Luka Batelić/PIXSELL
Luka Batelić/PIXSELL

Kad postane Vatreni, iznosi za polivalentnog Bijelog bit će papreni

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 21.05.24. | 08:01

Mladi reprezentativac Hajduka dobio je pretpoziv za Euro nakon odlične sezone

Hajduk će na Euru imati najmanje jednog reprezentativca i to u liku Ivana Perišića koji se oporavio od ozljede što je izborniku Zlatku Daliću bilo jako važno, jer Omišanin je važan dio Vatrenih, premda tek treba vidjeti kako će funkcionirati u dvobojima s jačim suparnicima u odnosu na HNL koji mu je poslužio za oporavak.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

No, ima Hajduk još jednog igrača na listi s pretpozivom, jer odličnom sezonom za Bijele, taj je status zaslužio Niko Kristian Sigur koji je standardni član U21 reprezentacije Dragana Skočića s kojom će nastupiti na skorašnjem turniru, a prije toga će doznati je li eventualno putnik za Euro kada se bude 7. lipnja slalal konačna lista za Njemačku.

Sigur je u nešto više od godinu dana od juniora koji nije igrao za Hajdukovu U19 momčad u Ligi prvaka i povijesnom finalu, jer nije imao pravo zbog premalog staža u klubu, došao na prag seniorske reprezentacije što je golem uspjeh.

Ove zime je sportski direktor Bijelih Mindaugas Nikoličius, sada na odlasku, tada spominjao da su za njega i Rokasa Pukštasa zainteresirani veliki europski klubovi, ali ih nije namjeravao prodati jer je Hajduk želio dvostruku krunu koja se na kraju nije ostvarila.

Na njima dvojici će sigurno splitski klub profitirati, jer dvojac iz Sjeverne Amerike, ima poseban mentalitet boraca koji na terenu ne staju, neumorni su. Nisu izravno produkt Hajdukove Akademije, ali su u nju došli dopunskom selekcijom u kojoj je bilo dosta slučajnosti, ali preporuke se bile dobre te se isplatilo što su ih angažirali.

Puštas je nešto cjenjeniji, takva mu je pozicija, postiže golove, blizu je seniorske reprezentacije SAD-a, dok Sigur s hrvatskom i kanadskom putovnicom, igra većinom desnog beka, ali i po potrebi veznog što mu je prirodnije mjesto. Transfermarkt ga zasad cijeni na dva milijuna eura, no taj iznos trebao bi rasti, a Hajduk ga sigurno ne bi pustio još za toliko.

I zato obojica mogu biti Hajdukov 'bingo' u ovoljetnom prijelaznom roku, nakon još jednog pokušaja osiguravanja ulaska u skupinu Konferencijske lige.

Sigur je ove sezone po minutama u bijelom dresu drugi iza Filipa Krovinovića koji je najviše igrao, da nije imao tri žuta kartona protiv Gorice bi ga preskočio.

Zapeo je za oko skautima većih klubova zato što igra na više pozicija, polivalentan je, ima moć ponavljanja na boku i u vezi, a s 20 godina ima 46 nastupa za Hajduk uz jedan gol i asistenciju.

Iz Kanade je došao dok je bio na koledžu i to u Hajdukov partnerski klub Radomlje. Razmišljao je i odustajanju od nogometa, ali mu je rečeno da može doći na probu ako sam plati zrakoplovnu kartu. I tamo je kod Hajdukov spone u Sloveniji, Andre Fistonića, zadovoljio, oduševio, no kada se Radomlje razišlo s Fistonićem, ostao je Sigur u drugom planu. Međutim, uskoro ga je preporučio treneru Hajdukovih juniora Marijanu Budimiru kod kojega je došao na Poljud da bi ga kasnije, kada su se ozlijedili Gergo Lovrencsics i Dino MIkanović, tadašnji trenre seniora Ivan Leko uzeo kod sebe i dao mu priliku na desnom boku, premda je stalno izjavljivao da će karijeru prije ostvariti kao vezni.

Slično je bilo i s Josipom Juranovićem svojevremeno kada je trener bio Damir Burić koji je Zagrepčanina pretvorio u desnog beka na čemu mu mora biti zahvalan, jer je tu napravio karijeru igrajući najprije za Hajduk, a potom Legiju, Celtic i Union Berlin i sada je član reprezentacije, a u klubovima za koje je igrao u inozemstvu, izvodi kaznene udarce i slobodnjake.



Tagovi

Niko SigurHajdukHrvatska nogometna reprezentacijaHrvatska U21Euro 2024Zlatko DalićIvan PerišićJosip JuranovićIvan Leko

Ostale Vijesti