Nel Pavletic/PIXSELL
Nel Pavletic/PIXSELL

Kako se kaže „zemlja-zrak“ na engleskom?

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 11.12.23. | 13:00

Nije sramota izgubiti, kad-tad je pozitivnom nizu Rijeke morao doći kraj, ali svaki čovjek koji u nekom trenutku pomisli da je najpametniji u svakoj sobi u koju uđe jednom će doživjeti bolno prizemljenje koje će ga otrijezniti. Opijen sjajnim rezultatima unazad par mjeseci, Željko Sopić vjerojatno je bio uvjerenja da mu se ovakvo što ne može dogoditi. Ali, eto, dogodilo se. I to nas nije nimalo iznenadilo

„To što ćete vi sada lupetati me ne zanima, ja sam plaćen da biram, izabrao sam igrače koje sam izabrao i to je tako, vrlo jednostavno“, odgovor je Željka Sopića otprije nešto više od mjesec dana nakon postavljenog pitanja je li zadovoljan odabirom igrača u utakmici u kojoj je njegova momčad odigrala 1-1 protiv Lokomotive u Kranjčevićevoj. Cinično je prethodno dodao da smo možda mi treneri, da možda mi bolje znamo, čime je jasno sugerirao da nikakva diskusija na temu eventualnog njegovog promašaja ne dolazi u obzir. U njegovom razigranom vokabularu pored riječi samokritika nije stajao nikakav opis. No, možda će sada nešto promijeniti po tom pitanju.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

S četiri gorke pilule Farmaceuti su prizemljili Sopića i njegovu momčad. Znamo da u Koprivnici imaju lijek za skidanje temperature i otklanjanje glavobolje, a ove su nedjelje pokazali da su pronašli rješenje i kako suzbiti aroganciju. Trener Rijeke je unazad par mjeseci konstantno punio medijske stupce zbog svojih lucidnih izjava. Od famozne 'zemlja-zrak', čije će značenje do daljnjeg ostati jasno samo njemu, sve do ranije navedenih 'možda vi znate bolje'. Tko zna, možda kad se sve to kaže na engleskom ima veću težinu, no mi s tim nismo upoznati. On bi trebao biti, ipak je to tako prezentirao prilikom davanja izjave za HRT poslije remija (2-2) na Rujevici protiv Dinama („Nisam zadovoljan, kaj, trebam to na engleskom reći?“, op.a.). Novinari ili navijači si ne utvaraju da su pametniji od nogometnih trenera, ali je zato Sopić u svojim istupima jasno sugerirao kako on ničije savjete ili opaske ne želi slušati i kako se njegova momčad nikome neće prilagođavati. A sad smo vidjeli kako to prođe s vremena na vrijeme.

Zbog činjenice da 15 utakmica nije znao za poraz, njegov stav i gard morali su se respektirati. Imala je Rijeka i boljih i lošijih utakmica, ali je svakako ostvarila rezultate iznad očekivanja. I to nitko ne spori. No, ono što su svi vidjeli, Sopić, jednostavno, nije. Mogao ili htio, zna samo on. Nogomet je živ organizam, treba od njega stalno učiti, protivniku se prilagođavati, svoje trupe usavršavati. Rijeka je u jednom dijelu sezone izgledala jako dobro, ali kad plan A ne bi urodio plodom, opcije B i C, ako su uopće postojeće, nikada ne bi uspjele promijeniti tijek zbivanja na terenu.

Da ne bi bilo zabune, jasno i glasno valja ustvrditi kako je Sopić za sve ono što je dosad odradio na klupi Rijeke zaslužio jako visoku ocjenu. Ne najvišu, ali jako visoku svakako. No, utakmica protiv Slavena nije izuzetak, previše je puta Rijeka prošla nekažnjeno da im se jednom sve ne bi vratilo s kamatama na naplatu. A kako je trener svojim izjavama često izlazio u prvi plani i tako postao zaštitno lice pobjeda, sad je isto tako red da bude 'front face' poraza. Nije ih dosad bilo puno, tek dva, ali manji let u nebesa prouzročio bi i manje bolan udar o tlo.

Slaven je u svim segmentima igre 'pojeo' favorizirane Riječane. Sjajna defenzivna partija Lepinjice te fenomenalan doprinos s klupe Caimacova simpatizerima Slavena stvorile su zazubice. A gdje su još nepredvidivi Hoxha, neumorni Mioč i maestralni Štrkalj. Farmaceuti su s jasnim planom i programom doputovali na Kvarner, ideje trenera su bezgrešno sproveli u djelo, a discipliniranim i pragmatičnim pristupom te sjajnom analizom svih vrlina i mana svojeg protivnika su jednostavno učinili Rijeku nevidljivom.

Marco Pašalić unazad par mjeseci nije oduševio samo Zlatka Dalića, već cjelokupnu nogometnu javnost. No, Ferenčina ga je ove nedjelje u potpunosti neutralizirao. Marco je bio odsječen na desnoj strani, baš kao što je Marko tek povremeno zabljesnuo na lijevoj. S tim da ti bljeskovi nisu bili plod uigranih akcija, već čiste individualne kvalitete.

Ferenčina je, valja ponoviti, sjajno pripremio utakmicu, ali ove nedjelje je primarno Sopić pobijedio samog sebe, a tek onda Ferenčina njega. Zbog svojeg ophođenja prema medijima te prilično velike doze arogancije koja je odavno prestala biti simpatična, sada je natrčao 'na volej' svima onima o koje se putem, svjesno ili nesvjesno, obrecnuo. U svojim prethodnim izjavama znao se dotaknuti i Matjaža Keka, ali slovenski stručnjak, koji ne samo da je jedan od najboljih trenera ikada u HNL-u već je i pravi majstor PR-a, je u razgovoru za Novu TV bez ikakvog skrivanja rekao kako mu se ne sviđa što „malo previše spominje Keka“. Možda bi mu na isti način mogli odgovoriti i navijači kod kojih mu se nije svidjelo što su imali za reći svojim ljubimcima poslije utakmice. Iako, ako se ne varamo, svatko tko plati kartu može vikati što hoće. Ili?

S ovim porazom Rijeke i prekidom sjajnog niza svijet nije stao. Posrtaja je bilo i bit će ih. To je, kako kaže Sopić, normalno. No, možda bi ipak trebalo smanjiti demagogiju i prodike, a pojačati s radom na treninzima i prilagodbom drugim momčadima. Sva ona isforsirana ljutnja poslije pobjeda i konstatacije 'što ne vidite da sam sretan' vjerojatno su samo njega zabavljale, a budući da je sjajnim uspjesima na klupi Rijeke pokazao kako je 'strop' za ovu momčad iznimno visok, možda bi veću pažnju trebao obratiti na smanjenje amplituda u igri i da se ponekad pokojim 'trokutom' dođe do prilike za pogodak, a ne samo jurenjem u leđa i ho-ruk nogometom.

Sopić je jako puno profitirao od sjajnih igrača koje ima i njihovih individualnih kvaliteta, sad je vrijeme da se stolovi zarotiraju te da oni krenu profitirati od njega. Lupetanje i štrikanje? Kad su već utrpali četiri pogotka i kući ponijeli tri boda, nadamo se da su Farmaceuti po odlasku treneru Rijeke ostavili i jednu kutijicu tableta za smirenje. Da barem nešto dobro ostane nakon utakmice s njima…



Tagovi

HNK RijekaRijekaHrvatska nogometna ligaHNLŽeljko Sopić

Ostale Vijesti