Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Kako bez Mišića? Čačić je za tu ulogu pripremao Ademija, ali ni to nije idealna opcija, otvaraju se neka druga pitanja (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 17.08.22. | 13:30

Izostanak Mišića pokazuje i zašto je Dinamo krenuo u potragu za novom 'šesticom' i lijevim bekom. Međutim, teško da će do uzvrata Modri na tržištu pronaći rješenje koje će odmah uskočiti i pokrpati rupu, Čačić mora iz onoga što ima na raspolaganju složiti dobitnu kombinaciju

Protiv Tottenhama u Londonu nije igrao, Dinamo je izgubio (2:0). U uzvratu je ušao uoči produžetaka, znamo kako je završilo. Nije ga bilo niti u domaćem porazu od Villarreala (0:1), dok je u uzvratu odigrao tek zadnjih osam minuta. U porazu od Seville (3:1) također nije igrao, dok je u domaćoj pobjedi (1:0) bio na terenu svih 90 minuta. Opet, u Londonu, u trijumfu nad West Hamom (0:1)), ušao je tek u 64. minuti... Ali, igrao je i u porazu od Šerifa, u onom od West Hama i Rapida, igrao je i u porazu u Norveškoj.

Naravno, radi se o Josipu Mišiću, važnom čovjeku Ante Čačića, koji je u prvoj utakmici protiv Bodo/Glimta dobio treći žuti karton, propustit će uzvrat, stavio je time trenera na muke.

"Nažalost, ostali smo bez Mišića, to nam je hendikep za uzvrat“, kazao je Čačić nakon utakmice i vjerojatno odmah počeo razmišljati kako u Maksimiru zamijeniti pouzdanog veznjaka, igrača koji daje sigurnost, balans momčadi, odradi dobar dio tzv.prljavog posla i čuva leđa suigračima koji idu u borbu za gol više od suparnika.

"Mišić je prošle sezone odigrao 50 utakmica, više od svih. A to nije dobro, vidjelo se da je na kraju već bio umoran. Zato ću ga ove sezone dozirati, netko ga mora zamijeniti.“, pričao nam je Čačić na pripremama u Sloveniji, otkrivši i glavnu ideju:

"Kao zamjenu za Mišića vidim Ademija. Dok igraju njih dvojica zajedno, Mišić je 'šestica', a Ademi onaj ofenzivniji, koji više ide naprijed i igra kao i dosad. Ali, kad nema Mišića, onda je Ademi 'šestica', a onaj tko igra s njim u paru preuzima Ademijevu ofenzivniju ulogu“.

Tako je Čačić razmišljao prije, otprilike, dva mjeseca, a otad je Josip Mišić odigrao svih 11 utakmica ove sezone, od Superkupa do Norveške. Dakle, kako je krenulo, mogao bi opet doći do 50, što je dokaz koliko Čačić vjeruje Mišiću i koliko ne vjeruje da je pronašao pravu alternativu. U dvije od tih 11 utakmica nije Mišić bio starter, protiv Lokomotive (3:2) i Istre (4:1). U obje je ušao s klupe. Protiv Lokomotive Čačić je započeo s Ademijem i Ljubičićem i Ivanušecom ispred njih, dok je protiv Istre Ademi igrao s Baturinom, opet s Ivanušecom ispred. Ili, Ademi iza Baturine i Ivanušeca, kako se uzme, Baturina je ipak tu bio ofenzivniji dio 'tandema'. Krije li se u tim utakmicama rješenje za Dinamo bez Mišića u uzvratu?

Arijan Ademi na Mišićevom mjestu najlogičnija je odluka, jer, Ademi je igrao tu poziciji u prošlosti, svojim iskustvom i gardom na sredini sigurno najbolje može pokriti Mišićevu ulogu. No, ne treba zaboraviti da se Ademi u zadnje vrijeme mnogo više priključuje napadu, u svakoj utakmici ima barem šansu, dvije, nerijetko je i strijelac, kao, recimo, protiv Hajduka. Imao je i u Norveškoj priliku, njegov udarac glavom obranio je domaći vratar. S Ademijem u ulozi 'šestice', Modri bi izgubili jednog igrača u završnici, odnosno, ne bi to mogao raditi tako često. Međutim, koje su druge opcije? Robert Ljubičić također je više 'osmica' nego 'šestica', kao i Baturina, Gojak, da ne govorimo o Ivanušecu. No, ako Čačić i prelomi da će kapetan odigrati Mišićevu rolu, pitanje je i tko će u vezni red uz njega.

Hoće li, dakle, Ademi igrati iza Baturine i Ivanušeca, ili će mu pomagati Ljubičić? Tada bi Ivanušec mogao opet na desnu stranu, Baturina u sredinu. Ili jedan od njih ne bi igrao. Ali, tada se opet otvara pitanje lijevog boka. Ljubičiću Čačić vjeruje, dok Petra Bočkaja ne vidi na tom mjestu u europskim utakmicama. Međutim, nije niti Ljubičić bio dobitak na lijevom boku u Norveškoj, naprotiv, bio je jedna od slabijih karika Dinama, što znači da s njime na toj poziciji Čačić nije pretjerano puno dobio, a izgubio je Bočkaja sad kad bi mu mogao zatrebati. Opet, možda bude svako zlo za neko dobro pa silom prilika Dinamov trener baš povuče taj potez, pretvori Ljubičića u ono što jest, vezni igrač, a Bočkaj mu dokaže da zaslužuje više povjerenja. Čačić ima tjedan dana da smisli dobitnu kombinaciju i pronađe način na koji će najbolje 'pokrpati' Mišićev izostanak. Jednom je spomenuo da poziciju lijevog beka mogu odigrati i Boško Šutalo i Theophile, no, bio bi stvarno hazard u tako važnoj utakmici ulaziti u nove eksperimente.

A ova situacija i jasno pokazuje zašto su u Maksimiru krenuli u potragu za novim lijevim bekom i veznjakom, baš 'šesticom', igračem koji bi mogao rasteretiti i zamijeniti Mišića. No, teško će do uzvrata pronaći i uklopiti novo rješenje, možda su trebali ranije završiti te transfere. Sad ostaju samo Čačićeva ideja i sposbnost i jedna utakmica, protiv Osijeka, u kojoj može dobiti neke odgovore.

MOGUĆE POSTAVE BEZ MIŠIĆA

(4-2-3-1):

(4-3-3):

Liga prvaka, doigravanje

Utorak, 16. kolovoza

Bodø/Glimt – Dinamo      1:0

Glasgow Rangers – PSV Eindhoven     2:2

Kopenhagen – Trabzonspor      2:1

* uzvrati su u srijedu 24. kolovoza

Srijeda, 17. kolovoza:

Qarabaq - Viktoria Plzen 18.45

Dinamo Kijev – Benfica   21.00

Maccabi Haifa - Crvena zvezda 21.00

* uzvrati su u utorak 23. kolovoza

**Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno.


Tagovi

GNK DinamoJosip MišićBodo/GlimtLiga prvakaAnte ČačićArijan AdemiRobert LjubičićPetar Bočkaj

Ostale Vijesti