Ivana Ivanović/PIXSELL
Ivana Ivanović/PIXSELL

Kalinić: “Livaja ostaje, želimo Perišića, a Dalić neka stavi Baturinu umjesto Modrića“

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 27.05.24. | 10:15

Najavio je uvođenje pravilnika o disciplini i igrač koji je ozlijeđen ne može šetati po gradu, a što se tiče trenera - očekuje se uskoro. Stranci će dobiti prevoditelja i moraju naučiti hrvatski

Prema najavama ovog ponedjeljka, s prvim radnim danom nakon završetka sezone, predstavljen je novi sportski direktor Hajduka Nikola Kalinić koji je iz kopački uskočio u uredsku fotelju. Iza njega je velika igračka karijera u kojoj s Hajdukom nije uspio doći do titule prvaka, ali će sve napraviti da to uspije u direktorskoj funkciji.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Pred njim je puno posla, razgovora s igračima i novim trenerom te predsjednikom Bijelih Ivanom Bilićem koji je bio prisutan na predstavljanju. Imenovanje Kalinića prvi je njegov ključni potez u mandatu.

„Htio bih zahvaliti bivšem sportskom direktoru Nikoličiusu za sve što je napravio za klub, kao i treneru i stručnom stožeru koji su priveli sezonu kraju. Nikola je legenda, u svojoj srži je hajdukovac, voli ovaj klub više nego neki drugi. Ima neprocjenjivo iskustvo rada u velikim klubovima, ima kontakte. Karakteran je i ima smisao za humor. Sve njegove odluke bit će samo njegove. Na rezultat utječu disciplina, rad i sreća. Ja mu želim ovo prvo.“

Nikola je za početak rekao:

„Hvala predsjedniku Biliću i upravi što su mi omogućili biti sportski direktor u velikom klubu. Moja karijera je završila. Za funkciju je važno imati kontakte. Cilj je dovesti trenera do kraja idućeg tjedna, a daj Bože da bude sutra. Uvest ću pravilnik o disciplini, koji će vrijediti za sve igrače. Od najmlađih do najstarijih. Bez obzira na ime. I ja sam imao kroz karijeru problema s disciplinom, ali sam odgovarao.“

Koliko ima kandidata za trenera?

„Ima ih nekolicina, razgovarao sam. Želim trenera pobjednika. Ima stranih, ali i domaćih kandidata. Najvažniji je rezultat. Težit ću da se Hajduk bori za prvo mjesto. Ne mogu obećati, ali Hajduk je navikao pobjeđivati i to se mora vratiti.“

Livaja, Perišić, Brekalo – što je s njima? Imate i listu onih koji odlaze?

„Imam u glavi igrače na koje računam, ali ću to prvo njima reći. Livaja ostaje, službena ponuda nije došla. Želim da ozdravi i bude spreman. Perišić ima ugovor do kraja kolovoza. Prepustit ćemo odluku njemu, no mi ga želimo. S Brekalom je drugačija situacija, treba razgovarati s Fiorentinom, pitanje su njegova primanja tamo.“

Dalić je rekao da bi bio treći s juniorima...

Svatko ima pravo na svoje mišljenje. Ako misli na budućnost, neka on onda stavi Baturinu umjesto Modrića na Euru.“

Kad će doći član Uprave za sport i hoće li on biti nadređen Kaliniću?

"Njegov primaran cilj je strategija. Sportski direktor i trener određuju kako funkcionira prva momčad, a član Uprave imat će druge zadatke", rekao je predsjednik kluba koji je najavio i mogućnost da Jure Ivanković bude u stožeru novog trenera, jer ga vide kao budućnost jednog dana opet na klupi kao samostalnog kad sazrije.

U utorak je 19 godina od posljednje titule…. Prekida li se tradicija sljedeće?

"Nitko ne može obećati da ćemo biti prvaci. Diego Simeone nikad nije davao takve najave. Sa sportom nema veze što će biti za pola godine ili godinu, cilj je prvo mjesto, cilj je osvajanje kupa, ali tko to može obećati... Treba biti skroman i ići iz utakmice u utakmicu, inače će biti razočaranje kao ove sezone."

Kakve su reakcije prijatelja i kakvi su planovi?

"Reakcije su pozitivne, svi mi daju podršku. Znaju da će biti zahtjevno, ali ne bojim se. Dat ću sve od sebe da donesem nešto novo. Bivši i aktualni igrači su uz mene. Drago im je. Znaju što ću od njih tražiti, sa svime su upoznati i moraju se toga držati. Nogomet je kolektivni sport, ovisimo jedani od drugima. Samo tako se može nešto napraviti."

Hoće li trener biti stranac ili domaći?

"Kontaktiram sa svima, odlučit ćemo. Jezičnu barijeru treba riješiti. Ako će biti naš trener neće se razgovarati na engleskom da se udovoljava strancima. Imaju tri mjeseca da nauče jezik ili neka se snalaze kako sam se i ja snalazio. Igrači će dobiti prevoditelja, a kasnije neka se snalaze. Plaćamo ih, moraju pokazati poštovanje prema klubu. To ne znači da neće igrati, nego neka pitaju. Nije niti meni nitko pomagao."

Kako osigurati ulazak juniora kroz prvu momčad?

"Juniorski i seniorski nogomet su dva različita sporta. Ja sam bio najbolji junior i nisam mogao doći do prve momčadi, nego sam išao na posudbu u Istru i Šibenik. Mladi se moraju dokazati da bi bili nositelji igre Hajduka. Evo primjera Vuškovića. Stavili smo mu tri utakmice u tjedan dana, a onda smo ga skoro morali skrivati da ga prodamo. Mlade treba dozirati, a ne ih baciti u vatru. Zato sam da mladi idu na posudbu, po mogućnosti u prvu ligu."

Koji je glavni cilj kod dovođenja igrača?

"Neću ih dovoditi reda radi. Bolje da nitko ne dođe, a ne da imamo problema s rješavanjima igrača. Neću ih na silu dovoditi, a onaj tko dođe mora biti pojačanje. Treba nam devetka, napadač. Nejasno mi je da ljudi misle da je to Livaja, a on je desetka. Treba nam i vezni, ali nećemo gomilati igrače na silu."

Što je s budžetom?

"Bit će sličan kao i lani, možda malo bolji. Zadnjih godina on raste, a projekcija je da bude isti ili malo veći. Cilj je da ne krešemo, nego da momčad ostavimo u sličnoj ili boljoj poziciji nego što je bila lani", odgovorio je predsjednik.

Može li biti mir u svlačionici?

"To je ključ svega. Temelji moraju biti dobri, a igrači znaju da ću ih ja promijeniti. Ne zanima me kako se tko zove, pravila ponašanja se moraju poštivati. Što se tiče ozlijeđenih, to je u redu. Ali ako liječnik kaže da igrač može trenirati, a ne želi, taj će imati terapije od 8 do 20 sati. Ne može se biti ozlijeđen i šetati po gradu", dodao je Kalinić.

Sigur, Pukštas, Sahiti – ostaju li?

"Prerano je o tome govoriti. Ako dođe ponuda, sjest ćemo i razgovarati. Nadam se da će kostur momčadi ostati", rekao je Kalinić.

Bilić se nadovezao:

"Po trenutnim projekcijama vjerojatno je da će se prodati jedan. Ne želimo da to budu spomenuti. Imamo projicirani iznos i kod nas je u rujnu kraj prijelaznog roka. Do tada ćemo sve znati. Strateški ne želimo prodati mlade igrače, radimo na tome da oni budu projekt."

U Zagrebu je napadnut Filip Krovinović...

"Sramota, nemam druge riječi. Nadam se da će se to riješiti. On je dobar momak, čudno mi je da je baš on napadnut."

Tko onda sve odlazi?

"Pokušat ćemo se riješiti igrača koji nam ne trebaju. I pred njima je karijera, obavit ćemo razgovor sa svima, ali postoje oni kojih se želim riješiti", kazao je Kalinić koji je itekako dobro upoznat s kvalitetama svih u svlačionici.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

HajdukNikola Kalinićsportski direktorIvan BilićHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti