Igor Kralj/PIXSELL
Igor Kralj/PIXSELL

Kakav start HNL-a: Lokomotiva u 22. vodila 2:0, Dinamo do 34. izjednačio, a onda u sudačkoj nadoknadi stigao do pobjede

Vrijeme Čitanja: 6min | pet. 15.07.22. | 21:54

Ako se po prvoj utakmici sezona poznaje, očekuje nas spektakl

Kakva utakmica! Kakvo otvaranje sezone! U 22. minuti Lokomotiva je golovima Sandra Kulenovića (4.) i Ibrahima Alyjua (22.) vodila 2:0, a Kulenoviću je još i poništen pogodak kod 1:0 vodstva njegove momčadi. Ante Čačić potom je izvadio Petra Bočkaja i ubacio Josipa Drmića koji minutu nakon ulaska zabija za 1:2, a u 34. i za 2:2.

Drugo poluvrijeme nije bilo toliko dinamično sve do same završnice. Mateo Marić u 78. je zaradio crveni karton, Dinamo je bacio sve karte u napad i preko Luke Menala zabio za konačnih Dinamo - Lokomotiva 3:2. Možemo slobodno reći - jedno od najboljih otvaranja HNL-a u povijesti!

Na stadion smo ovaj puta ušli malo kasnije od uobičajenoga. Nekakvih pet minuta prije početka utakmice. Još 15 minuta prije prvog sučevog zvužduka kafić na uglu ulice Svetice i Kennedyjevog trga bio je pun Dinamovih navijača, a 10 minuta prije početka utakmice red za karte protezao se skoro do ‘pimpeka’. Ukupno se na Maksimiru skupilo 4.320 gledatelja. Vjerujemo kako je brojka prodanih godišnjih ulaznica nakon ove utakmice preskočila brojku od četiri tisuće. Zaista se ne sjećamo kada je interes za utakmicu Dinama i Lokomotive na Maksimiru i to još u prvom kolu, kada je već krenula sezona godišnjih odmora, bio ovako veliki.

Ante Čačić na teren je postao jaku formaciju, nominalno možda i najjaču u tom trenutku (ne i nakon završene utakmice). Igrali su svi hrvatski reprezentativci, u prvi kadar se vratio Josip Šutalo, na bokovima su krenuli Petar Bočkaj i Stefan Ristovski, a Robert Ljubičić je utakmicu otvorio na svojoj prirodnoj poziciji u veznoj liniji. Desno je bio Dario Špikić, lijevo Mislav Oršić, a u sredini Luka Ivanušec. Josip Drmić ovaj je put krenuo s klupe za pričuve, a u napadu je zaigrao Bruno Petković, prvi put od kada je stigao u Dinamo s brojem 9 na svojim leđima.

Silvijo Čabraja nije kalkulirao sa sastavom. Zaigrao je s najjačim raspoloživim snagama, a u prvih 11 jedino iznenađenje bio je mladi reprezentativac Kosova Art Smakaj koji je, treba reći, doigrao iznimno kvalitetnih i zrelih 45 minuta.

Bad Blue Boysi krenuli su furiozno od prve minute, a istom mjerom uzvratio je Dinamo. Plavi su zaprijetili već praktički u prvoj akciji u kojoj je sudjelovalo dosta Dinamovih igrača, Ivanušec je oklijevao s udarcem, lopta je stigla do Ristovskog koji je ubacio, a lopta je odsjela na gredi Lokomotivinog gola. U tim se trenucima činilo da je samo pitanje vremena kada će motivirani Dinamo slomiti Lokose…

A onda, prvi šok. Kevin Theophile Catherine poslao je nesigurnu loptu prema Ivanušecu, Art Smakaj je pravovremeno reagirao, presjekao je loptu i dodao do Sandra Kulenovića koji matira Dominika Livakovića za iznenađujuće vodstvo Lokosa. Napadač Dinama na posudbi na Kajzerici nije slavio gol iz poštovanja prema svojem poslodavcu.

Lokomotiva se nije povukla i zatvorila. Dapače. Desetak minuta kasnije – drugi šok. Na semaforu je zasjalo 0:2. Ponovno je zabio Sandro Kulenović nakon još jedne loše reakcije Dinamove obrane. Ipak, oglasio se VAR, zbog mogućeg zaleđa. Zaleđa nije bilo, ali ispostavilo se da je Nikola Soldo napravio prekršaj na Arijanu Ademiju i pogodak je opravdano poništen. Semafor je ponovno promijenio rezultat u 0:1 za goste.

Dinamo je u tim trenucima bio grogiran, jedinu (polu)priliku vidjeli smo u 21. kada je Oršić probio stranu, poslao oštru loptu na peterac, ali su Lokosi uspjeli otkloniti opasnost. U 23. novi šok za Dinamo. Na semaforu je ponovno zasjalo 2:0. I rezultat se ovaj puta nije vratio na'staro'. Lokomotiva je probila lijevu stranu Dinamove obrane, Enis Cokaj poslao je povratnu loptu za Ibrahima Alyjua, ovaj put je Arijan Ademi slabio reagirao, a Ibrahima Alyju sjajnim udarcem pogađa za 2:0 vodstvo Lokomotive te šok i nevjericu na maksimirskom zdanju.

Ante Čačić odmah je reagirao. Izvadio je Petra Bočkaja koji je djelovao neprepoznatljivo i ubacio Josipa Drmića što je značilo da je Dinamo promijenio formaciju u 4-4-2. Minutu nakon ulaska u igru, Drmić zabio je svoj prvijenac u Dinamovom dresu. U trenucima se mislilo da je gol pripisan Lokomotivinom Jonu Mersinaju koji je promijenio smjer lopte, ali je gol na kraju, mišljenja smo, ispravno pripisan Drmiću. Dario Špikić je probio desnu stranu, ubacio, Drmić opalio i uz pomoć Mersinaja i grede zabio svoj prvijenac u plavom dresu.

Lopta praktički nije izvedena s centra, a Drmić je zamalo zabio svoj drugi pogodak. Lopta je prohujala kraj Santinijevog gola. Lijepi udarac isprobao je i Oršić, a onda je u 35. Drmić zabio svoj drugi pogodak. Ponovno su Plavi probili lijevu stranu Lokomotivine obrane, ovaj put je driblingom suparnike slomio Ivanušec i ubacio za povremenog švicarskog reprezentativca koji rutinski pogađa za 2:2.

Dinamo je do kraja poluvremena bio opasnija momčad, ali pogotke više nismo vidjeli. Zaista, ovo je vjerojatno bilo najboljih prvih 45 minuta sezone od kad postoji HNL-a. Nije stoga niti čudno da je izvještaj prvog dijela ovako dugačak...

Čabraja je na odmoru u svlačionici ostavio mladog Smakaja koji je pred kraj prvog dijela zaradio žuti karton. Kako to često u nogometu biva, nakon furioznog prvog dijela, uslijedilo je zatišje. Tempo, doduše, nije padao. Dinamo je kontrolirao posjed lopte, ali gosti su i dalje igrali hrabro i nisu se libili s loptom stići blizu Dinamovog kaznenog prostora. Najopasniju šansu gosti su stvorili kada je raspoloženi Kulenović probio stranu i poslao oštru loptu za Josipa Pivarića koji ju je loše zahvatio i Livaković je lagano otklonio opasnost.

U 58. Čačić je izvadio Oršića i ubacio Josipa Mišića te se Dinamo vratio na 4-2-3-1 formaciju, samo što je sada Ivanušec igrao na lijevom krilu, a Petković, s devetkom na leđima, 'desetku'. Prvu priliku Dinama u nastavku vidjeli smo u 68. Ljubičić je pucao s ruba kaznenog prostora, ali je Santini nogama uspio sačuvati svoja vrata.

U 78. minuti Lokomotiva je ostala bez Matea Marića. Veznjak Lokomotive grubim je startom zaustavio Stefana Ristovskog, koji je potom, zajedno s Špikićem napustio igru. Marić je prvo dobio žuti, no nakon pregleda VAR snimke, Bel je poništio 'opomenu' i poslao Marića ravno u svlačionicu. Lokomotiva je posljednjih 12 minuta morala igrati s igračem manje.

S igračem više i svježim snagama, Dinamo je krenuo na 'sve ili ništa'. Probao je Menalo iz okreta, ali je Santini opet bio siguran, a iskusni vratar gostiju je minutu kasnije još sjajnijom reakcijom spasio svoj gol nakon pokušaja Ademija iz blizine.

Ivan Matić na semaforu je pokazao tri minute sudačke nadoknade, a već u prvoj, Plavi su došli do pobjede. Ljubičić je ubacio, Theophile glavom prebacio do Luke Menala koji iz blizine zabija treći pogodak za Dinamo.

Plavi su tako otvorili sezonu teško izborenom pobjedom protiv Lokomotive koja je ponovno, i četvrtu utakmicu u nizu, bila blizu oduzimanja bodova prvaku. Mlada momčad Lokomotive može biti ponosna na današnjoj predstavi, ali se kući vraćaju bez bodova.

Dinamo se sada okreće europskom dvoboju protiv Shkupija, a idući vikend gostuje kod Slaven Belupa, dok Lokosi u Kranjčevićevoj dočekuju Osijek.

1. kolo HNL-a

Dinamo – Lokomotiva 3:2 (Drmmić 26., 34. Menalo 91./ Kulenović 4., Alyju 22.)

Stadion: Maksimir

Gledatelja: 4.320

Sudac: Dario Bel (Osijek), VAR: Mario Zebec (Varaždin)

Žuti kartoni: Ivanušec (Dinamo) / Cokaj, Smakaj (Lokomotiva)

Crveni karton: Marić 78. (Lokomotiva)

Dinamo (4-2-3-1): Livaković – Ristovski (od 77. Moharrami), J. Šutalo, Theophile, Bočkaj (od 25. Drmić) – Ivanušec, Ademi, Ljubičić – Špikić (od 77. Menalo), Petković, Oršić (od 58. Mišić)

Lokomotiva (4-2-3-1): Santini – Vranjkobić, Mersinaj, Soldo, Milićević – Marić, Smakaj (od 46. Bubanja) – Alyju, Cokaj, Pivarić - Kulenović

1. kolo HNL-a:

Petak, 15. srpnja

Dinamo - Lokomotiva 3:2

Subota, 16. srpnja

Osijek - Gorica, 19.00

Šibenik - Rijeka, 21.00

Nedjelja, 17. srpnja

Varaždin - Slaven Belupo, 19.00

Istra 1961 - Hajduk, 21.00

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno 18+

 


Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoNK LokomotivaLokomotiva ZagrebHrvatska nogometna ligaHNL

Ostale Vijesti