milan, Atletico Madrid, Romu i prije povratka na Poljud još Veronu. Za reprezentaciju je nastupio 42 puta i dao 18 pogodaka, a da ga izbornik Zlatko Dalić nije eliminirao na SP-u u Rusiji, mogao je još više..

Prema podacima na Transfermarktu za njegove prelaske iz kluba u klub plaćeno je preko 64 milijuna eura odšteta. U Hajduk je došao u smiraj karijere koju je bio na nekoliko mjeseci kada ga nije htio Ivan Leko da bi ga vratio Mislav Karoglan. Kada je nakratko prestao s igrom, evo što nam je rekao Ivan Gudelj koji ga je trenirao u mlađim reprezentativnim katergorijama i gurnuo u prvu momčad Hajduka:

„To je igrač koji spada u pet najtalentiranijih igrača koje sam vodio. Napravio je karijeru kakvu je napravio, ali to nije ni 30-40 posto onoga što je mogao. Zbog toga mi je stvarno žao, jer je njegova karijera trebala biti baš svjetska.“

Priliku za novu karijeru u drugačijim vodama imat će u svom matičnom Hajduku, možda će mu nedostajati iskustva, ali ne i kontakata diljem svijeta za dovesti trenera i ponekog igrača te podnositi izvještaje predsjedniku Biliću.



Tagovi

Nikola KalinićHajdukNK LokomotivaIvan PerišićMarko LivajaIvan GudeljIvan LekoMislav KaroglanJosip BrekaloIvan BilićHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti