Kako Argentinci biraju stranu u Superclasicu: Zbog Boce su me opljačkali

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 10.12.18. | 10:31

Bivši dinamovac iskoristio je priliku i odveo suprugu Mateu na najveću klupsku utakmicu u argentinskom nogometu.

„Svaka čast, utakmica je bila spektakularna, drago mi je što sam bio na njoj, ali to ipak nije to…,“ javio se Germanijaku iz Madrida bivši igrač Dinama Luis Ibanez, koji je ovu priliku iskoristio kako bi utakmicu koja je obilježila njegovo djetinjstvo uživo pokazao supruzi Matei, inače rođenoj Zagrepčanki.

„Želio sam da i ona to proživi jer u Argentini nije imala priliku gledati ovaj susret. Bilo je lijepo gledati svoj klub u Europi, ali, ponovit ću, to nije to. Zašto? Zato što je u Madridu bilo jako puno Argentinaca koji su ovdje na studiju, puno iseljenika, a bilo je i jako puno nogometnih turista, neutralaca koji su samo došli pogledati ovaj spektakl.“

„Nije bilo ultrasa Boce, La Rose, a nije bilo ni huligana River Platea,“ otkrio je Ibanez.

Naime, Bocine huligane koji su pokušali stići u Madrid deportirali su uoči početka susreta, a navijači Rivera nisu smjeli doći jer su upravo oni prouzročili prebacivanje utakmice u Europu. Naime, dan prije prve utakmice uhićen je jedan od vođa navijača Rivera, imao je 300 ulaznica i sedam milijuna pesosa, oko milijun eura. Ispostavilo se da su to bile ulaznice za prvu ekipu Riverovih navijača. Policija im je potom oduzela ulaznice, a kad su Riverovi ultrasi shvatili kako ne mogu na utakmicu, odlučili su sve napraviti da bi spriječili odigravanje tog povijesnog susreta.

No u svom naumu nisu uspjeli pa su morali utakmicu gledati na TV-u, no Luchu neće smetati jer je konačno svojoj supruzi mogao priuštiti detalj koji je tako veliki dio njegove mladosti.

„Utakmice Rivera i Boce su najveći argentinski derbi, taj dan sve stane u Buenos Airesu. Na prvom sam bio kad sam imao samo tri godine… Kako sam odabrao Bocu? Na isti način kako to rade svi žitelji Buenos Airesa, klub za koji navijaš se prenosi s koljena na koljeno. Nema veze s gradskim četvrtima iz kojih potječeš, nego je stvar tradicije,“ započeo je.

„Moj otac navija za Bocu, naravno, ali nije zagriženi navijač. Mene su na Bocu navukli stričevi i kum, oni su veliki navijači i zbog njih sam i ja krenuo na utakmice," objasnio je i dodao:

"Ali postoje i oni koji promijene odanost. Krenu kao navijači Boce pa postanu Riveristi. Ne postoji neki kolokvijalni izraz za njih u Buenos Airesu, ali to zato što ne žele priznati da su promijenili klub, ha, ha..."

Koliko u obitelji Ibanez znači Boca svjedoči i činjenica da mu je jedna od privih tetovaža bila autogram Diega Maradone. Kad je potpisao za Dinamo, autor ovih redaka posjetio ga je na pripremama u Čatežu i pustio mu taktove slavne navijačke pjesme Dale Boca, a on je razvukao svoj prepoznatljivi osmijeh od uha do uha i rekao „Pazite sad“, te je svukao majicu i pokazao nam leđa na kojima je Diegov potpis.

No to nije jedini trag na tijelu koji je mu je Boca mogla ostaviti u djetinjstvu.

„Bio sam igrač Boca Juniorsa u mlađim uzrastima i na jednom od Superclasica skupljao sam lopte. Bio sam oduševljen, bilo je tri puta bolje nego na tribini, stajao sam između terena i ludila na tribinama, imao sam osjećaj kao da igram u tom derbiju.“

„Nakon susreta krenuo sam kući obučen od glave do pete u Bocina obilježja, imao sam torbu, trenirku sve… Dok sam čekao vlak za doma na stanici, naletjeli su navijači Rivera. Možda nisu bili navijači Rivera, nego samo kriminalci, ali su primijetili grb i uzeli mi sve, kopačke, torbu, telefon…“

U moru nogometnih zvijezda koje su sinoć bile na Bernabeuu, Ibanez je jedna od rijetkih koja je susret nije gledala iz lože, nego sa tribina kao ostali smrtnici.

„Nabavio mi je ulaznice prijatelj iz Madrida, bilo nas je osam u društvu, nismo imali problema nabaviti ih, ali čuo sam da su se prodavale ulaznice po tri tisuće dolara na crnom tržištu, to je normalno za ovakve utakmice, ali nama nitko nije ponudio da će otkupiti karte,“ rekao je Ibanez.

"River je zaslužio osvojiti ovaj naslov, bili su favoriti i uoči utakmice pa nemam što dodati. Dobili su nas i gotovo," tužnim glasom priznao je za kraj Lucho.

(foto: Pixsell)

 


Tagovi

izdvajamoLuis IbanezCopa LibertadoresRiver PlateBoca JuniorsSuperclasicoArgentina

Ostale Vijesti