Davor Javorovic/PIXSELL
Davor Javorovic/PIXSELL

Kalinić spasio Hajduk u Osijeku, zabijala mađarska laka konjica (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 03.10.21. | 21:27

Derbi kola nije donio pobjednika, ali jest dosta uzbuđenja

Derbi kola na Gradskom vrtu okončan je remijem, Osijek i Hajduk odigrali su 1:1 u utakmici u kojoj su domaći bili bolja momčad, a Lovre Kalinić igrač utakmice.

Oba pogotka postignuta su u prvih 20 minuta, poveo je Osijek preko Kleinheislera, Hajduk izjednačio preko Lovrencsicsa čiji udarac je u mrežu skrenuo Lončar. Pogodili su Osječani dvije vratnice jednim udarcem, a u drugom poluvremenu Kalinić je bio uspješniji od Miereza u situaciji jedan na jedan, to je bila obrana utakmice.

Ivica Ivušić je zbog udarca u butni mišić u prošloj utakmici protiv Šibenika morao preskočiti veliki derbi. Nenad Bjelica uvijek želi imati na raspolaganju potpuno spremne igrače, mogao je Ivušić možda stisnuti zube, ali trener Osijeka nije želio riskirati veću ozljedu prvog čuvara mreže i hrvatskog reprezentativca.

Sličan rizik nije htio uzeti Jens Gustafsson u slučaju Stipe Biuka koji je osjetio slabost te ima manjih problema s aduktorom pa nije bio ni na klupi. Zato je na nju sjeo Jan Mlakar, a u napadu je prednost dobio mladi Marin Ljubičić.

Odmah je utakmica krenula u žestokom ritmu, bez ispitivanja snaga i kalkulacija. Osijek je prvi zaprijetio, Bočkaj je u petoj minuti iz drugog pokušaja dobro ubacio pred vrata, Mile Škorić je zahvatio loptu glavom, ali Kalinić je bio na pravom mjestu.

Aktivniji su na početku bili domaći, ali Hajduk je pokušavao brzo odgovoriti po oduzetoj lopti. U osmoj minuti Fossati je poslao loptu u dubinu za Ljubičića, Malenica je bio za korak brži.

Minutu kasnije Osječani dolaze u vodstvo, Nejašmić je dobro prebacio stranu za Hiroša koji je s lijeve strane povukao nekoliko koraka prema sredini i kratko dodao za Laszla Kleinheslera. Mađarski reprezentativac ima odličan udarac pa je s 18 metara vrlo precizno pogodio dalji kut. Kalinić je bio nemoćan, gostujuća obrana zakasnila je u bloku. Pogodak pronađite OVDJE.

Vrlo brzo je Lovre Kalinić bio na novim mukama, u 13. minuti Hiroš gura loptu za Miereza koji se pored Simića izborio za prostor. Gađao je bliži kut s 12 metara, kapetan Hajduka obranio je Argentinčev pokušaj.

U 15 minuti Kalinića je na ispit stavio Damjan Bohar, snažan udarac u bliži kut Hajdukov kapetan odbija u korner.

Hajduk se vraća u utakmicu u 19. minuti, uz dosta sreće. Ljubičić je sačuvao loptu na desnoj strani i odigrao kratko za Gerga Lovrencsicsa koji se odlučuje na dribling i lijevom nogom snažno šalje loptu prema petercu. Ona je dodirnula Danijela Lončara, promijenila smjer i završila u mreži iza Malenice. Pogodak pronađite OVDJE.

Vratili smo se na početak, ali rezultat se vrlo brzo mogao promijeniti. U 21. minuti sreća je opet bila na strani Splićana, nakon akcije po desnoj strani koju je pokrenuo Bohar, lopta se od Miereza odbila na rub kaznenog prostora. Na njoj je prvi bio Jugović, gađao kut, a lopta se odbila od jedne vratnice, udarila u drugu vratnicu te na koncu završila u naručju Kalinića. Situacija kakva se rijetko viđa, jednim udarcem Jugović je pogodio dvije vratnice, ali mreža je ostala netaknuta.

Niti minutu kasnije Splićani odgovaraju preko Livaje koji s desne strane ubacuje prema sredini, a Sahiti ne stiže na loptu. Bila je to dobra prilika za goste, centimetri su dijelili Sahitija od lopte.

Ludi početak utakmice nastavljen je već u 23. minuti prigodom Osijeka, opet je Bohar na desnoj strani dobio loptu i tukao u bliži kut, Kalinić još jednom odbija u korner.

Žestok ritam morao je pasti, jedni i drugi malo su stali na loptu pa smo novu priliku vidjeli u 33. minuti. Ljubičić je za trenutak pobjegao obrani Osijeka pa se odlučio na udarac s 15 metara s lijeve strane, ali nije bio precizan.

Vrlo raspoložen za igru bio je Osijekov Slovenac Bohar pa je u 41. minuti opet zakuhao prigodu pred vratima Hajduka. Ubacio se do linije kornera i vratio loptu za Jugovića koji se na šest metara od Kalinića nije najbolje snašao, promašio je loptu.

Vrlo uzbudljivo prvo poluvrijeme zaključeno je kornerom za Hajduk nakon kojeg je pokušaj Simića zapeo u bloku. Statistika je pokazala da su domaći imali pet udaraca u okvir, Hajduk samo jedan, dovoljan za 1:1 nakon prvih 45 minuta.

U nastavak gosti ulaze s jednom zamjenom, umjesto mladog Ljubičića ušao je iskusni Kačaniklić pa je Livaja prebačen u vrh napada, a Krovinović na poziciju polušpice.

Oprezno su jedni i drugi počeli drugo poluvrijeme, nakon sedam minuta igre zbog ozljede je iz igre morao Bartolec, zamijenio ga je Miloš. Uskoro je na travnjaku ostao ležati Krovinović, ali se nakon ukazane pomoći vratio u igru. Niz prekida nastavljen je u 60. minuti kada je Lončar stradao u skoku s Livajom, lakat Hajdukove desetke završio je na glavi stopera domaćih. Krv je odmah potekla, sudac Pajač pokazao je Livaji žuti karton zbog kojeg neće igrati u sljedećem kolu u Šibeniku, a nesretni Lončar je morao iz igre. Ušao je Ukrajinac Cheberko, a prekid je potrajao gotovo četiri minute.

Sve to potpuno je razbilo ritam igre pa nismo gledali ni blizu uzbudljiv i kvalitetan nogomet kao u prvom poluvremenu.

A onda odjednom fantastičan potez Petra Bočkaja u 69. minuti mogao je Osijeku donijeti vodstvo. Odličnom loptom iza leđa obrane našao je Miereza koji je pobjegao Simiću i izašao sam pred Kalinića. Odlučio se Argentinac na udarac kroz noge, ali Hajdukov kapetan se nije dao prevariti, upisao je obranu utakmice.

Spasio je Kalinić Splićane koji su rijetko dolazili u napad, tek je Krovinović u 73. minuti bio u solidnoj poziciji, ali je poslao loptu visoko preko vrata.

Uskoro se Nenad Bjelica odlučio na trostruku zamjenu, u igru je poslao Ndockyta, Žapera i Dakua, izašli su Mierez, Hiroš i Jugović. Pritisnuli su domaći obranu Hajduka u kojoj se nakon ozljede Eleza od 75. minute našao Nikola Katić. Splićani su dobro riješili nekoliko situacija pred svojim vratima, malo i predahnuli nakon što su iz igre izašli Livaja i Vuković. Čak su i jednom zaprijetili domaćima, u 87. minuti lopta je nakon kornera sjela na volej Kačaniklića, ali Malenica je sigurno odbio loptu.

Sudac Pajač pokazao je da će se igrati sedam minuta nadoknade, odmah u prvoj Kleinheisler je tukao iskosa, a Kalinić paradom odbio loptu.

Igralo se samo na polovici Hajduka pa je u 95. Kalinić opet morao spašavati nakon kornera Miloša. Kapetan Osijeka Škorić je glavom poslao loptu prema vratima, a Kalinić potvrdio titulu igrača utakmice.

Minutu kasnije Hajduk je možda mogao bolje iskoristiti poklon Cheberka, Kačaniklić je uzeo loptu i odigrao za Mlakara koji je uputio slab udarac, visoko preko vrata.

Završilo je 1:1, u idućem kolu Osijek gostuje kod Slaven Belupa, a Hajduk ide u goste Šibeniku.

Osijek, stadion Gradski vrt

Sudac: Igor Pajač (Sv. Ivan Zelina)

1:0 Kleinheisler (9.) 1:1 Lovrencsics (19.)

Osijek: Malenica, Bartolec (od 53. Miloš), Škorić, Lončar (od 64. Cheberko), Bočkaj, Jugović (od 78. Žaper) , Nejašmić, Kleinheisler, Hiroš (od 78. Ndockyt), Bohar, Mierez (od 78. Daku)

Hajduk: Kalinić, Lovrencsics, Simić, Elez (od 75. Katić), Čolina, Fossati, Vuković (od 84. Atanasov), Krovinović, Sahiti (od 72. Mlakar), Livaja (od 84. Melnjak), Ljubičić (od 46. Kačaniklić)

Žuti kartoni: Hiroš, Jugović, Žaper (Osijek) Livaja (Hajduk)





Tagovi

OsijekHajduk

Ostale Vijesti