Action images
Action images

Kako je zlatni dječak srušio Puskasa i ispunio obećanje treneru

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 17.02.21. | 11:24

Mbappe je u karijeri igrao dvaput protiv Messija, jednom s reprezentacijom, drugi put s klubom. Sinoć mu je zabio hat-trick, a na Svjetskom prvenstvu u Rusiji dvaput je bušio mrežu Argentine u pobjedi 4:3. Dovoljno da Argentinac shvati tko ga mijenja na svjetskom tronu…

Mauricio Pochettino rekao je sinoć kako ga je Mbappe uoči utakmice pitao koliko je puta pobijedio na Nou Campu. Odgovorio mu je - jednom. Na to se mladi Francuz nasmijao i replicirao mu, večeras ćete slaviti drugi put.

Kylian Mbappe obećao - Kylian Mbappe ispunio. Jutro nakon dvoboja Barcelone i PSG-a, cijeli svijet priča samo o jednom igraču. Slobodno možemo reći, budućem osvajaču Zlatne lopte, koji se sinoć poigravao s obranom jednog od najboljih klubova u povijesti nogometa. Zabijao je Barceloni kao od šale, djelovao je savršeno, poput nezaustavljivog stroja i dokazao da je trenutno najvrjedniji eksponat na svjetskom tržištu.

Tek su mu 22 godine, a već je odigrao 252 službene utakmice za klubove (Monaco i PSG), odnosno reprezentaciju. No ono što djeluje pomalo nevjerojatno, ali je itekako istinito je podatak da je čak 230 puta bio direktno povezan s golovima. Točnije, zabio je 154 gola, a 76 puta je asistirao. Zabija ili asistira svakih 77.7 minuta, što je uistinu impresivno za ovako mladog igrača.

Toliko impresivno da se tim brojkama u tim godinama nisu mogli pohvaliti ni Messi, odnosno Cristiano Ronaldo. Dakle, Mbappe je na dobrom putu da postane bolji od najboljih igrača ikad koji su koračali zelenim travnjacima.

To dokazuje i podatak da je zabio prije od obojice tri gola u eliminacijskoj fazi Lige prvaka. Uspjelo mu je to s 22 godine i nepuna dva mjeseca. Messi je zabio s isto toliko godina, ali osam mjeseci više, a Cristiano Ronaldo tek s 31 godinom.

Također, sinoćnjom simultankom postao je tek treći igrač u Ligi prvaka koji je postigao hat-trick protiv Barcelone. Prije toga uspjelo je to Faustinu Asprilli i Andriju Ševčenku, obojici 1997. godine, kada Mbappe još nije ni bio na ovome svijetu. Pritom treba imati na umu da su obrambeni igrači danas kud i kamo spremniji i taktički obrazovaniji od onih prije 25 godina.

No, ni to nije sve. Mladi Francuz postao je tek drugi igrač u povijesti koji je Barceloni zabio tri gola u nokaut fazi jednog europskog natjecanja. Dosad je to pošlo za nogom samo legendarnom Mađaru, Ferencu Puskasu, i to prije više od 60 godina. Točnije u sezoni 1959./1960., kada je Puskas igrao za Real Madrid. Puskas je tada imao 33 godine, što znači da je Mbappe najmlađi ikad koji je zabio Barci hat-trick u knockout fazi.

Osim što piše rekorde u Ligi prvaka, hitronogi Francuz već se upisuje i u povijesne knjige PSG-a, u koji je iz redova Monaca preselio prije tri godine. Naime, sinoćnjim golovima upao je u top tri strijelaca francuskog velikana svih vremena. Zasad je 110 puta tresao mreže protivnika, a ispred njega ostali su Zlatan Ibrahimović sa 156, odnosno Edison Cavani s ravnih 200 pogodaka.

I za kraj ćemo napomenuti jednu zanimljivost. Kylian Mbappe je dosad u karijeri igrao dvaput protiv Lionela Messija, jednom s reprezentacijom, drugi put s klubom. Sinoć mu je zabio hat-trick, a na Svjetskom prvenstvu u Rusiji dvaput je bušio mrežu Argentine u pobjedi 4:3. Dovoljno da Argentinac shvati tko ga mijenja na svjetskom tronu…



Tagovi

Kylian MbappéPSGLionel Messi

Ostale Vijesti