HANNAH MCKAY/Action Images
HANNAH MCKAY/Action Images

Kako su igrali: Trojac je iskočio kvalitetom, četvorica su potpuno podbacili

Vrijeme Čitanja: 6min | sri. 30.06.21. | 13:44

Ovo je naša analiza nastupa hrvatskih reprezentativaca na Euru.

Nakon završetka Eura 2020 vrijeme je i da ocijenimo hrvatske reprezentativce koji su nastupili u četiri utakmice natjecanja. Od 26 igrača, nismo ocijenili petorku koja nije ulazila s klupe te Bornu Barišića koji je dobio 20 minuta protiv Škotske.

Napominjemo kako je ovo procjena učinka hrvatskih igrača od strane redakcije Germanijak.hr-a te bismo voljeli čuti i vaše mišljenje u komentarima ovoga članka.

Dominik Livaković – 7 – Nije bio kriv za niti jedan pogodak, protiv Engleske i Španjolske branio je sjajno, ukupno je imao 10 obrana, no, na kraju je primio osam pogodaka u četiri utakmice te zbog toga ne može biti veća ocjena.

Lovre Kalinić – nije igrao

Simon Sluga – nije igrao

Šime Vrsaljko – 6.5 – odigrao je dvije početne utakmice skupine. Nije bio kriv za niti jedan pogodak, imao je protiv Engleske i nekoliko poluopasnih centaršuta, ukupno 13 osvojenih lopti, no vidjelo se da je daleko od forme iz Rusije. U zadnje tri godine odigrao je svega 30 nepunih utakmica. Operacija i ozljede su mu uzele danak.

Josip Juranović – 6.5 – odigrao je jako dobru utakmicu protiv Škotske, sudjelovao je kod gola Hrvatske, no protiv Španjolske je bio jedan od naših najslabijih igrača. Gol za 2:1 Furija je zabila nakon centaršuta preko njegove strane obrane.

Joško Gvardiol – 5.5 – da nije bilo onoga ispijanja vode i kašnjenja na Ferrana Torresa, dobio bi pola, možda i ocjenu više jer je u određenim trenucima pokazao zašto ga je RB Leipzig platio 20 milijuna eura i zašto ga se smatra jednim od najboljih braniča sutrašnjice. Imao je ukupno 20 osvojenih lopti, šest driblinga, tri udarca na gol. Za mladog Gvardiola ovo je bila odlična škola i iskustvo.

Borna Barišić – odigrao je premalo za ocjenu

Domagoj Bradarić – nije igrao

Domagoj Vida – 7 - ponajbolji igrač Hrvatske na Euru. Nije bio direktni krivac za niti jedan pogodak, protiv Španjolske je imao nekoliko izvrsnih intervencija, hrvatski igrač s najviše osvojenih lopti (25), no, kao i kod Livakovića, platio je ‘danak’ zbog osam primljenih pogodaka te je zbog toga dobio pola ocijene manje.

Dejan Lovren – 5.5. – dvije utakmice, skrivljeni penal, dva žuta kartona zbog kojih je morao propustiti dvoboj protiv Španjolske. Uz to, protiv Češke je dosta ‘plivao’. Lovren je na Euro, nažalost, stigao nedovoljno zaliječen što se i vidjelo na njegovim nastupima

Duje Ćaleta-Car – 6 – Sterling mu je često bježao u prvoj utakmici, zakasnio je kod gola, a onda je igrao u posljednjoj utakmici protiv Španjolske u kojoj je Hrvatska primila osam pogodaka. No, imao je drugi najviši postotak dodavanja (94.8 posto) i 13 oduzetih lopti.

Mile Škorić – nije igrao

Marcelo Brozović – 6 - iza njega je dosta slabo prvenstvo, protiv Engleske je bio najslabiji na terenu, protiv Češke nije igrao, a to se dosta vidjelo u hrvatskoj igri u kojoj su nas Česi pretrčali, a onda i protiv Škotske protiv koje je Hrvatska, s Brozovićem na terenu, odigrala najbolju utakmicu na turniru. Ipak, pamtimo prvenstva Brozovića s više osvojenih lopti i duela, ali i više udaraca po suparnički gol.

Luka Modrić – 7.5 – unatoč godinama i dalje je klasa. Igrač utakmice protiv Škotske, maestralni pogodak i asistencija, a onda je još i jedan od najzaslužnijih za drugi pogodak Hrvatske protiv Španjolske. Modrić se, s ostatkom ekipe, uklopio u sivilo prvih poluvremena protiv Engleske, Češke i Španjolske, no generalno je bio hrvatski ponajbolji igrač na turniru.

Mateo Kovačić – 7.5 – Uz bok Luki Modriću, bio je jedan od naših najboljih, najkonstantnijih i najopasnijih igrača. Upisao je asistenciju protiv Škotske, a u prve dvije utakmice protiv Engleske i Češke, u kojima je Hrvatska podbacila bio možda i najbolji hrvatski igrač.

Milan Badelj – nije igrao

Mario Pašalić – 7 – pola ocjene manje jer je dobio priliku tek na jednoj utakmici. Njegovim ulaskom hrvatska igra je protiv Španjolske dobila novu dimenziju, sudjelovao je kod drugog gola i zabio za 3:3 i produžetke. Ukupno je imao 23 točna i jedno netočno dodavanje, to je i najveći postotak točnih dodavanja hrvatskih reprezentativaca na turniru.

Luka Ivanušec – 6.5 – pola ocjene manje zbog slabe minutaže. Pravu priliku dobio je tek protiv Češke u drugom dijelu i bio je jedan od najboljih hrvatskih igrača. Osvojio je veliki broj duela, proigravao suigrače, prijetio Vacliku...

Nikola Vlašić – 7 – nastupio je u svim utakmicama, no tek je protiv Škotske dobio pravu priliku. Zabio je prvi gol i bio jedan od najboljih na terenu. Protiv Španjolske je kod 1:0 za Hrvatsku imao jednu šansu no, nije se mogao nositi s visokim španjolskim presingom. Na prvenstvu je zabilježio pet driblinga i 84.5 posto točnih dodavanja.

Ivan Perišić – 7.5 – uz Luku Modrića prvo ime hrvatske reprezentacije. Majstorija protiv Češke za 1:1, zatim gol i asistencija u 3:1 pobjedi nad Škotskom, a bio je i naš najopasniji igrač protiv Engleske. Prava je šteta zbog korone i jer ga nije bilo u osmini finala...

Ante Rebić – 5 – da nije bilo mijenjanja kopački dobio bi pola ocijene više. Ovako je na začelju ovog popisa. Dobio je prigodu u sve četiri utakmice, imao je tek jedan dribling, jedan pretrpljeni prekršaj, jedan udarac u okvir i svega 54.8 posto točnih dodavanja.

Josip Brekalo – 5.5 – talentirani ofenzivac nije najbolje iskoristio svoju priliku. Protiv Češke je bio bio među lošijima u prvom dijelu te je zamijenjen na poluvremenu, protiv Španjolske je u formaciji s trojicom u liniji bio solidan na beku, no s četvoricom se raspao te je zakasnio na Moratin pogodak za 4:3.

Mislav Oršić – 7.5 – zbog manje minutaže, dobio je ‘samo’ 7.5, iako je onih 55 minuta protiv Španjolske bilo za 8.5, možda i devet. Gol, asistencija, kreiran zicer Andreju Kramariću, dva driblinga... Mislav Oršić je prštio od motiva i hitrine i da nije bilo njega, Hrvatska ne bi ni izborila mogućnost igranja produžetaka.

Andrej Kramarić – 6 – pola ocjene više jer je asistirao Perišiću za 1:1 protiv Češke. Andrej Kramarić se puno bolje snalazi u momčadima koje njemu podređuju igru, ali i kada igra u paru s još jednim napadačem. Stoga ne čudi da je najbolju dionicu odigrao u zadnjih 20 minuta utakmice protiv Španjolske kada je u napadu igrao u paru s Antom Budimirom.

Bruno Petković – 6.5 – Hrvatska je tri najbolja poluvremena odigrala s Brunom Petkovićem u špici, protiv Španjolske nije bio najlošiji iako je zamijenjen na poluvremenu. Ukupno je imao tri duela, no ponovno je na vidjelo izašao njegov ne-golgeterski instinkt. U 172 minute na terenu napadački učinak mu je nula golova i asistencija i tek dva pokušaja na suparnički gol, niti jedan u okvir.

Ante Budimir – 6.5 – pola ocjene manje zbog slabe minutaže. Protiv Španjolske je u 50 minuta provedenih na terenu bio odličan, imao je dva pokušaja na gol (kao i Petković na cijelom turniru), šest od sedam točnih dodavanja, jedan dribling...



Tagovi

HrvatskaHrvatska nogometna reprezentacijaEUROEuro 2020Euro 2021

Ostale Vijesti