Kako izgledaju klubovi koji će prijetiti hrvatskim predstavnicima u europskim natjecanjima

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 22.07.19. | 16:37

Moglo bi tu biti svega…

Rijeka će za Europa ligu morati pobijediti Aberdeen, jedan od najvećih škotskih klubova (i osvajača nekadašnjeg Kupa pobjednika kupova sa Alexom Fergusonom na klupi) koji je prije četiri godine već izbacio Rijeku iz Europe, ukoliko oni prije toga u drugom kolu kvalifikacija uspiju izbaciti Chikhura Sachkhere. Na klupi Riječana tada je bio Matjaž Kek

Ukratko ćemo predstaviti protivnike naših klubova, a pritom ćemo (iako se u mnogo navrata to nije pokazalo kao nabolja ideja) već unaprijed pretpostaviti tko bi mogao pobijediti u utakmicama potencijalnih protivnika.

Ferencvaroš bi trebao lako preskočiti Vallettu, a najveća prijetnja Modrima trebala bi doći od 31-godišnjeg desnog krila Israela, koji prema transfermarktu vrijedi 2,2 milijuna eura, te Davidea Lanzafamea, 32-godišnjeg Talijana koji je ponikao u Juventusu, a osim Stare dame, branio je (između ostalog) boje Palerma, Parme, Catanije i Honveda.

Dinamo bi bio favorit u utakmicama protiv Ferencvaroša, ali nikako ne treba podcijeniti Mađare, koji su ovog ljeta jako puno ulagali u svoju momčad. Posebno zanimljivo bi moglo biti na lijevoj strani mađarske momčadi, a tamo će biti Eldar Ćivić, BiH reprezentativac koji je bio jedna od glavnih meta Dinama u ovom prijelaznom roku, ali se 23-godišnjak između Dinama i Ferencvaroša odlučio za mađarsku momčad.

Ovog ljeta Ferencvaroš je napustio Fernando Gorriaran, 24-godišnji Urugvajac koji je za 2,5 milijuna eura otišao u Santos Lagunu. Kada je riječ o dolascima, osim Ćivića, valja izdvojiti i Michala Skvarku, središnjeg veznjaka koji je došao iz Žiline.

Ukupna vrijednost mađarske momčadi iznosi 20,25 milijuna eura, što je „sitniš“ za Dinamo budući da prema transfermarktu Modri vrijede 75,95 milijuna eura.

Rijeka će za nešto više od dva tjedna na domaćem terenu (vjerojatno) dočekati škotski Aberdeen . Za razliku od prije četiri godine, kada su Škoti deklasirali Rijeku na Kantridi rezultatom 0:3, ovoga puta sa novim trenerom, i na novom stadionu, plavo-bijeli dočekuju momčad protiv koje ih očekuje sve samo ne lagani susret. Svi znaju kako se igra nogomet na Otoku, a upravo je Aberdeen momčad koja taj nogomet u velikoj količini konzumira. Puno trke, dugih lopti, oštrih startova i bespoštedne borbe zasigurno neće nedostajati.

Kod Aberdeena treba izdvojiti dvojicu igrača, a to su James Wilson i Scott McKenna, James je omaleni napadač koji je ponikao u Manchester Unitedu, ali radi ogromne konkurencije nije mogao osigurati svoje mjesto u prvoj momčadi. Zaobilaznim putom stigao je do Aberdeena pa će tako od ovog nekadašnjeg mladog reprezentativca Engleske dolaziti najveća opasnost. Da sve štima u obrani pobrinut će se Scott McKenna, 22-godišnjak koji je u klubu još od 2013.godine. Ovaj stasiti stoper može pokriti i mjesto lijevog braniča, a ovog ljeta, usprkos činjenici kako se dugo nagađalo gdje bi mogao nastaviti svoju karijeru, ovaj mladić je odlučio produžiti svoju vjernost klubu te je potpisao novi ugovor koji ga čini igračem Aberdeena do 2023. godine.

Osijek će pak svoj nastavak u europskom putovanju pokušati osigurati protiv ukrajinske Zorye, ukoliko oni prije toga pobijede Budućnost iz Podgorice.

Ukrajinci su jako opasna i zanimljiva momčad, a u njihovim redovima najopasniji je Artem Hromov, iskusno lijevo krilo koje je prije Zoryu igralo za Vorsklu, Dinamo Kijev i rusku Samaru. Mykyta Shevchenko najistaknutije je pojedinac ove momčadi, a ovdje se radi o jednom jako zanimljivom vrataru koji je nogometno stasao u omladinskom pogodnu Shakhtara.

Ono što budi optimizam u osječkim redovima je činjenica kako su ove dvije momčadi pred manje od mjesec dana odigrale pripremnu utakmicu u kojoj su Osječani bez prevelikih problema stigli do pobjede. Iako, jedno je pripremna utakmica, a nešto sasvim drugo utakmica koja vodi korak bliže prema skupinama Europa lige.

Ukoliko pak Budućnost iznenadi ukrajinsku momčad onda će Osječanima najviše prijetiti nekadašnji igrač Olympiacosa i Partizana Petar Grbić, koji je ovog ljeta u Podgoricu stigao iz Radničkog iz Niša.

U svakom slučaju hrvatski klubovi neće baš kroz svoje buduće suparnike proći kao „nož kroz putar“, te u svakom slučaju treba ove klubove shvatiti i više nego ozbiljno. Svako, pa i najmanje opuštanje može sa sobom dovesti grozne posljedice kao što su ispadanje iz Europe, a to je nešto što si nitko od hrvatskih predstavnika ne želi dopustiti. Hajduk jest, od puno, puno slabijeg protivnika, te se na njihovoj grešci mogu naučiti svi naši predstavnici koji su i dalje u europskim natjecanjima.

Nema sumnje da je ispred nas jedno jako zanimljivo ljeto…

(foto:screnshoot)


Tagovi

AberdeenFerencvarosZoryaBudućnostValletta

Ostale Vijesti